eekoleva,
Осигуровки върху доходи от наем не се дължат. Приспадат се 10% НПР от получената сума и върху облагаемия доход се начислява 10% данък. Наемът на УПИ не попада в чл. 13 и за мен е сигурно, защото вярвам на очите си като чета текста на закона. :blink:
Не виждам смисъл да се уведомява НАП. Какво ги интересува смяната на доставчика, след като за тях не следва задължение за корекция на задължението за съответния данъчен период.
Доходите от наеми не са доходи от трудова дейност по смисъла на чл. 4 от КСО, поради което не участват при определяне на окончателния размер на осигурителния доход.
Единствено в хипотезата на чл. 40, ал. 5 от Закона за здравното осигуряване /ЗЗО/ доходите от наеми се вземат предвид при годишното изравняване на осигурителния доход за здравно осигуряване /Таблица 2/. Разпоредбата на чл. 40, ал. 5 от ЗЗО регламентира реда за внасяне на здравноосигурителни вноски за лицата, които не подлежат на осигуряване по ал. 1, 2 и 3 – авансово внасяне на здравноосигурителните вноски до 25-то число на месеца, следващ този, за който се отнасят, върху осигурителен доход, не по-малък от половината от минималния размер на осигурителния доход за самоосигуряващи се лица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване и годишно изравняване на осигурителния доход съгласно данните от данъчната декларация.
Скрит текст :
Наемодателят е осигурен на основание чл. 4, ал. 1 от КСО и не дължи ЗО върху наема.
Цитирам толкова членове и алинеи, за да се избегне извън законово мерене на авторитети - "От НАП казаха..." Е, и? Макар, че в случая са казали правилно :smile1:

Коригираща декларация се подава само в срока за подаване на самата декларация.
Сега вече ще трябва да си поиска недължимо внесените осигуровки по реда на ДОПК.
Здравейте :wave:

чл. 13. (1) Не са облагаеми:
               1. доходите, придобити през данъчната година от продажба или замяна на:
                    а) (изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) един недвижим жилищен имот, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от три години;

От противното - извършената от Вас сделка е облагаема.

чл. 33. (1) Облагаемият доход от продажба или замяна на недвижимо имущество, включително на ограничени вещни права върху такова имущество, се определя, като положителната разлика между продажната цена и цената на придобиване на имуществото се намалява с 10 на сто разходи.

Облагаемият доход в случая е 10000 - 10%(10000) = 9 000 лв.

чл. 34. Годишната данъчна основа за доходи от прехвърляне на права или имущество е облагаемият доход по чл. 33, придобит през данъчната година.

Дължимият данък е 900 лв. Дължи се до 30-ти април на 2014г., когато е и срокът за подаване на госишната декларация.
ОТЧИТАНЕ НА ОБРАТНО ИЗКУПЕНИ СОБСТВЕНИ АКЦИИ
Седмичен законник бр. 22, 2 - 8 юни 2008 г.


Отчитане на обратно изкупени собствени акции

    Бойка БРЕЗОЕВА - д.е.с.

    Отчитането на обратно изкупените собствени акции от предприятията акционерни дружества е различно в зависимост от прилаганата счетоводна база. Предприятията, прилагащи МСФО, трябва да спазват изискванията на МСС 32 Финансови инструменти: представяне, а тези, прилагащи НСФОМСП - общите изисквания в СС 1 Представяне на финансови отчети, тъй като в самия СС 32 Финансови инструменти липсват постановки по въпроса. Двата стандарта възприемат коренно различни подходи за отчитане на обратно изкупените собствени акции.

    Според МСС 32 се прилагат следните изисквания при отчитането на обратно изкупените собствени акции (пар. 33):

    - Обратно изкупените акции трябва да се представят в баланса в намаление на собствения капитал (като отрицателна величина).

    - Възникналите разлики от обратното изкупуване, продажба, емитиране или обезсилване на собствени акции се отчитат в собствения капитал, а не като печалби или загуби в отчета за доходите.

    Второто изискване означава, че разликите от оценките на собствените акции трябва да се отчитат по с/ка Премии, свързани с капитал, или с/ка Отбиви, свързани с капитал (а не като финансови приходи или разходи), които да кореспондират с премийния резерв. Съгласно логиката на стандарта, премийният резерв може да бъде и отрицателна величина.

