Един вариант е да издадете кредитно известие с основание "разваляне на договора".
Осигурителният доход, върху който се внасят осигуровките на СОЛ, не е доход на ФЛ по ЗДДФЛ.
Във всяка от фирмите прихващането се осчетоводява до размера на прихванатата сума по
401 /411

Добре е да се състави протокол за извършеното прихващане с описание на фактурите и ако има разлика, тя се плаща по банков път или в брой, като за последното се издава фискален бон.
В новата програма на НАП ли попълвате?
Изрично го пише в самия ЗДДФЛ:
Облагане на доходи от стопанска дейност на физически лица, регистрирани като тютюнопроизводители и земеделски производители     чл. 29а. (Нов - ДВ, бр. 31 от 2011 г., в сила от 01.01.2011 г.) (1) Облагаемият доход от стопанска дейност на регистрирани по Закона за данък върху добавената стойност физически лица, които са регистрирани като тютюнопроизводители и земеделски производители, се определя по реда на чл. 26 и се облага с данък върху годишната данъчна основа по чл. 28.
          (2) Когато в рамките на текущата данъчна година физическото лице се регистрира или дерегистрира по Закона за данък върху добавената стойност, доходът от стопанската дейност се облага по реда на ал. 1 за цялата данъчна година. Авансово удържаният и/или внесен данък за доходи, придобити до датата на регистрацията, се приспада при определяне на тримесечни авансови вноски по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане, както и от данъка по чл. 48, ал. 2.
Срокът за внасяне на данъка е срокът за подаване на декларацията, в случая - 30-ти април. След тази дата се начисляват лихви върху декларираното задължение.
През 2013 е било задължено да се отчита като ЕТ, значи - приключва като ЕТ.
Дори да не е платен разхода, той се признава за данъчни цели:
Скрит текст :
Но за да начислите разхода, трябва ЕТ да Ви го фактурира.
Опитайе със 107. Аз работя с Делта, без Про и там това е сметката на собственик. Но използвам 493 и си коригирам баланса в Ексел с преизчисления преди да го изкарам в окончателен вариант.
До сега как сте оформяли изплащането на рента на наемодателя ЕТ? И в натура ли я плащате?
Имате два варианта:
1. Ползвате онази сметка на собственик, която е назована така в предложения от програмата национален сметкоплан
2. Не ползвате готовите формули на Микроинвест и си правите баланса "ръчно" :smile1:
Когато е попълнена кл. 81 не се прилага нищо допълнително.
Можете да изберете дали да прилагате ал. 3 или ал. 1 на чл. 92, ако отговаряте на условията за прилагане на ал.3
За прилагането на ал. 3:
(7) Обстоятелствата по ал. 3 и 4 се удостоверяват писмено пред компетентната териториална дирекция на Националната агенция за приходите по ред, определен с правилника за прилагане на закона.

ППЗДДС:
Данък за възстановяване в 30-дневен срок


Чл. 70. (1) Когато регистрирано лице декларира в подадена от него справка-декларация за определен данъчен период данък за възстановяване и за същото лице са налице обстоятелствата по чл. 92, ал. 3 и 4 от закона и то желае да прилага тази разпоредба, лицето посочва в клетка 81 или клетка 82 на справка-декларацията за периода данъка за възстановяване, който подлежи на възстановяване или прихващане в 30-дневен срок.

(2) Обстоятелствата по чл. 92, ал. 3 и 4 от закона се удостоверяват от лицето чрез деклариране в справка-декларацията за съответния данъчен период.

(3) В случаите по ал. 1 разпоредбите на чл. 68, ал. 2 и 3 не се прилагат и данъкът за възстановяване не участва в процедура по приспадане.
(2) Регистрирано лице, което извършва доставка по ал. 1, посочва в издадената фактура и известията към нея като основание за неначисляване на данъка "обратно начисляване по чл. 163а, ал. 2 ЗДДС".

(3) Лицето по ал. 2 отразява издадените фактури и известията към тях в дневника за продажби, като не попълва колони 10 и 12, когато получателят по доставката е регистрирано лице.

Ако изходящата ми фактура е за 10000 , а в протокола за прихващане е прихваната само част от нея (примерно 5000), а останалата част остава неплатена и неприхваната, в справката по чл.55 за съответното тримесечие посочвам само 5000 (размера на прихванатата част)?
Логично! След като са ви дали семена (торове, препарати, гориво...) само за 5000, като насрещна престация за предоставена земеделска продукция, сте получили доход 5000!
Не се преобразува финансовия резултата с незаплатени доходи на физически лица по трудови правоотношения.
Когато увеличавате ДО с нотариалните такси, те се включват без ДДС.
Понеже не ми се търси в КСО и НООСОЛ.. , да питам - когато ЗП работи другаде на ТД, пак ли върху 240 лв внася осигуровки за земеделската си дейност? Или върху 420?
Ако е на трудов договор - на 240.
Ако е СОЛ на друго основание (примерно съдружник в ООД) - на 420.
Скрит текст :
Декларирате само полученото през 2013-та (чл.11 от ЗДДФЛ)
От тази година можете да ползвате правото на кредит в следващите 12 месеца. Ако искате, може да си запазите някои фактури за бъдеще време, за да реулирате евентуални суми за внасяне.
Скрит текст :
Donbadlo,
След като четете чл. 11, сигурно сте видяли и т. 3 на ал. 1, според която доходът се смята за придобит на датата на "получаването на престацията - за непаричен доход".
Протоколът за прихващане на фактурите е датата на придобиване на дохода от продажба на земеделска продукция. :smile1: