Добреее, дойде време да се подава декларацийка по чл.55 и чак сега ми светва, че т.3 и т.4 от израза  Окончателен данък по чл. 37 и 38 от ЗДДФЛ с изключение на данъка, посочен в т. 3 и 4 може би са редовете от декларацията, а не чл. 37, т. 4.. :hmmm:..
Ами да, 555555, абсолютно сте прави.
На реда за чл. 37 и 38 от ЗДДФЛ следва да се посочи удържания окончателен данък върху дохода от наем на ЧФЛ.

Оф, колко по-лесно си беше с кодовете за вид плащане....
 Имам въпрос: Следва ли проверка(ревизия)от НАП след подаване на това заявление ???
Не, не следва ревизия.
Но практиката ми показа, че не следва и отписване :laugh:
При продавача ще остане кредитно салдо от 20 лв. по 411, което означава, че купувачът е надплатил. Същото ще намери отражение при купувача по дебитно салдо в 401. Продавачът ще преведе 20 лв. на купувача. 
Най-изгодно е ЕООД. Ще има 33,60 лв. осигуровки на месец.
Ако има ТЕЛК за над 50% - тогава има смисъл от ЕТ, заради 7920 лв. необлагаеми годишно.
Разходите за извършени обработки, семена, торове и препарати, амортизации на селскостопански машини (собствени), заплати и осигуровки на трактористи и общи работници и др. производствени разходи, отчетени по различни сметки от група 60, отнасяте към съответните култури по аналитични сметки към 611. Това е незавършеното производство. То не се приключва със с-ка 123, а се пренася със салдо в следващата година.
За мен извлеченията са достатъчни.
Има клиенти, които като носят пощата от банката дори не си правят труда да представят платежни, вносни бележки, нареждане-разписки....
Да, следва да се направи изравняване на дължимите ЗОВ.
Един автомобил се ползва за най-различни нужди и разходите се третират данъчно по различен начин:

1. За основната дейност - например, разходите, свързани с доставката и превоза на необходимите материали, ако същите са документално обосновани съгласно изискванията на чл. 10 от ЗКПО и чл. 7 от Закона за счетоводство. Тези разходи са данъчно признати. Ако не са документално обосновани, обаче, попадат в категорията на данъчните постоянни разлики, с които се увеличава ФР, по силата на чл. 26, т. 2 от ЗКПО.

2. За управленска дейност - когато са свързани с пътувания на управителя във връзка с посещенията на обекти, институции, срещи от делови характер. Също трябва да са документално обосновани, като при ползване на автомобила едновременно и за основна и за управленска дейност, приложение намира чл. 215 от ЗКПО и разходите се калкулират пропорционално на изминатите километри. Облагат се по чл. 204, т. 3 и са данъчно признати както самите разходи, така и разходите за данъка.

3. За лични нужди - това са непризнати за данъчни цели разходи на основани чл. 26, т. 1 от ЗКПО. С тях се увеличава ФР.

Изводът е, че за служебен автомобил следва да се издават пътни листа за всички видове пътувания, защото само по този начин ще можете да имате документална обоснованост на данъчното третиране на направените разходи.
Според мен ще е  една Д1 за м.12.с код на продължаване 1, в която ще има ден възникване на осигуряването и ден прекратяване осигуряването...надявам се утре или по-късно тази вечер  irenabrili да каже мнението си...
Щом държите и аз да се изкажа, няма какво повече да добавя :smile1:
Новата редакция влиза в сила от 01.01.2014-та и не се отнася за отчета за 2013-та :smile1:
ralibali,
Зависи от това как ще е оформено сопразумението между "обезщетения собственик" (както го наричате) и изпълнителя.
Явно, първият договор за отстъпване правото на строеж срещу уговорено обезщетение, остава неизпълнен. Възникват нови обстоятелства, които ще изискват на базата на извънсъдебно споразумение за обезщетяване на собственика на правото на строеж, да се направи прехвърляне на незавършена сграда без разрешение за ползване. Не става ясно от въпроса Ви как ще се оформи това юридически? Най-вероятно ще бъде издаден нотариален акт. Последният ще ни подскаже какъв тип сделка имаме. 
Весе,
Според моя скромен опит в селското стопанство точно това е правия път - обработки и материали по пазарни цени.  :thumbup:
Едва ли ще се намери сделка за продажба на незавършено производство като едно цяло на активен пазар, която да залегне като данчна основа.
Мисля, че трябва да попълните в колона 5.6 онези суми, които лицето е получило в периода когато е безработно.
Сами по себе си доходите от наем не пораждат задължения по КСО, защото не се явяват продукт на трудова дейност. В ЗЗО, обаче, е посочено, че неосигурените по КСО, задължени да внасят за своя сметка ЗОВ, извършват годишно изравняване на осигурителния доход съгласно данните от данъчната декларация.
Изхождайки от тези принципни постановки, стигам до извода, че за времето през което лицето е било осигурено по КСО, не дължи ЗОВ върху доходите от наем.

Подчертавам, обаче, че това са мои разсъждения.
За Д1 по граждански договор е от значение не кога е сключен или изплатен договорът, а през кои месеци е полаган трудът.
Попълвате за първия месец код на продължаване 1 и ден, от който осигуряването е възникнало.
Всички следващи месеци на дйност попълвате с код 0 за продължаване на осигуряването, като в последния период вписвате и ден, в който осигуряването е прекратено.
Излиза, че по документи има едно строителство, извършено без всякакви разходи. Възникнала по такъв магически начин, сграда си е чист приход.
А какво е отразено в НА като начин на придобиване - например "заплатен"?
След като документално доказаната цена на придобиване е равна на продажната, печалбата е нулева и няма облагаем доход.
http://ekspertis.bg/document/view/qanda/140152/0/

Изтеглете си декл. 50 с баркод, попълнете си данните по документи и ... казват, че смятала сама :smile1:
В този случай, за да се обложи дохода, не е необходимо да има плащане.
Съгласно чл. 11, ал. 2 доходът се смята за придобит към датата на прехвърлянето. Това означава, че прехвърлянето е достатъчно. Разбира се, трябва да е нотариално заверено и висано в ТР.
Скрит текст :
Не се притеснявайте, ревизията по ДДС не може да е по-голяма от проверка на документи, дневници, насрещна проверка, оборотки и някое и друго писмено обяснение. :smile1:
Весе,

Има текстове и в ЗДДС (чл. 27, ал. 3), и в ЗКПО (чл. 15), които указват, че сделката между свързани лица следва да се извърши по пазарна цена.   

Считам, че като пазарна в този случай може да се приеме цената, по която други земеделски производители от същия регион със същия предмет на дейност са извършили агротехнически мероприятия през същия период.

Ти какво ще кажеш?