Здравейте! На 19,12 ми излезе регистрацията в Агенцията по вписване на фирма ЕТ. Разрешителните обаче за извършване на въпросната дейност още нямам. Та въпросът ми е от кога започва да тече седемдневния срок в който да се регистрирам като самоосигуряващо се лице? Аз съм ЕТ но за сега не извършвам дейност, освен това има доста почивни дни.
Здравейте,
Писали сте в чужда тема и по въпрос, който не е свързан с темата - това не е редно.
По въпроса:
Регистрацията на търговеца сама по себе си не е основание за подаване на ОКд5, т.е. за обявяване започването на дейност.
Започването на дейност се свързва на практика с първата продажба на стока или услуга, с първия сключен договор, изобщо с извършването на някакво стопанско или юридическо действие.
http://www.kik-info.com/forum/index.php?topic=8052.0

http://www.noi.bg/images/bg/legislation/ukazania/91-01-119-22-04-2013.pdf

Това са два линка - към подобен въпрос от форума и указания от НОИ. Касаят пенсиониране на СОЛ.
За лице по трудов договор, достигането на възраст за пенсиониране не е вече основание за задължително прекратяване на трудовия договор.
Без значение какъв ред на облагане прилагат земеделските производители, те могат да се възползват от помощта за гориво, стига да са регистрирани по Наредба №3 от 1999 г. и да нямат публични задължения.

За подробности може да направите справка на сайта на МЗХ или да се обърнете към съответната районна служба па земеделие и гори.

Ето информация от МЗХ:

16.12.2013 г.

МЗХ стартира кампания за предоставяне на ваучери за горива на земеделските производители през 2014 г.

Заявленията ще се приемат от 2 януари до 3 февруари 2014 г. в общинските земеделски служби

МЗХ стартира кампания за предоставяне на държавна помощ „Намалена акцизна ставка върху газьола, използван при първично селскостопанско производство чрез предоставяне на ваучери за гориво”. Помощта е в размер на 84 млн. лв. и ще се предоставя под формата на намалена акцизна ставка чрез система от ваучери за компенсиране на част от разходите на земеделските производители за газьол, използван в първичното производство на земеделска продукция.

От нея могат да се възползват всички регистрирани земеделски производители, обработващи площи със земеделски култури и отглеждащи животни, от които се получава първична селскостопанска продукция.

Отпускането на помощта ще става на два етапа, а първоначалните декларации се приемат от 2 януари до 3 февруари 2014 г. в общинските земеделски служби срещу лична карта и талон за регистрация като земеделски производители. В тях фермерите заявяват прогнозни данни за годишното потребление на гориво за обработваемите площи по видове култури, брой животни и т.н.

С ваучерите за гориво земеделските стопани могат да закупят от бензиностанциите газьол. Ваучерите се използват само и единствено за получаване на газьол в литри и не се разменят срещу пари.

От началото на 2014 г. земеделските производители трябва да водят дневник по образец за изразходваното количество гориво, в който да записват предприетите агротехнически действия по обработката на почвата и/или мероприятия, свързани с отглеждането на животните.

Необходимите документи за кандидатстване могат да бъдат намерени на интернет страницата на МЗХ.
Коя разпоредба регламентира това че
"управителят на ООД не може да сключи трудов договор сам със себе си."
Съвсем резонна бележка :thumbup:
Някъде съм чела коментари, че в ЕООД собственикът по същата причина не може да сключи договор със самия себе си.
Ето, че сега се оказва валидно и за ООД.
А аргументът е един и същ - "не може". Някои юристи тълкуват, че "може"...
Може би трябва да се види в съдебната практика има ли обявен за нищожен договор със себе си и от там да се извлече основанието :hmmm:
За да се определи покое законодателство ще осигурявате работници, извършващи строителна услуга в друга държава членка трябва да определите за какъв срок ги командировате.
За срок до 30 дни не се издава формуляр А1 за приложимо законодателство и осигуровките са според сключените трудови договори. Изплащате на командированите заплати в Българияи командировъчни според наредбата. Доста фирми прилагат командироване до 30 дни и избягват усложненията с набавяне на формуляр А1 и осигуряване на максимален осигурителен доход. Веднъж месечно работниците пътуват.
При срок по-голям от 30 дни влиза в сила прилагането на чл. 6а от КСО. Съгласно ал.1 на същия член "осигурителните вноски за работниците и служителите, командировани по реда на чл. 121, ал. 3 от Кодекса на труда /КТ/, се дължат върху получените, включително начислените и неизплатените брутни месечни възнаграждения или неначислените месечни възнаграждения, както и други доходи от трудова дейност в приемащата държава и в България, но върху не по-малко от минималните ставки на заплащане на труда в приемащата държава и върху не повече от максималния месечен размер на осигурителния доход по чл. 6, ал. 2, т. 1." В ал.2 е указано, че осигурителните вноски за лицата по ал. 1 "се дължат в размерите по чл. 6, ал. 1 и се разпределят между осигурителите и осигурените по реда на чл. 6, ал. 3."

