Аз подавам каквото мога за тези дни, та да тръгне ревизията. Те после си искат допълнителни документи и сами удължават срока. Когато в даден момент им подадете всички документи, пак ще намерят за какво да удължат срока, та не се притеснявайте. :smile1:
Ако Вие подадете молба, ще си помислят я че нямате документите, я че нямате опит и все ще е по-неблагоприятно...
Но... всеки си има собствени съображения. Ако така Ви е по-спокойно, подайте молба за удължаване на срока, но той може да се удължи до 14 дни.
Възможността да приложите чл. 70, ал. 2, т. 1 по отношение на придобития лек автомобил не е свързана с основната дейност, освен, ако не използвате автомобила и за други цели, различни отдаването му под наем. Тогава вече се прилага чл. 70, ал. 2, т. 5, където се намесва понятието "основна дейност", дадено в §18а на ДР към ЗДДС.               

Обобщено:  мисля, че Вие ще имате право на ДК за този автомобил. И... наемателят му ще има!!! :smile1:

Надявам се това тълкувание да е вярно, освен, че ще Ви хареса :laugh:
в такъв случай наемателя внася удържания данък и изплаща разликата-така е  нали
Да. В случай на плащания до 30.09 включително е така.
Проверете само да не би пенсионерът да има ТЕЛК, защото тогава нямате задължение за авансово удържане на данъка при цитираната от Вас месечна сума.
Жената няма шофьорска книжка, а стоката може само с лек автомобил да се пренесе  :smile1:
Чак шофьорска книжка данъчните няма да искат.
Е, само с фактури за горивото няма как да стане. Търговецът иска едно, ама данъчните искат друго, което е записано в закона :smile1:
Ако жената се притеснява от гражданския договор със съпруга, може да командирова по документи себе си.
Но, за да има гориво на разход, трябва да има командировка.
Първи трудов договор е първият сключен по време, а не този, който е за повече часове.
Първи трудов договор е първият сключен по време, а не този, който е за повече часове.
Мисля, че е напълно достатъчно за отразяване на данъчно признат разход за дейността. Вас кое Ви притеснява?
Ако получателят е данъчно задължено лице, трябва да се регистрирате по ЗДДС на основание чл. 97а, ал. 2 от закона:
Задължение за регистрация при доставки на услуги, данъкът за които е изискуем от получателя (Ново загл. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.)
     чл. 97а. (Нов - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) (1) На регистрация по този закон подлежи всяко данъч-но задължено лице по чл. 3, ал. 1, 5 и 6, което получава услуги с място на изпълнение на територията на страната, кои-то са облагаеми и за които данъкът е изискуем от получателя по чл. 82, ал. 2.
          (2) На регистрация по закона подлежи всяко данъчно задължено лице по чл. 3, ал. 1, 5 и 6, установено на терито-рията на страната, което предоставя услуги по чл. 21, ал. 2 с място на изпълнение на територията на друга държава членка.
Можете с попълването на ДДС декрарацията за август да попълните кл. 80 и Припожение 6 към чл. 68. Процедурата по чл. 92 приключва именно с подаването на декларацията за м. август. Ако пропуснете тази възможност, тогава следва да поискате възстановяване пореда на чл. 129 от ДОПК.
Здравейте ,имам следния случай:хонорар платим на 03 09 2013 година по тази сметка 1790 лв.хонорар за месеца без пози 800 лева всичко хонорар за мисицо 2590 лева без 25% необагаем.Какви осигуровки и данъци ще се начислят при изготвяне на  хонолал сметката Благодаря .

Здравейте,
Не става ясно има ли други доходи лицето, ползва ли някакви облекчения, пенсионер ли е или не... Дали сте числа, от които не се вижда точно брутната сума....

Най-добре, пробвайте първо сами с този калкулатор:
http://www.kik-info.com/calculators/civil_contracts.php

Ако не се справите, задайте поне параметрите както са описани в договора - ще Ви помогнем :smile1:
Airini
Много се радвам, че се включва още някой. Да, пише, че е 6+1, но критерият за лек автомобил според указанието, което нарочно приложих, е много софистициран.
От една страна, лек е автомобил, в който броят на местата за сядане, без мястото на водача, не превишава 5. Така погледнато въпросният джип не е лек автомобил.
Допълнено е обаче, че не е лек автомобил този, който е предназначен за превоз на товари или лек автомобил, който има трайно вградено техническо оборудване за извършване на съответната дейност.
И възниква въпросът трябва ли този джип да отговаря на тези уточняващи изисквания, за да го приемем за "не лек автомобил" или критерият с броя места е достатъчен?! :hmmm:
Ето най-прясното указание на НАП по въпроса.
Договорът е за финансов лизинг! ДК-?
При договор за финансов лизинг на лек автомобил не се полага ДК.
След като водите едностранно счетоводство, стоките се завеждат в материалната книга с ДДС. При продажба Вие не начислявате ДДС, защото не сте регистрирано лице. Надценката също не се включва в отчетната стойност. Значи стойността на стоките в магазина е 1846 лв.
Мисля, че заверен от нотариус препис ще свърши работа (чл. 179, ал. 2 от ГПК).
А преводите се легализират от заклети преводачи (ако е необходимо преписът да бъде преведен на чужд език).
Да се търсят заверки от бившите работодатели е трудно изпълнимо и не знам да е законово изискване. По-скоро предполагам, че е установена практика. Не си представям, например, от къде биха получили заверка хилядите бивши кадри на Кремиковци АД?!
При наемането на лек автомобил водещ е не броят места, а вида на лизинга.
Ако е оперативен, т.е. без опция за закупуване, можете да ползвате ДК.
само още един въпрос: а проблем ли ще е ако инструментите са осчетоводявани по сметка 601, а не в гр.30?
Не би трябвало, въпреки, че по ЗСч. няма да попаднат в частта за краткотрайни активи на Баланса. Но пък те са си краткотрайни активи, макар и отчетени като разход в съответствие със ЗКПО. Скоро не съм пускала такъв опис и не знам изискват ли оборотка и т.н. като при проверка по ДДС за период.
В цитирания от Вас законов текст се има предвид приемането на гости, на които любезно сме платили хотела, почерпките и развлеченията.
Това не касае командировките, на които изпращаме наши служители по работа. :smile1:
А искам да попитам за ДК-ползува ли се за  6 местен лек автомобил?

Ето какво е "лек автомобил" съгласно параграф 18 от ДР на ЗДДС:
               18. (изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г., изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) "Лек автомобил" е автомобил, в който броят на местата за сядане без мястото на водача не превишава 5. Не е лек автомобил автомобил, който е предназначен за превоз на товари, или лек автомобил, който има трайно вградено допълнително техническо оборудване за целите на извършваната дейност от регистрираното лице.