В декларацията посочва банкова сметка и по нея се превежда сумата.
От НАП не дават пари кеш.
Всичко е точно така :thumbup:
И е добре, защото максимално отговаря на действителните обстоятелства :smile1:
Мисля, че няма проблем да получите еднократната помощ за студентки при редовна форма на обучение.
Магистратурата е степен от висшето образование. :smile1: И, доколкото знам, не се изисква стаж. :smile1:
Ако до изплащане на възнаграждението по гражданския договор, лицето е достигнало от други източници доход от 7920,00 лв е правилно.
В противен случай - не.
Не, разбира се.
Просто нормативният размер на дневните без нощувка е 10 лв., а с нощувка - 20 лв.
Респективно, се признават без да се облагат и без да се плащат осигуровки до 20 лв. без нощувка и до 40 лв. с нощувка.

ДНЕВНИ ПАРИ (от Наредбата за командировките в страната):

     чл. 19. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1991 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 2 от 1994 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 1995 г., в сила от 01.07.1995 г., изм. - ДВ, бр. 34 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 40 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 2 от 2008 г., в сила от 01.01.2008 г.) На командирования, когато остава да нощува в мястото на командировката, се заплащат дневни пари в размер 20 лв. за всеки ден от командировката.
          (2) На командирования, който изпълнява служебните си задължения през по-голямата част от работното време в друго населено място без нощуване, се изплащат дневни пари в размер 50 на сто от размера по ал. 1.

Чл. 13, ал. 1, т. 23 от ЗДДФЛ:
     чл. 13. (1) Не са облагаеми:
               23. (изм. - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) получените суми за командировъчни пътни и квартирни пари по правоотношения, които не са трудови, когато са за сметка на възложителя и са доказани документално по реда на действащото законодателство, както и дневните командировъчни пари, но не повече от двукратния им размер, определен за лицата по трудови правоотношения;

От НАРЕДБА ЗА ЕЛЕМЕНТИТЕ НА ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕТО И ЗА ДОХОДИТЕ, ВЪРХУ КОИТО СЕ ПРАВЯТ ОСИГУРИТЕЛНИ ВНОСКИ (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 1 ОТ 2007 Г., В СИЛА ОТ 01.01.2007 Г.):
(8) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 10 от 2003 г., в сила от 01.01.2003 г., предишна ал. 6, изм. и доп. - ДВ, бр. 21 от 2004 г., предишна ал. 7 - ДВ, бр. 14 от 2011 г., в сила от 01.01.2011 г.) Не се изчисляват и внасят осигурителни вноски върху:
1. (доп. - ДВ, бр. 10 от 2003 г., в сила от 01.01.2003 г., изм. - ДВ, бр. 16 от 2012 г., в сила от 01.03.2012 г.) дневните пари при командировка до двукратния им размер, определен в нормативен акт, пътните и квартирните пари при командировка или заместващите ги възнаграждения, включително тези по § 3 от допълнителните разпоредби на Постановление № 133 на Министерския съвет от 1993 г. за приемане на Наредба за допълнителните и други трудови възнаграждения (обн., ДВ, бр. 67 от 1993 г.; изм. и доп., бр. 1 от 1994 г. и бр. 25 от 1999 г.) и изплатените пътни и квартирни пари за сметка на възложителя на лица, работещи без трудови правоотношения;

Нарочно не подчертах изваденото от съответната нормативна уредба.
Хубаво е да се четата законите и да се търсят отговори в тях. :smile1:




Ако този, който е само съдружник, не извършва никаква дейност, т.е. не подписва нищо, може и да не се осигурява през дружеството.
Другият може като СОЛ и съдружник да извършва личен труд срещу каквото си иска възнаграждение.

