Не виждам законово препятствие да го направите.
Само не разбрах към какъв норманивен текст препращате във въпроса си - какво гласи чл. 82, ал.2 т.5 ЗДДС  ?
Разходите за брак са непризнати за данъчни цели:
Скрит текст :
Като такива формират данъчна постоянна разлика, с която ФР се преобразува в увеличение.
     
Скрит текст :
Да, и прочетете дали следва да направите корекция по чл. 79 от ЗДДС.
1. Лицето, придобило доход по чл. 29, когато доходът не е изплатен от предприятие или СОЛ, е трябвало да декларира и внесе авансов данък по чл. 43, но без 4-то тримесечие. След като не е декларирал и внасял авансов данък, най-безболезнено е да отчетете доходът като получен през 4-то тримесечие.

2. Задължението за изравняване на ЗОВ идва от ЗЗО.

3. Като вече регистриран ЗП и СОЛ, трябва да внася авансово данък за доходите по чл. 29 в срок до края на месеца, следващ тримесечието на получаване на дохода. Не разбрах въпроса Ви Кой образец на тази дек. по чл.55 трябва да попълня?. Декларацията по чл. 55 е една и няма различни образци.
В ревизионния акт си пише кой субект е задължен. Ако в РА на съпругата не фигурира ЕТ, няма как да го отразявате в счетоводството на ЕТ.
Здравейте,

Дали ще е ООД или ЕООД зависи преди всичко от собствеността. Ако собственикът е един - ЕООД, ако са повече - ООД.

За ЕТ единственото предимство е признаването на облекчението от 7920 лв. То, обаче, е предимство само ако дейността предполага почти пълна липса на разходи и не особено значими приходи.
Недостатъци на ЕТ са:
1. Облагане 15%.
2. Отговаря с цялото имущество.

Ако инвалидът е съдружник в една от формите на дружество с ограничена отговорност и извършва личен труд в дружеството, пак ще ползва облекчението по ЗДДФЛ за доходите от този труд.

 
Може би това е случаят, при който следва да приложите чл. 126, ал. 3, т. 2 " лицето писмено уведоми компетентния орган по приходите, който предприема действия за промяна на задължението на лицето за съответния данъчен период - при неправилно отразени в отчетните регистри документи."
Имам предвид, че ако през 2013-та сторнирате само разхода, а през 2014-та данъка, то салдото по 453 няма да е равнено.
Ако под "чист бартер", разбирате еднаква стойност на двата актива, то очевидно данъчният ефект от самата сделка ще е нулев.
При бартер имате две насрещни покупки и продажби.
Ако може само да уточните. Как лицето има доход от земеделска продукция, а се осигурява само за здравно като безработен?
Чл. 29, ал. 1, т. 2, б. "а" от ЗДДФЛ предвижда такъв вариант.
В таблица 2 на приложение 3 ще впишете и двата дохода с различен код.
След приспадане на 40% НПР ще получите облагаем доход.
Него вписвате на ред 13 колона 5.6 от Табл.2 за изравняване на ЗОВ. Разпределяте дохода по месеци. В колона 4 попълвате 210 лв. по месеци. Ако изтеглите декларацията с приложенията с БАКОД, останалото ще се разнесе по колоните (6 и 7) автоматично.
Според мен, трябва да посочите променените авансови вноски, т.е. тези, които сте ползвали след промяната и поради предвиденото намаление сте престанали да внасяте авансов данък (или са намалени сумите).
Изчислявате слабата капитализация като изключвате от сметките лихвите, отнесени в увеличение на ФР по текста на чл. 42 (неизплатен доход на ФЛ).
Според мен, правилните статии са:

411 / 705

705 (балансовата стойност)
241                                      / 20

Ще се получи дебитно салдо по прихода, което отразява продажбата на загуба.

В ОПР в Приходи вписвате нетните приходи от продажба, а в Разходи - балансовата стойност на продадения актив.

Няма основание за преобразуване на финансовия резултат.
Ако имат заповед за ревизия - имат право да я правят. Освен това ревизиите могат да бъдат по различни теми - ДДС, ЗКПО, ЗДДФЛ, осигуровки ....
А от предишната ревизия имате ли ревизионен акт?
Не виждам нещо незаконно.
А и да плаща съпруг на съпруга за услуги ...  :blush:
Здравейте,

Аналогичен казус е подробно разгледан в един от публикуваните материали на сп. "Български законник" във форума:

Транзитна продажба на стоки
Въпрос: Българска фирма купува стоки от Китай, които плаща на китайската фирма и продава на фирма в Германия. Стоката пътува директно до Германия.
Българската фирма действа от свое име и за своя сметка и не е комисионер на германската. Счита ли се сделката за ВОД, подава ли се VIES декларация и следва ли да декларира в системата “Интрастат”?