За да приложите горната разпоредба трябва:
- работниците да са командировани по чл. 121, ал. 3 от КТ, което съгласно ал. 2 от същия член е възможно само с тяхното писмено съгласие;
- да е определено като приложимо българското законодателство, което става посредством формуляр А1. Същият се издава от съответното ТД на НАП. Изискват се актуална справка на действащите трудови договори (работниците трябва да са назначени в командироващата фирма); справка за фирмата, от която да евидно, че не по-малко от 20% от дейността й е в България; актуална оборотна ведомост и счетоводна политика.
Не мога да разбера какво по-точно Ви притеснява. :(
Моля дайте конкретна ситуация за коментар, защото текста на нормативните документи няма какво да го коментираме.
А чл. 29, както аз го разбирам, не се отнася за командированите от България в чужбина, а за командированите от българско предприятие "от чужбина в в чужбина". Много объркващо, наистина :smile1:
С прекратяването на консорциума възниква основание за задължителна дерегистрация:
Скрит текст :
Самата процедура, както и Вашите задължения, свързани с нея, са описани в чл. 109 от ЗДДС.
Скрит текст :
Държава на местослужене е държавата, в която са изпратени, наети по договор работници или служители от предприятие или ведомство.
Здравейте отново,
Както Ви е написал premier7008 има възможност съпругът Ви да се регистрира като ЗП наемайки земята от Вас. За целта трябва да отиде в районната служба по земеделие и гори и да представи договор за аренда. Там ще му обяснят каква е процедурата за получаване на т.нар. "зелено картонче". Вие от своя страна като собственик ще трябва да декларирате, че няма сама да обработвате тази земя. Един вид потвърждавате неговото право да я обработва. Срокът е до 31 май на следващата година, но е добре да задвижите нещата от по-рано.

Като пенсионер, той ще има задължението да внася само здравни осигуровки 16,80 на месец. Данъчните задължения са по ЗДДФЛ и зависят от получените приходи от продукция и получените субсидии. Когато се стигне до този момент, тогава ще го обсъдим. :smile1:
За начало, вземете решение и ако възникнат въпроси - питайте пак.

Весели празници! :flowers:
Офисът сам по себе си е "във връзка с дейността" и дори кафе-машината в него си е признат разход като офис оборудване.
Интересно, че никога не е възниквал подобен въпрос за диванчето в шефския кабинет :laugh:
Фирмата има право да си оборудва офиса с каквото прецени :smile1:
Съвсем си е данъчно признат разход.
В случай, че фирмата е регистрирано по ЗДДС, възникват задължения за подаване на месечни справки - декларации и дневници за покупки и продажби до 14-то число на всеки следващ месец. Фирмата е задължена да издава данъчни документи по смисъла на ЗДДС (фактури, известия, протоколи). Конкретните случаи на начисляване, неначисляване на данък, основанията и ставките са подробно описани в закона.
Нямате специално задължение във връзка с тази продажба.
Трябва да следите достигане на облагаем оборот за задължителна регистрация - 50 000 лв. за последните 12 месеца.
В края на отчетния период трябва да подадете отчет, изготвен по СС-13
Скрит текст :
Докато предприятието не е заличено то има задължение да подава ГДД по чл. 92.
Не видях, че е ЕООД. :blush:
Тогава субсидията се отчита по всички правила на СС-20 и влиза в ОПР като финансиране по 705.
Фирма А               
1.   За продаден актив:
Дт 411
(партида фирма Б) / Кт 70


2.   За смяна на кредитора:
Дт 401
Или 499
(партида стария кредитор) / Кт 499
         (партида фирма Б)

3.   За прихващането:
Дт 499              /     Кт 411
(партида фирма Б)   (партида фирма Б)

Фирма Б

1.   За купен актив:
Дт актив / Кт 401
                 (партида фирма А)

2.   За погемане на дълга
Дт 498                      / Кт 499
(партида фирма А)  (кредитор на А)

3.   За погасяване на дълга:
Дт 499            / Кт 50
(кредитор на А)

4.   За прихващането:
Дт 401                      /    Кт 498
(партида фирма А) (партида фирма А)

А активът съществува ли, ползва ли се, заведен ли е счетоводно, начисляват ли се амортизации?
Предполагам, че няма фактури за разходи, но ползва признатите НПР :smile1:
А субсидията, която се дава на единица площ (СЕП), наистина е обвързана единствено с дейността, а не с резултатите от нея. Дава се с цел стимулиране на селскостопаското производство. Районните служби по земеделие и гори имат критерии по които признават извършването на дейност и одобряват съответната сума.