Аз не виждам за какво да Ви критикувам :smile1:
При брутната сума от 247,03 лв., която сте посочили и стандартни 25% нормативно признати разходи, ДДФЛ е 18,53 лв, а не 21,03 лв., каквато е разликата между 247,03 и 226,00.
Най-добре, отправете официално запитване до НОИ като опишете подробно фактите.
Служителките не винаги компетентно коментират ситуациите. За жалост...
Но помнете, че правилно зададеният въпрос е половината от отговора :smile1:
Според мен, докато ТД не е изтекъл му се полагат всичките дни отпуск. Особено, ако е по график. Пропорционално на отработеното през годината е обезщетението, ако отпускът не е ползван.
А 2,50 лв. над 18.53 ДДФЛ за какво са Удържани ? :hmmm:

На въпросите:
1. Всеки, получил доход от извънтрудови правоотношения е длъжен да го декларира.
2. Ако общата сума на доходите на ФЛ с над 50% нетрудоспособност за годината не надвишава 7920 лв., то не дължи ДДФЛ и недължимо внесеният данък ще му бъде възстановен от органа по приходите след подаване на ГДД по чл. 50
Точно така! :thumbup:
А дали ще изплатите дневните в двоен размер зависи от това, какво е записано в заповедта.
Ако не е уточнено нищо, нека прецени ръководителят и да резулира разхода.

Хубаво е, че изпипвате детайлите! :give_rose:
Здравейте,
Явно сте задълбали в детайлите и това Ви е попречило да видите главното.
Вие изплащате сума по заповед за командировка, съгласно описаното в нея и в съответствие с Наредбата. Всички бончета, квитанцийки и билетчета си ги върнете на командирования за спомен, след като се отнасят до дневните му. Можел е да си носи луканка и да няма такива "отчетни документи" - пак трябва да си му изплатите полагащити се дневни. И не 30%, а в пълен размер, защото не виждам да му е предоставен "пълен пансион в натура". След като сметнете какво дължите на Вашия служител, можете да му изплатите сумата в каквато искате валута.
     
Скрит текст :
И аз не обичам ЗДДС - не съм извратена, :smile1: но има полза да го четем. Защото за нощувката, за която има документ, имате право на ДК, но ако е в страната. За чужбина мисля, че имаше минимални прагове, над които може да искате от съответната европейска държава възстановяване по системата VAT Refund.
Ето аналогична тема от форума.
Има полезно разяснение :smile1:

http://www.kik-info.com/forum/index.php?topic=7394.0
Варианти - много.
И двамата са СОЛ по регистрация.
Може овен това, и двамата да имат дори ТД, защото това е ООД, което е различно от собствениците. Не е като при ЕООД-то, при което не може собственика да сключи ТД сам със себе си.
Зависи какво ще работят във фирмата, през цялото време ли ще работят и кой от тях ще работи.
Има глоба и тя е 500лв,незнам да са я отменили? :hmmm:
Не, не са я отменили.
Но....., не съм чула и да са я наложили някому :smile1: Сигурно в медиите биха го отразили :laugh: Не стига, че не е ясно от какви точно недоказани и необложени доходи безработните трябва да си внасят ЗО, ами да ги подтикват и към по-крупни престъпления с налагането на глоби?!?
От сайта на НОИ:

24. Право на парично обезщетение при бременност и раждане при прекратяване на осигуряването.

При прекратяване на осигуряването за общо заболяване и майчинство през време на получаване на обезщетение за бременност и раждане на лицето се изплаща парично обезщетение до изтичане на срока на обезщетението за бременност и раждане, т.е. до изтичане на 410 календарни дни по чл. 50 от Кодекса за социално осигуряване.

(чл. 52 от КСО)

Това, което описвате не е редно. Най-малкото защото работникът вече е в неплатен отпуск, който не се зачита за трудов стаж. Защо не попитате програмистите, как да въведете този болничен?
Издайте кредитно известие към фактурата за аванса и го върнете.
Не виждам смисъл да го вписвате в договора, защото това не е въпрос на договаряне, а законово определено задължение на наемодателя.
Но и да го впишете, няма последствия :ok:
Като гледам, май всички промъкваме тихомълком такива фактури в следващ период без да прибягваме до процедурата по чл. 126 :smile1: