Абсолютно не.
Чл. 69 дефинира за кои доставки имате право да ползвате данъчен кредит.
Основанието за неначисляване на ДДС при оказване на услуги се намира в разполедбите на чл. 21.
Във Вашия случай имате обратно начисляване на основание чл. 21, ал. 2 във вр. с чл. 86, ал. 3.
Исках да избегна уведомяването, просто да коригирам грешката (да "върна" ддс-то, за което нямам право).
При евентуална проверка дали ще е по-добре ако сега коригирам отчитането на фактурата, макар и без уведомяване?
Никакъв проблем няма да има на практика, ако "сторнирате" фактурата от дневник покупки.
Здравейте,
При неправилно отразен документ попадате в хипотезата на чл. 126, ал. 3, т. 2, а именно:
"2. лицето писмено уведоми компетентния орган по приходите, който предприема действия за промяна на задължението на лицето за съответния данъчен период - при неправилно отразени в отчетните регистри документи."
Здравейте,
След като доставчикът е извън България и е ДЗЛ, а Вие като получател сте българска фирма, то при получаването на услуга имате задължение да си самоначислите ДДС върху цялата сума на фактурата с протокол по чл. 117.
Същевременно с така издадената фактура имате право да кандидатствате за възстановяване на данъчния кредит от държавата на доставчика.
Здравейте,
Така, както сте го описали, изглежда като финансова услуга.
Чл. 26. Не се признават за данъчни цели следните счетоводни разходи:
..........
6. (доп. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) разходи за начислени глоби, конфискации, включително по чл. 307а от Наказателния кодекс и други санкции за нарушаване на нормативни актове, лихвите за просрочие на публични държавни или общински задължения;

Чл. 27. (1) Не се признават за данъчни цели следните счетоводни приходи:
......................
2. (доп. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г., изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) приходи, възникнали по повод на непризнати за данъчни цели разходи по чл. 26, т. 3, 4, 5, 6, 8 и 10, до размера на непризнатите разходи;
"Вкарайте" ги на каса тези данъци от името на ФЛ и да се свърши тази мъка.
Удържаният данък не е разход, а разчет и не може да се дискутира признаването му за данъчни цели.
602/401  3000 разход за наем
401/454    270 начислен данък
454/503   270 внесен данък
401/503   3000  изплатена сума на наеодателя ФЛ
501/401   270  получена удържана сума от наемодателя
Здравейте,
Не 34 и 56, а 36 и 54  :smile1:
Други данъци няма, ако е с над 50 % ТЕЛК и не е надвишил вече сумата от 7920 необлагаеми.
Ако има щастието да е здрав, ще дължи и 108.90 данък върху дохода.
Ако изплащате сумата в четвърто тримесечие, няма да сте задължени да удържате и внасяте данъка, освен, ако изпълнителят не изяви изрично желание да го направите.
В момента не се сещам къде го четох - ще потърся, но имаше коментар, че при обикновен данъчен кредит, какъвто прилагаме в България, признаваме данък до размера на нашата ставка, а надвнесеното не се явява данъчно признат разход.
Здравейте,
Мисля, че удържаният в повече данък, над този, който би бил платен в България, на практика се явява двойно данъчно облагане и не е данъчно признат разход.
Точно такива субсидии получава - за да ги отглежда и размножава, но се чудя дали да му приспадам 60% нормативно признати разходи?
Имате право на 60% НПР. Текстът гласи "за доходи от дейността на физическите лица, регистрирани като земеделски стопани, за производство на непреработени продукти от селско стопанство". Субсидиите са доход и се използват за производството на непреработени биволи  :smile1:
Здравейте,
Достатъчни ще са копие на митнически документ, че стоката е напуснала Русия и писмено потвърждение за получаването от италианците.
Чл. 13. (1) Вътреобщностно придобиване е придобиването на правото на собственост върху стока, както и фактическото получаване на стока в случаите по чл. 6, ал. 2, която се изпраща или транспортира до територията на страната от територията на друга държава членка, когато доставчикът е данъчно задължено лице, което е регистрирано за целите на ДДС в друга държава членка.

Транспортната услуга не е ВОП.
Д-т Разходи за данъци
  аналитична подсметка "МДТ"
        К-т Други задължения към бюджета
Да, обаче как ще бъде документирано това плащане, с отделна фактура???Имам впредвид възстановяването на пощенската услуга от получателя? Българската фирма има документ от Български пощи, издаден на нейно име. Но получателя плаща стоката плюс доставката.
Хайде да преминем в разсъжденията от формата към съдържанието. :smile1:
Ако се възстановява сума на разходи, платени от Вас, но направени от името и за сметка на Вашия клиент, Вие извършвате ли доставка на стока или услуга? Има ли данъчно събитие, което да бъде отразено с издаването на данъчен документ?

Здравейте,
Ако цената на пощенската услуга е включена в цената на стоката, съгласно чл. 26, ал. 3, т. 3, ще начислите данък на цялата сума, представляваща данъчна основа на доставката.
Може да се възползвате от текста на чл. 26, ал. 5, т. 4, който гласи: "Данъчната основа не включва..... сумите, платени на доставчика за покриване на разходите, направени от името и за сметка на получателя, когато тези суми са посочени изрично в счетоводството на доставчика; доставчикът трябва да разполага с доказателства за действителния размер на сумите и няма право на данъчен кредит по отношение на данъка, който може да е станал дължим при извършването на разходите", но тогава не включвате стойността на пощенските разходи във фактурата.
Здравейте,
Според мен за скрито разпределение на печалбата може да се говори, ако има разход, несвързан с дейността на предприятието или е предоставена на собственика сума, която не е оформена като заем, например - служебен аванс, и която няма да се върне на предприятието.
Не виждам пречка, да оформите сумата като заем със съответната лихва.
Независимо дали е регистриран като ЗП или не е, съдружник в ООД и собственик на ЕООД е длъжен да се осигурява като СОЛ, освен, ако не се осигурява преди това на максимален доход на друго основание.
Като човек, обучаван по времето на социализма, ще споделя, че тогава ни предупреждаваха, че трябва да се внимава преди да се гласуват определени социални придобивки.
Веднъж приети, ако тръгнат да се отменят, това води до икономически, социални и политически проблеми в точно този ред.
Учиха ни също, че количествените натрупвания водят до качествени промени...
Дано съм лош пророк, но точно такива "инициативи" за временно преборване на бюджетни затруднения, може да гътне европейската къщичка.
Да опитваш да излезеш от затруднение чрез намаляване на разходите е самоубийствена стратегия в дългосрочен план. Дърпаш напред единствено през увеличаване на приходите.