На основание решение на собствениците.
Ако във фактурата пише доплащане, то и в инвойса трябва да пише същото.
Издайте фактурата и инвойса така, както е по същество стопанската операция, а шефът и клиентите да не Ви се месят. :smile1:
Принципно, това, което издавате на чужд език и се нарича "инвойс" е по същество превод на фактурата, която издавате по българското законодателство. А преводът не може да е "преразказ с елементи на разсъждение".
Точно това тълкование на НАП ме накара да се замисля, но аз не съм декларирала никаква дейност пред НАП. А в ЕТ има описани всякакви дейности незабранени от Закона, така че и аз вече тотално се обърках. :)
От това тълкувание може да се извади заключение, че по отношение на изрично упоменатите в регистрацията дейности, трябва да сключвате договор и да ги извършвате като ЕТ. Ако не сте започвали дейност, ето удобен случай да започнете и за това трябва да подадете съответната ОкД5.
Да, възможно е, стига да са спазени правилата на чл. 446 от ГПК.
А обезщетението за неизползван отпуск е възнаграждение от същия работодател:

ГПК - Запор върху трудово възнаграждение
Чл. 512. (1) Запорът върху трудово възнаграждение се отнася не само за възнаграждението, посочено в запорното съобщение, но и за всяко друго възнаграждение на длъжника, получено срещу същата или друга работа при същия работодател или същото учреждение.

Отграничаването тук, според едно тълкувание на НАП, е вида на дейността. Ако се припокрива с тази, за която лицето е регистрирано като ЕТ, не може да сключва граждански договор. Например, като регистриран като ЕТ счетоводител, мога да имам ГД за бояджийски услуги или за танцьорка в стриптийз бар, но не и за счетоводни услуги. :smile1:
Ето го тълкуванието:
Вие нищо не удържате и не внасяте:
Авансов данък за доходи от стопанска дейност
     чл. 43. (Изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., изм. - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) (1) Лице, придобило доход от стопанска дейност по чл. 29, дължи авансово данък върху разликата между облагаемия доход и вноските, които самоосигуряващото се лице е задължено да прави за своя сметка за месеците на тримесечието, през което е придобит облагаемият доход, а ако лицето не е самоосигуряващо се - между облагаемия доход и удържаните задължителни осигурителни вноски.
          (2) Лице с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност дължи авансово данък за доходи от стопанска дейност по чл. 29, след като облагаемият доход на лицето от всички източници на доход, придобит от началото на данъчната година и подлежащ на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа, намален с удържаните или внесените за сметка на лицето задължителни осигурителни вноски, превиши 7920 лв.
          (3) Размерът на дължимия данък се изчислява, като разликата по ал. 1 се умножи по данъчна ставка 10 на сто.
          (4) Когато платец на дохода от стопанска дейност е предприятие или самоосигуряващо се лице, размерът на данъка се определя и данъкът се удържа от платеца на дохода при изплащането му.
          (5) Алинея 4 не се прилага, когато лицето, придобиващо дохода, е самоосигуряващо се лице по смисъла на Кодекса за социално осигуряване и декларира това обстоятелство с писмена декларация пред платеца на дохода.
          (6) Когато платецът на дохода от стопанска дейност не е предприятие или самоосигуряващо се лице, както и когато лицето, придобиващо дохода, е самоосигуряващо се и е декларирало това обстоятелство пред платеца на дохода, размерът на данъка се определя и данъкът се внася от лицето, придобило дохода.

В светлината на това, че не удържате и осигуровки, нямате задължение да подавате Д1 и Д6.
Здравейте колеги, имам да плащам хонорар на адвокат. Той ще ми даде бележка, че се самоосигурява на 2200лв. В такъв случай трябва да му удържа 10% ДДФЛ  върху сумата или нищо не трябва да му удържам?
Здравейте колега,
Няма абсолютно никакво значение на каква сума се самоосигурява адвокатът. Вземете му само декларация, че е СОЛ, изплатете му хонорара, а данъците и осигуровките са си негова грижа, а не Ваша.
Делфинче, според мен, собственикът няма качество на СОЛ след като ЕТ не упражнява дейност. Т.е. той си е ФЛ като всички останали.
Но, независимо дали е СОЛ или ФЛ (безработно или дори работещо по ТД), човекът може да сключи ГД. Няма пречка собствениците на фирми ЕТ, ЕООД, ООД, АД, СД ... да сключват и ГД.
Здравейте ! Искам да попитам, дали собственик на ЕТ, което никога не е декларирало започване на дейност може да сключва граждански договор. Предварително Ви благодаря за отговорите.
Дори собственик на работещо ЕТ може да сключва граждански договор.
По смисъла на КСО майката не е осигурена на друго основание, защото по време на периода на майчинство се дължи само здравна осигуровка от работодателя по ЗЗО.
Да направим аналогия с пенсионер по ГД. Той също е "осигурен" по ЗЗО, но не го считаме за лице, "осигурено на друго основание".
Най-добре е да питате в съответната Дирекция "Социално подпомагане".

Иначе, цитираният от Вас член гласи следното:
Чл. 9. (1) Право на месечна помощ имат лица или семейства, чийто доход за предходния месец е по-нисък от определен диференциран минимален доход.
(2) Основа за определяне на диференцирания минимален доход е гарантираният минимален доход, чийто месечен размер се определя с акт на Министерския съвет
.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 31 от 2005 г., в сила от 01.06.2005 г.) Диференцираният минимален доход се определя, както следва:
1. за лица над 75 години, живеещи сами - 165 на сто от гарантирания минимален доход (ГМД);
2. за лица над 65 години, живеещи сами - 140 на сто от ГМД;
3. за лица над 65 години - 100 на сто от ГМД;
4. за лице, съжителстващо с друго лице (лица) или семейство, и за всеки от съвместно живеещите съпрузи - 66 на сто от ГМД;
5. за лице до 65 години, живеещо само - 73 на сто от ГМД;
6. за лице с трайно намалена работоспособност 50 и над 50 на сто - 100 на сто от ГМД;
7. за лице с трайно намалена работоспособност 70 и над 70 на сто - 125 на сто от ГМД;
8. (изм. - ДВ, бр. 101 от 2007 г.) за дете:
а) до 16-годишна възраст, а ако учи - до придобиване на средно образование, включително до завършване на ХIII клас на професионална гимназия, но не повече от 20-годишна възраст - 91 на сто от ГМД;
б) от 7 до 16-годишна възраст, а ако учи - до придобиване на средно образование, включително до завършване на ХIII клас на професионална гимназия, но не повече от 20-годишна възраст, и е допуснало 5 или повече неизвинени отсъствия за съответния месец - 30 на сто от ГМД;
в) от 7 до 16-годишна възраст, което не учи - 20 на сто от ГМД;
г) (нова - ДВ, бр. 63 от 2011 г.) в случаите, когато не е представена служебна бележка, удостоверяваща извършените задължителни имунизации и профилактични прегледи на детето, издадена от личния лекар на детето, а при липса на избор на личен лекар - от регионалната здравна инспекция - 30 на сто от ГМД;
9. за дете-сирак; за дете, настанено в семейство на близки и роднини или в приемно семейство по чл. 26 от Закона за закрила на детето; за дете с трайно увреждане - 100 на сто от ГМД;
10. за родител, отглеждащ сам дете/деца:
а) до 3-годишна възраст - 120 на сто от ГМД;
б) до 16-годишна възраст, а ако учи - до придобиване на средно или професионално образование, но не повече от 20 години - 100 на сто от ГМД
Сроковете са подробно уточнени в ДОПК, чл. 22.
За конкретния случай:
(7) Когато срокът изтича в неприсъствен ден, този ден не се брои и срокът изтича в следващия след него присъствен ден.
(8) Последният ден на срока продължава до края на двадесет и четвъртия час, но ако трябва лично да се извърши или представи нещо пред органа по приходите или публичния изпълнител, срокът изтича в момента на приключване на работното време.
 
Майката нито е осигурена на друго основание по чл. 4, ал. 3, т. 6 от КСО (обезщетението за гледане на малко дете не е основание за осигуряване), нито има задължение да внесе осигуровки по чл. 4, ал. 3, т. 5 от КСО (доходът по ГД е под МРЗ)
           
Скрит текст :

natalka, изчислението Ви  е напълно вярно :thumbup:
Нина, възможно е и да се получи валутна разлика, даже е много вероятно. Това ще стане ясно след като осчетоводите плащането от клиента.
В зависимост от салдото по 411-та с-ка ще имате положителна или отрицателна валутна разлика:
при дебитно салдо - отрицателна;
при кредитно салдо - положителна.
Ако не остане салдо по партидата на клиента - нямате валутна разлика.

Скрит текст :
Благодаря Ви много за отговора!
При ЕООД отново ли може да се плаща само здравна осигуровка върху 240 лв?
Може, ако дейността на ЕООД-то е единствено производство на непреработена селскостопанска продукция.
Разбира се, че може.
Аз в такива случаи във фактурата пиша:
мярка - съответната валута
количество - цената във валута
цена - курса на валутата в деня на сделката (датата на фактурата)
В текстовата част описвам доставката като вид и физическо количество.
Според мен, преди да се мисли как е правилно да водите счетоводството, следва да уточните собствеността, което поражда въпрос за собственика и от там - отделянето на икономическата единица като отделно ЮЛ.
Май не става да е самостоятелен обект и част от фирма едновременно, без да е филиал, дъщерно предприятие или нещо от този род.