Е, браво alfa :clapping:

Направо ме обзеха смесени чувства - радост :yahoo: (че най-сетне прочетох отговора на въпрос, който зададох преди седмица) и недоумение  :swoon: (защо не ми беше отговорено на мен) ......

Все пак  :thankyou:
Имам и аз едно питане: може ли сега да се плати наведнъж  наем за времето от 10.2013 - 03.2014г.вкл.
Може. Няма ограничения. Само предупредете наемодателя, че доходът ще му се зачете за 2013 година и съответно ще трябва да си внесе данъка. Но то пък не е лошо. Може дори да излезе на далавера, ако си плати данъка с 5% отстъпка. Няма да има авансово удържан данък за първо тримесечие, нали? А срокът за внасяне на данъка за четвърто тримесечие  и този за първо на следващата година е един и същ - 30-ти април на 2014 г.
Не, няма грешка, според мен :smile1:

За съжаление, за ЕТ няма такава възможност, защото физическото и юридическото лице при ЕТ са неотделими. (Такава възможност има за ЕООД, например)
За да отчита разходите за ползване на автомобила за дейността си, би могъл да го включи в имуществото на ЕТ. За подробностите вижте чл. 27 от ЗДДФЛ:
Скрит текст :
Включват се протоколите.
А ако е получил субсидия, използвал я е по предназначение (за производство на непреработена селскостопанска продукция) и няма доход, какво правим? За какво се дава субсидията? За производство или за доход?
Защо не отправите писмено запитване до методолозите от ОДОП?
Първо не сте длъжни да внасяте данъка авансово месечно. Това беше до тази година и вече не е така. Сумите, които сте внасял месечно са "увисвали" необвързани до подаването на декларацията по чл. 55.
Второ, съвсем неправомерно сте удържали и внесли данъка върху сумата, изплатена през октомври. Тя няма да има с какво да се обвърже. Върнете си я на наемодателя и намалете някакво друго предстоящо плащане по единната сметка с нея. Изплащате му сумите за октомври, ноември и декември, без да му удържате данък и той ще си декларира дължимото с подаването на ГДД.
И гледайте да му издадете правилно съответните СИС. Ползвайте калкулатора на форума.
Успех!  :smile1:
Би трябвало да се пише доходът, върху който се начисляват осигуровките  -300
Много благодаря! :give_rose:
И аз така предполагах, ама знае ли човек?.... :smile1:
Аз пак да питам. :blush:
Сумата по СИС е бруто 1600. Като разделям на 4 са 4 месеца по 400 лв бруто, но като приспадна 100 лв. НПР остават 300 лв. за основа за начисляване на осигуровки.
Та какво пиша в кл. 21 - 300 или 400 ?

Тая програма на НАП тотално ме комплексира - явно съм по-тъпа отколкото предполагах :'(
За какъв данък при източника питате?
мима 56,
Вие сте посочили основанието на НАП: защото било декларирано, че не извършва дейност. Мисля, че това е различно от "няма доход".
Побутвам темата, защото е интересна.
Какво ми прави впечатление:
1. Обикновено бонуси се предоставят от доставчиците, а тук имаме обратната ситуация. Когато бонус се предоставя от доставчика, това се документира с кредитно известие. При този случай какво следва да издаде клиента, предоставил бонуса - ДИ?
2. Като продължение на разсъждението по горния пункт - във връзка с каква сделка е предоставен бонуса? Ако не може да се обвърже с конкретна сделка, то това е по-скоро дарение, субсидия... изобщо нещо като подарък. Ако е така, то контировките на свои са коректни.
3. Ако може, дайте малко подробности какво представлява самия ваучер - от кого е издаден, какво право придобивате - за количество гориво, за отстъпка от цената? При контировките, които предлагате, ще отразите стойността на ваучерите, но как ще отразите обвързването на количествените показатели гориво-пробег? На основание фискалните бонове ли?

Дано се включат и други колеги. С общи сили все ще го измислим! :smile1:
май тук помощта е само за едната страна,тази на работодателите
Имате притеснения и това Ви прави излишно мнителен...
Аз мисля, че трябва да прочетете внимателно договора между работодателя и бюрото по труда. Тези назначения са малко по-специфични. По ЗНЗ (закона за насърчаване на заетостта). Не е толкова лесно да бъдете съкратен, докато действа договорът по програмата. Това би означавало сериозни загуби за работодателя:
Чл. 52. (3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 26 от 2012 г.) Работодател, който прекрати едностранно трудовото правоотношение преди изтичането на срока по насърчителната мярка и допълнителния период по ал. 1 по причини, които не са свързани с виновно неизпълнение на трудовите задължения, възстановява получените средства със законната лихва.

Но и Вие трябва да потърсите компромис при взаимоотношенията си с работодателя. Защо му е да Ви гони, при положение, че за него Вие се явявате "безплатен работник"? Няма логика.
Мисля, че същността на дейността ще е извършване на услуги. Разпитайте собственика какво ще прави, от каква дейност ще формира приходите си, какви разходи ще има - това ще Ви насочи какъв сметкоплан да му предложите.
Ще трябва да съобразите счетоводството със ЗСч. и НСФОМСП.
ХвалА на такива данъчни! :swoon:
Както са се засилили, няма да се учудя, ако финишират с актче за 500 :wacko:
Защо им е на пенсионерите неплатен отпуск? Стаж не им трябва.
Нали в момента имате намаляване на работата? Отправете им предизвестие за съкращение по чл. 328, ал. 1, т. 3 още сега....
     чл. 65. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., изм. - ДВ, бр. 19 от 2011 г., в сила от 08.03.2011 г., изм. - ДВ, бр. 99 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г., изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) Данъкът по чл. 46 за доходите по чл. 37, ал. 1, т. 1 - 9 и чл. 38, ал. 10 и 12 се удържа и внася от предприятието или от самоосигуряващото се лице - платец на дохода, в срок до края на месеца, следващ тримесечието на начисляването на дохода от предприятието или изплащането на дохода от самоосигуряващото се лице.
Няма пречка, ако командировате група лица
- в едини и същи град на един и същи обект;
- в еднакъв времеви срок;
- които ще се придвижат с общ транспорт;
- ще представят обща фактура за квартирни разходи;
- и имат една и съща задача
да ги обедините в обща заповед. :smile1:
Здравейте,
Счетоводството зависи не толкова от дейността, колкото от правната рамка, в която се осъществява. Една и съща дейност има различни специфики от счетоводна гледна точка в зависимост от това дали се осъществява от ЕТ, от дружество по ТЗ, от бюджетно звено....
Не е ли водено до сега счетоводството на тази лаборатория?
Командироващият е този, който е в правото си да зачете или не денят.