    Следователно в МСС 32 е възприет капиталовият подход за отчитане на обратно изкупените акции в съответствие с третирането на акциите като собствени капиталови инструменти. Но тъй като при обратното изкупуване те стават недействащи - изтеглени са от обращение и правата по тях са преустановени, стойността им се приспада от собствения капитал. Този начин на третиране е в съзвучие и с правната им характеристика: акционерното дружество, придобивайки обратно свои акции, не може да стане акционер (собственик) на самото себе си, поради което не може да ги третира като инвестиция.

    Но в СС 1 Представяне на финансови отчети (нов, в сила от 01.01.2008 г.) е възприет друг подход: изкупените собствени акции се представят като инвестиция (актив) в баланса - в състава на нетекущите (краткотрайни) или текущите (краткотрайни) активи, което е в съответствие с възприетото третиране в Четвъртата директива и както по същество беше възприето у нас до 31.12.2001 г. в старата балансова схема.

    При прилагането на МСС 32 (въпреки че няма изрично уточнение в самия стандарт) обратно изкупените акции могат да се отчитат по два основни метода, отличаващи се по оценката на вписването им по сметка Изкупени собствени акции:

    а) метод на номиналната стойност;

    б) себестойностен метод (цена на придобиване).

    Методът на номиналната стойност е по-подходящ, когато акциите се изкупуват, за да се обезсилят срещу намалението на основния капитал. В такъв случай стойността на обратно изкупените акции, които не са обезсилени към датата на баланса, тъй като все още не е излязло съдебното решение за намаляването на капитала, се посочва като отрицателна величина по коригираща статия “изкупени собствени акции” към тази за основния капитал.

    Себестойностният метод е по-подходящ при обратни изкупувания с цел препродажба на акциите и други случаи. При него стойността на обратно изкупените акции, които все още не са продадени към датата на баланса, се посочва по самостоятелна статия в края на раздела за собствения капитал.

    Търговският закон у нас налага изисквания с характер на ограничения върху всички видове обратни изкупувания на собствени акции извън тези с цел намалението на основния капитал в чл. 187а, 187б и 247а. Основната причина за тези ограничения е, че при обратното изкупуване се налага да се изплащат немалки по размер парични средства, което може да доведе до декапитализация на акционерното дружество и невъзможност да се изплатят задълженията към кредиторите.

    Изискванията на МСС 32 може да се илюстрират със следния пример:

    В акционерно дружество са извършени следните операции:

    1. Изкупени са обратно чрез борсата 40 000 бр. от собствените обикновени акции. Номиналната стойност на една акция е 1 лв., емисионната стойност 1,20 лв., а цената на обратното изкупуване е 1,50 лв. Във връзка с обратното изкупуване са изплатени такси и комисиони в размер на 3000 лв., изплатени по банков път.

    2. Въз основа на решение на общото събрание е намален основният капитал чрез обезсилване на всички изкупени акции. Решението е вписано в търговския регистър при спазване на нормативните изисквания.

    Използван е методът на номиналната стойност за отчитане на обратно изкупените акции.

    Счетоводни статии:

    1.1. За вписване на обратно изкупените акции по номинална стойност:

    Дт с/ка Изкупени собствени акции

    ан.с/ка Обикновени акции, 40 000 бр. х 1,00 лв./бр. 40 000

    Дт с/ка Отбиви, свързани с капитал 20 000

     Кт с/ка Разплащателна сметка в левове 60 000;

    1.2. За разходите по обратното изкупуване на акциите:

    Дт с/ка Премийни резерви или с/ка Неразпределена печалба от минали години (чрез с/ка Разходи за емитиране, обратно придобиване и други операции със собствени капиталови инструменти) 3000

     Кт с/ка Разплащателна сметка в левове 3000;

    1.3. За отнасяне на отбива от обратното изкупуване в намаление на премийния резерв (независимо от салдото по него):

    Дт с/ка Премийни резерви 20 000

     Кт с/ка Отбиви, свързани с капитал 20 000;

    2. За намалението на основния капитал:

    Дт с/ка Основен капитал, изискващ регистрация

    ан. с/ка Обикновени акции, 40 000 бр. х 1,00 лв./бр 40 000

     Кт с/ка Изкупени собствени акции

     ан. с/ка Обикновени акции, 40 000 бр. х 1,00 лв./бр. 40 000.

    Ако предприятието прилага НСФОМСП, вместо статия 1.2, по-горе се съставя следната (останалите статии са същите):

    Дт с/ка Разходи за външни услуги (или с/ка Други финансови разходи) 3000

    Кт с/ка Разплащателна сметка в левове 3000.

    Представяне в баланса

    Ако обратно изкупените акции не са обезсилени към датата на баланса (не е отчетено условието на т. 2, тъй като не е излязло съдебното решение за намалението на основния капитал), салдото от с/ка Изкупени собствени акции в размер на 40 000 лв. и разходите по обратното изкупуване в размер на 3000 лв. се посочват в баланса, както следва (при корпоративен данък 10%) (Виж таблицата на стр. 6).

    Възможен е и друг начин на отчитане: ако обратното изкупуване на акциите и намалението на основния капитал са извършени в един и същ период, с/ка Изкупени собствени акции може да не се използва. В такъв случай се съставят статиите (метод на конструктивно изтегляне на акции от обращение):

    1. Дт с/ка Основен капитал, изискващ регистрация

    ан. с/ка Обикновени акции, 40 000 бр. х 1,00 лв./бр. 40 000

    Дт с/ка Отбиви, свързани с капитал 20 000

     Кт с/ка Разплащателна сметка в левове 60 000;

    2. Дт с/ка Премийни резерви 20 000

     Кт с/ка Отбиви, свързани с капитал 20 000.

    Освен това, тъй като няма да има салдо по с/ка Изкупени собствени акции към датата на финансовия отчет, отпада необходимостта стойността на обратно изкупените акции да бъде посочена в баланса като отрицателна величина.#
 
 
Съгласно чл. 124 от ЗДДС в дневниците се включват издадените и получените данъчни документи. Такива са документите по членове от 113 до 119. Ако протоколът не е по чл. 117, не го включвате в дневниците.
На всеки командирован се издава отделна заповед и там работодателят определя размера на командировъчните, който няма пречка да бъде различен като се спази норматива за минимума по наредбата.
Ако работодателят има много специални очаквания от даден командирован и му е възложил особено важна задача, може да му определи дневни и над двойния размер, но върху тях ще се дължат осигуровки, те няма да бъдат данъчно признат разход на фирмата, а работникът ще трябва да ги декларира като облагаем доход.
Здравейте eekoleva,
За наема на дворно място (при условие, че Вие eekoleva не сте СОЛ) фирмата трябва да удържа данък при изплащането му и, ако то е в рамките на първите три тримесечия, да внесе авансово удържания данък и да го декларира по чл. 55. Срокът е 30-то числона месеца, следващ съответното тримесечие.
Ако наемът е изплатен в последното тримесечие, не се дължат авансови вноски и доходът се декларира от наемодателя с ГДД по чл. 50, като данъкът се внася в срока за подаване на декларацията.
Доходите от възмездно ползване на земеделска земя не са облагаеми и не подлежат на деклариране (чл. 13, ал. 1, т. 24 от ЗДДФЛ).
Мястото на изпълнение на доставката е на територията на България.
 Мястото на изпълнение при доставка на услуга, когато получателят е данъчно задължено лице, е мястото, където получателят е установил независимата си икономическа дейност. Когато тези услуги се предоставят на постоянен обект, който се намира на място, различно от мястото, където получателят е установил независимата си икономическа дейност, то мястото на изпълнение е мястото, където се намира този обект. Когато няма място на установяване на независима икономическа дейност или постоянен обект, мястото на изпълнение на доставката е мястото на постоянния адрес или обичайното пребиваване на получателя.
Следва да издадете протокол съгласно чл.117, ал.1, т.1
А сладурите от НАП не четат ли и ал. 6 на чл. 29а от ЗДДФЛ: :laugh:

     чл. 29а. (Нов - ДВ, бр. 31 от 2011 г., в сила от 01.01.2011 г.) (1) Облагаемият доход от стопанска дейност на регистрирани по Закона за данък върху добавената стойност физически лица, които са регистрирани като тютюнопроизводители и земеделски производители, се определя по реда на чл. 26 и се облага с данък върху годишната данъчна основа по чл. 28.
........................ ...............
          (6) Лицата по ал. 1 и 3, които определят облагаемия си доход по реда на чл. 26, прилагат Закона за счетоводството, като в този случай се приравняват на едноличните търговци.

