Нина Димитрова, нали пишете  "по фактура №....".
Не мога да разбера какво значение има кой ги е внесъл.
И защо е тази дискусия?!
Не се разрешава на ръка без ЕКАФП в смисъл, че не се разрешава получаването на приходи да не се документира (да се укрива).
Като си внасята по банка, Вие си показвате приходите и всичко е законно. Я не се притеснявайте! :smile1:
На всеки проверяващ му напомняте за предимството на съдържанието пред формата и точка. Не сте нарушили никой Закон. :thumbup:
Май е най-добре! :smile1:
Да, но с нещо сте плащали от касата, за да излезе на "червено".
"Червената" каса "посинава" когато "сивите" приходи се "избелят". :smile1:
Здравейте,
Според мен имате два различни казуса.
1. Неприспаднат ДК от 2 лв., които имате право да поискате да бъдат възстановени по реда на чл. 129 от ДОПК. Аз не бих го направила.
2. Пропусната приходна фактура, която е по-добре да включите още сега при спазването на чл. 126, ал. 3 от ЗДДС.
Защо да е погрешно съставена - във фактурата не случайно се посочва дата на фактурата и дата на данъчното събитие и законът допуска издаването на тази ф-ра през септември като е спазен 5 дневния срок.
Ако сте прочели целия текст, щяхте да разберете, че имама предвид следното:
Когато за данъчно събитие е приложен чл. 113, ал. 3 и не е издадена фактура, а продажбата е отчетена в ОП, издаването на данъчна фактура за същата доставка е погрешно.
Нещо против?! :smile1:
Здравейте, при регистрирано по ЗДДС лице е задължително двустранното счетоводство.
Счетоводното отразяване на животновъдното производство е специфично и бих Ви посъветвала да се запознаете със специализирана литература по въпроса.
Тук във форума също има някои полезни материали в раздел "Селско стопанство".
Например:
http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,1416.0.html
Добре Делфи,
Да предположим, че сме включили плащането в ОП за месеца, в който е получено. Направили сме го на основание чл. 113, ал. 3.
Ако в следващия период издадем фактура за същата доставка, тази фактура ще е погрешно съставена, защото няма да има данъчно събитие. Ще трябва да я анулираме с протокол и да си приберем издадения екземпляр. И защо изобщо да го правим?
Налага се изводът, че трябва да откажем издаването на фактура в нарушение на чл. 113, ал. 6, защото е поискана през следващия период (въпреки че няма такова законово ограничение и това не е аргумент) или че aleks_ трябва да издаде фактура със стара дата от август. Но това е само защото още не е минал срока за подаване на декларацията по ЗДДС, а от друга страна вече може да са издадени фактури през септември.
Клиентът иска фактура, а не упражнения по приложно ЗДДС.
Дано поне всички сме убедени, че една и съща досавка не може едновременно да се отчете и в ОП, и чрез издаване на фактура.

За да се реши все пак конкретния казус аз предлагам на aleks_ да издаде фактурата от август и, ако междувременно има издадени фактури през септември, да започне нова серия от август за целите на точно тази злополучна фактура.
По определение в облагаемия оборот се включват облагаемите доставки, каквито не са доставките на услуги от лицата по чл. 3, ал. 5, защото последните не са данъчно задължени лица.

Скрит текст :

Мисля, че префактурирането на тези услуги, които не са извършени от вас, не следва да се включи при изчисляването на облагаемия оборот за задължителна регистрация
НА СОБСТВЕНИКА ПОЛАГА ЛИ МУ СЕ КОМАНДИРОВКА-Т.ЕСТ ДА ИМА И ЗА НЕГО КОМАНДИРОВЪЧНО ОСВЕН ЗА РАБОТНИКА
Полага му се. Нали отива да върши работа, не е длъжен да я плаща от джобните си. :laugh:
Без преспиване - 20 лв.
С преспиване - 40 лв.
Това отстъпление ли беше? :)
Не, не отстъпление, защото нямам промяна в позицията. :smile1: И аз мисля, че трябва да се отрази през септември фактурата, издадена през сптември.
Има значение и дали е работил на някои от тези длъжности във вашето предприятие.
За придобит трудов стаж и професионален опит се зачита стажът, признат по реда на Кодекса на труда (КТ) за времето, през което работникът или служителят е работил и продължава да работи в предприятието, в т.ч. на различни работни места и длъжности.

Е, пак е правилно :smile1:
И аз като Чапаев, усещам вътрешно, че 0,5+0,5 е равно на литър, но не успях да го изразя  :laugh:
Да, при авансовите плащания нямаме данъчно събитие. :smile1:
Точно на това е обърнал внимание Малкият и е дал правилния, според мен, отговор.
Какво друго е плащането преди издаването на фактура, ако не авансово?!
Дали издаваме фактура за авансово плащане или въобще издаваме окончателна фактура в срок от 5 дни никъде не е регламентирано. По-скоро, ако не издадем окончателна фактура, сме длъжне да издадем такава за получения аванс. Но тя не е задължителна, ако сме прехвърлили собствеността по доставката в същия срок и сме издали данъчен документ за това.
Преди всичко е необходима Заповед за командировка, в която се описва колко са дневните, с какво ще се осъществи пътуването, ако е автомобил - модел, марка, вид гориво, разходна норма на 100 км. пробег. Разходът за гориво се доказва само с фактура.
За дневни над двукратния размер на нормативно определения се дължат осигурителни вноски и данък.
А ако е пенсионер по граждански договор може само здравно върху полученото възнаграждение след приспадане на НПР.
Ако не е регистриран като упражняващ свободна професия, като едноличен търговец, собственик или съдружник в търговски дружества или член на неперсонифицирани дружества, дължи осигуровки върху 240 лв.

Съгласно НООСЛБГРЧМЛ, чл. 2, ал. 3:
Скрит текст :
Ако регистрираният ЗП не е и регистриран търговец, не прави и годишно изравняване.

Това доста ме озадачи, защото се налага изводът, че за сумата по граждански договор ЗП-физическо лице не дължи осигурителни вноски за разлика от обикновеното физическо лице.  :hmmm:

Ще е полезно да се включат и други колеги в частта за годишното изравняване. Тази за авансовите осигурителни вноски е ясна - върху 240 лв.
Включете разходите в стойността на офиса.
чл. 43. (Изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., изм. - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) (1) Лице, придобило доход от стопанска дейност по чл. 29, дължи авансово данък върху разликата между облагаемия доход и вноските, които самоосигуряващото се лице е задължено да прави за своя сметка за месеците на тримесечието, през което е придобит облагаемият доход, а ако лицето не е самоосигуряващо се - между облагаемия доход и удържаните задължителни осигурителни вноски.

     чл. 55. (Изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) (1) Предприятията и самоосигуряващите се лица - платци на доходи, задължени да удържат и внасят данъци по реда на този закон, подават декларация по образец за дължимите данъци.
          (2) Когато платецът на дохода не е предприятие или самоосигуряващо се лице, декларацията по ал. 1 се подава от лицето, придобило дохода.
Със сигурност на работника ще изплатите дневни.
Пътните ще отчетете по повод командировката с пътен лист като разход за фирмата.
Не разбрах какво значи "фирмата е осигурила нощувката".