Отговаря Лиляна ПАНЕВА – данъчен консултант
Отговор: По смисъла на международните търговски правила операцията, в която участва българската фирма в случая, се квалифицира като “транзитна продажба на стока” и нейната доставка към германската фирма не представлява ВОД. За доставката си българската фирма не следва да подава VIES декларация, нито да я декларира в системата на Интрастат. Основания за това е обстоятелството, че при тази операция няма движение на стока между териториите на две държави членки, което да изисква деклариране за целите на европейската статистика на търговията със стоки по системата “Интрастат”, нито е налице доставка, данъкът за която се самоначислява от получателя й, което се контролира чрез VIES системата. При нея са налице две отделни доставки - едната от китайската фирма към българската и втора от последната към германската. По смисъла на ЗДДС и двете доставки са с местоизпълнение извън територията на страната. Местоизпълнението на първата доставка е на територията на Китай. За китайската фирма това е износ и по силата на международните правила към нея е приложима нулева данъчна ставка. Втората доставка е с местоизпълнение територията на Германия и подлежи на облагане с ДДС при осъществяването на митническите процедури, свързани с вноса. В тази връзка за българската фирма ще възникнат някакви задължения относно ДДС-то на внасяната стока единствено само ако нейната доставка е сключена по условията на търговски термин, която я задължава да поеме разноските и риска за стоките до определено местоназначание на немска територия и съответно тя е посочена в митническата декларация за вноса като вносител. В противен случай задълженията за ДДС при вноса на стоката са за немската фирма.
В такива случаи обикновено се казва, че доставката на българската фирма е извън обхвата на нашия ЗДДС. Това е вярно само дотолкова, доколкото при доставките с местоизпълнение извън територията на страната за доставвчика не възникват задължения за начисляването на ДДС. В същото време обаче на основание чл. 69, ал. 2, т. 1 от ЗДДС доставката на българската фирма й дава право на данъчен кредит. Доставките с местоизпълнение извън територията на страната участват и при определяне размера на чл. 73 от ЗДДС за целите на частичния данъчен кредит. В резултат на това фирмата следва да отрази данните за доставката си в колона 23 на дневника за продажби и в клетка 18 на справката декларация за съответния данъчен период.
Данъчно задължено лице е всяко лице, което извършва независима икономическа дейност, без значение от целите и резултатите от нея както и всяко лице, което инцидентно извършва възмездна вътреобщностна доставка на ново превозно средство.
Независима икономическа дейност е дейността на производители, търговци и лица, предоставящи услуги, включително в областта на минното дело и селското стопанство, както и упражняването на свободна професия, включително на частен съдебен изпълнител и нотариус. Независима икономическа дейност е и всяка дейност, осъществявана редовно или по занятие срещу възнаграждение, включително експлоатацията на материално и нематериално имущество с цел получаване на редовен доход от него.

В този смисъл, отдаването на имот под наем е дейност, осъществявана редовно и изискваща регистрация по общия ред на ЗДДС. Регистрацията по закона е задължителна за лицата, имащи облагаем оборот над 50 000 лв. за последните 12 последователни месеца. Всички данъчно задължени лица имат правото и на доброволна регистрация за ДДС цели.
Като гледам т.1, вероятно изпращат такива писма на фирми, чиито ГФО са подписани само от управителите на самите фирми :hmmm:
Включете го в длъжностната характеристика към трудовия договор. Така ще имате всичко на куп.
Ще си позволя дане се съглася с тази рекомендация, защото ЗСч. изисква "В случаите, когато финансовият отчет се съставя пряко от физическо лице, то трябва да бъде в трудовоправно, служебно или облигационно правоотношение със съответното предприятие."
За освобождаването на управителя на кооперацията си прочетете какво е записано в Устава. Обичайно придобиването на право на пенсия от лицето не е сред законовите причини за прекратяване на пълномощията му като председател.
 delphine,
 
Предполагам, че сме съгласни, че тези столове са една относително значима инвестиция, от която ще се черпят изгоди в бъдеще и има поне два счетоводни принципа, които оправдават завеждането им като ДМА:

- предимство на съдържанието пред формата - сделките и събитията се отразяват счетоводно съобразно тяхното икономическо съдържание, същност и финансова реалност, а не формално според правната им форма;

- съпоставимост между приходите и разходите - разходите, извършени във връзка с определена сделка или дейност, да се отразяват във финансовия резултат за периода, през който предприятието черпи изгода от тях, а приходите да се отразяват за периода, през който са отчетени разходите за тяхното получаване.