http://www.tita.bg/page/376

Aз лично на всеки един издавам служебна бележка.


От посочената в линка табличка  се вижда, че служебна бел. по чл. 45, ал. 1 се издава в "Краен срок" -  "при поискване от лицето" или до 05.02, ако до 31.01 работодателят не е в състояние да възстанови или удържи надвнесен или дължим данък. Второто, очевидно е с цел въпросното възстановяване да се осъществи от НАП след подаване на ГДД.
Ще допълня с един практически съвет.
Очевидно, ползвате комрютър и интернет :smile1: - изтеглете си декларация по чл. 50 с баркод, прочетете я, разгледайте я и ако имате конкретни въпроси, ще Ви отговорим.
krisi2011,
Отнася се за платените сметка/фактура издадени от нотариусите. На всичкото отгоре по  закон се изисква да са придружени от декларация, че нотариусите са СОЛ. Това вече не мога да го постигна, но иначе ги описвам в справката по чл. 73 :smile1:
Прав сте. Данъчно задълженото лице вече е пълнолетно, с което Ви поздравявам :smile1:
Здравейте, а аз да попитам - вземания и задължения по фактури от 2007г .могат ли да се отпишат тази година? Благодаря предварително
Може.
3686
Бюджет » Re: Дивидент
22.01.2014, 16:49
Коя справка за изплатени суми?
3687
Бюджет » Re: Дивидент
22.01.2014, 15:00
В част ІV на декларацията попълвате т.3 колона 3 - Окончателен данък за доходи от дивиденти и ликвидационни дялове по 38, ал. 1 от ЗДДФЛ .
Нали разпределяте дивидент на физическо, а не на юридическо лице :smile1:
Да. И?
И... благодарим за информацията :bow:

Колегата sunwalker работи в областта на селското стопанство и редовно ни подава информации за новости, свързани с този отрасъл.  :give_rose:
Не, според мен тук не може да се намесва дарение и ЗМДТ.
Доколкото си спомням ставаше въпрос да се отпише задължение на ЕТ към баща му, който му предоставил заем. Но и там май не беше много уместно да се коментира данък върху дарение, защото смътно си спомням, че между роднини по права линия дарението е освободено от данък.

Изобщо, да си гледаме нашия си въпрос и да не омесваме казусите :laugh:
3690
Бюджет » Re: ДИВИДЕНТ
22.01.2014, 11:58
Задължение на физическото лице е да ги изхарчи:)
:thumbup:
Дай Боже всекиму такива задължения  :give_rose:
ditzve,

Аз бих си приложила текста на чл. 37 действащ към 2013-та, защото точна тя е годината за признаване на приходи и разходи от отписване на вземания, чиято изискуемост е възникнала през 2008.
Скрит текст :
3692
Бюджет » Re: ДИВИДЕНТ
22.01.2014, 11:46
Лицето, получател на дивидента не подава нищо! :smile1:
Закупеното право на строеж се отчита по сметка 219 Други дълготрайни нематериални активи в случаите, когато сградата, която ще се строи е за собствено потребление. В останалите случаи вещното право на строеж се калкулира в цената на сградата.
Учредяването или прехвърлянето на право на строеж се счита за доставка свързана със земя/необлагаема по ДДС/, "до момента на издаването на разрешение за строеж на сградата, за която се учредява или прехвърля правото на строеж" (чл. 45, ал. 2 от ЗДДС).

Можете да вземете счетоводна операция:
Д-т с/ка 219 Други ДНА
    К-т с/ка гр.50 Парични средства.
С промяната в текста на чл. 37 от ЗКПО, в сила от 01.01.2014 г., се дава възможност да се отписват вземания за които е изтекъл давностният срок, възникнали най-рано преди 5 години за вземанията с петгодишна давност или 3 год за вземанията с тригодишна давност.

По втория въпрос, давността за вземания и задължения по търговски взаимоотношения започва да тече от момента, в който вземането/задължението е станало изискуемо. Този момент, обикновено се отъждествява с датата на фактурата. В този смисъл, днес, на 22.01.2014, можем да отпишем вземания от преди 22.01.2009 г. :smile1:
Здравейте,

На Ваше място първо бих потърсила контакт със счетоводството на "Х" с цел да уточним салдата по сметките със взаимни вземания и задължения.
Второ, бих предложила за сумата от вземания и задължения, които могат да се прихванат, да се направи протокол за прихващане с конкретно описание на фактурите и той да се осчетоводи във всяка от фирмите.
Трето, останалите салда, които подлежат на отписване могат да бъдат отписани при спазване нормите на ЗКПО както следва:
- по чл. 37 за вземанията;
- по чл. 46 за задълженията.