     чл. 26. (1) Облагаемият доход от стопанска дейност като едноличен търговец е формираната по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане данъчна печалба, включваща и финансовия резултат от прехвърляне на предприятието на едноличния търговец без заличаване на едноличния търговец от търговския регистър.
Завеждате парцела и сградата отделно, защото на сградата се начисляват амортизации, а на земята - не.
Данъчната оценка не е меродавна, освен за плащането на МДТ.
Съгласно СС-16:
Първоначална оценка на дълготрайни материални активи
4. Първоначално всеки дълготраен материален актив се оценява по цена на придобиване, която включва покупната цена (включително митата и невъзстановимите данъци) и всички преки разходи.
Не виждам законово основание да не ползва преотстъпен данък за нова техника, след като физичезкото лице ЗП, регистрирано по ЗДДС води отчетност по ЗКПО, т.е. данъчно задължено лице по ЗКПО:

чл. 189б. (Нов - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) (1) Корпоративният данък се преотстъпва в размер до 60 на сто на данъчно задължени лица, регистрирани като земеделски производители, за данъчната им печалба от дейност по производство на непреработена растителна и животинска продукция.
Привет,
По мое мнение тази невъзстановена част е по-скоро извънреден разход, нещо като неустойка.
Отчита се счетоводно, но се преобразува финансовия резултат за данъчни цели (например, чл. 26, т. 1 - разходи несвързани с дейността).
Благодаря,и още едно въпросче ако може...Изплащането на сумите по договора признават ли се за разход на фирмата?как става това счетоводно?данъка при ГД кога се внася ежемесечно или след изтичане на целия договор?
Изплатените суми по ГД се признават за разход за данъчни цели. От противното.
     
Скрит текст :
Счетоводно си го отразявате като разход за външни услуги.
Данъка подлежи на удържане и внасяне до края на месеца, следващ тримесечието на изплащане на възнаграждението, като за четвърто тримесечие не се удържа и внася авансов данък от предприятието-платец, а получената сума се декларира от получателя в ГДД.
За авансовите вноски имате задължение да подавате и декл. по чл. 55 в срока за внасяне на данъка.
На следващата година трябва да включите лицето в справката по чл. 73.

Май това е всичко. :smile1:
Второто аз го разбирам, че лицето по НКПД и МОД е охрана, а в ТД е упоменато и че едновременно е шофьор.  :(
Наистина странно. Би могло да се сравни с щатното разписание, както и да се надникне в длъжностната характеристика на "охрана той шофьор". Защото е интересно каква длъжност все пак се съкращава. По чл. 328, ал. 1, т. 2 се съкращават длъжности, а не работници и точно в този смисъл е и правото на подбор на работодателя:
     чл. 329. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) При закриване на част от предприятието, както и при съкращаване в щата или намаляване на обема на работата, работодателят има право на подбор и може в интерес на производството или службата да уволни работници и служители, длъжностите на които не се съкращават, за да останат на работа тези, които имат по-висока квалификация и работят по-добре.
да, всъщност в банк. извлечение пише "по договор за дарение"
Значи имаме категоричен случай на дарение и напълно правилно сте се ориентирали към декларирането му в двумесечен срок и заплащане на съответния местен данък :thumbup:
За четвърто тримесечие нямате авансова вноска.
За трето - внасяте 125 лв. до 15-ти декември, а довнасянето ще стане с годишната декларация, защото не можете да "заковете" 5000 лв. печалба. Ако е 5001 лв. ще довнесете 125, 10 лв., например :smile1:
Моля, да сверим и какви данъци и осигуровки са им необходими, при положение , че те работят и на друго място по ТД
Благодаря :)


Можете да направите проверка от този калкулатор:
http://www.kik-info.com/calculators/civil_contracts.php
Здравейте! Когато се изплати обезщетението има ли срок за подаване на Д1?
Аз го подавам в срока за подаване на Д1 за изплатените заплати, защото го изплащам заедно със заплатите за съответния месец.