Разбираемо е желанието на някои собственици да представят финансовото си състояние както им е угодно, но спазването на счетоводното и данъчно законодателство е наша грижа, нали? :smile1:
След като имате точна информация коя сума към кое дело се отнася - правилно сте отнесли плащанията към съдебните разноски.
Проблемът е, че често липсва такава информация от собствениците и адвокатите и тогава се отнася директно към разходи за външни услуги.
благодаря ви. Предполагам , че няма да има проблем при завеждането на актива в счетоводството през м.януари , когато е и регистриран в КАТ, въпреки , че договора е от декември 2013 г .
 А при плащането фирмата трябва ли да се удържи данък в/у дохода на това физическо лице ?
Необлагаеми доходи
     чл. 13. (1) Не са облагаеми:
               1. доходите, придобити през данъчната година от продажба или замяна на:
                    а) (изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) един недвижим жилищен имот, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от три години;
                    б) до два недвижими имота, както и селскостопански и горски имоти независимо от броя им, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от 5 години;
               2. доходите от продажба или замяна на движимо имущество, с изключение на:
                    а) пътни, въздухоплавателни и водни превозни средства, ако периодът между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната е по-малък от една година;
                    б) произведения на изкуството, предмети за колекции и антикварни предмети;
                    в) акции, дялове, компенсаторни инструменти, инвестиционни бонове и други финансови активи, както и доходите от търговия с чуждестранна валута;
                    г) движимо имущество, предадено на лица, които имат право да извършват събиране, транспортиране, оползотворяване или обезвреждане на отпадъци в съответствие със Закона за управление на отпадъците;

          (7) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., изм. - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Не се облагат с окончателен данък доходите по ал. 1, освободени от облагане по чл. 13 и начисле-ни/изплатени в полза на чуждестранни физически лица, установени за данъчни цели в държава - членка на Европейс-кия съюз, или в друга държава - членка на Европейското икономическо пространство.
          (8) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., изм. - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Обстоятелствата по ал. 7 се удостоверяват пред платеца на дохода с документ, издаден от данъчната ад-министрация на държавата, в която лицето е установено за данъчни цели, и декларация от лицето, придобило дохода, че са налице обстоятелствата по чл. 13.

Имате право. Не е командировка само, ако лицата "изпълняват служебни задачи в границите на населените места, където е мястото на работата им, определено при възникване на трудовото правоотношение"
3699
Бюджет » Re: ДИВИДЕНТ
21.01.2014, 20:07
Здравейте,
По отношение на данъчното облагане на чужденец, на който е разрешено постоянно пребивавене НАП има следното становище:

Следва да се има предвид, че статутът на местно лице на България по ЗДДФЛ се определя за цялата календарна (данъчна) година и не зависи от гражданството на лицето.

Местно физическо лице по смисъла на чл. 4 от ЗДДФЛ без оглед на гражданството е лице, което отговаря поне на един от следните критерии:

1. има постоянен адрес в България. Това е постоянният адрес на лицето по смисъла на Закона за гражданската регистрация (чл. 93 от ЗГР), който е вписан в българските документи за самоличност. Съгласно § 1, т. 3 от Закона за българските документи за самоличност "постоянен адрес" е адресът в населеното място на територията на Р България, където гражданинът е вписан в регистъра на населението. Не е местно физическо лице лицето, което има постоянен адрес в България, но центърът му на жизнени интереси не се намира в страната;

2. пребивава на територията на България повече от 183 дни през всеки 12-месечен период. Лицето се смята за местно за годината, през която пребиваването надхвърля 183 дни. Денят на излизане и денят на влизане в страната се смятат поотделно за дни на пребиваване в страната. Не се смята за пребиваване в България периодът на престой единствено с цел обучение или медицинско лечение;

3. изпратено е в чужбина от българската държава, от нейни органи и/или организации, от български предприятия, и членовете на неговото семейство; или

4. центърът на жизнени интереси на лицето се намира в България. Центърът на жизнени интереси е в България, когато интересите на лицето са тясно свързани със страната. Това е допълнителен критерий, при който се вземат предвид семейството, собствеността, мястото, от което собствеността се управлява, мястото, от което лицето осъществява трудова, професионална или стопанска дейност.

Предвидените в закона условия се прилагат алтернативно, което означава, че наличието дори на само едно от тях е достатъчно лицето да се счита за местно.

ЗДДФЛ дефинира чуждестранните физически лица по метода на изключването. Съгласно чл. 5 от ЗДДФЛ чуждестранни физически лица са лицата, които не са местни лица по смисъла на чл. 4 от същия закон.


По тези критерии във Вашия случай лицето се счита за местно.

Как да разпределите дивидента?

1. Трябва да има решение на собственика на ЕООД за разпределяне на дивидент.

2. Дивидентът сеоблага с окончателен данък върху брутната сума:
Скрит текст :
3. Ставката на данъка е 5% (чл. 46, ал. 3 от ЗДДФЛ)

4. Окончателният данък от 5 % се удържа и внася от местното юридическо лице - платец на дохода, в срок до края на месеца, следващ тримесечието, през което е взето решението за разпределяне на дивидент (чл. 65, ал. 2 ЗДДФЛ).

5. Като данъчно за дължено лице, юридическото лице - платец на дохода подава декларация по чл. 55 в срока по т. 4 (чл. 56).

6. ЗДДФЛ не поставя изискване изплащането на дивидентите да се документира със специален документ нито от получателя, нито от платеца на дохода.

7. Доходите от дивиденти се включват в Справката по чл. 73 ЗДДФЛ за данъчната година, през която е взето решението за разпределяне на дивидента (чл. 73, ал. 2 ЗДДФЛ)

8. Самият получател на дивидентите не ги декларира в годишната си данъчна декларация (чл. 52, ал. 1, т. 4 ЗДДФЛ).


ЕТ-то е отвратителен вариант по много причини: по-висока ставка на данъка, годишно изравняване, отговорност с цялото лично имущество на търговеца.
Посочила съм я като добра само при две кумулативни условия:
1. Липса на разходи (най-често, при интелектуални услуги) или много малки такива.
2. ТЕЛК за над 50% на търговеца - автоматично прави 7920 лв. необлагаеми.
Естествено и не много големи приходи над 7920.