И защо ще издавате касов бон?
Не може ли да внесете сумата по вашата банкова сметка от името на получателя?
Регистрацията е задължителна при оборот от 50000 за последните 12 месеца.
Вие не попадате под този критерий, но независимо от оборота, можете да направите доброволна регистрация.
Не може. Фактурата е издадена през период м.08
Колеги, къде виждате чл. 13, ал. 1, т. 2 в чл. 73, пък било то и над 5000 лв.? :no:
За това лице ще подадете ли в справката, че сте изплатили доход? В горния ми пост не е подходящ примера с автомобила.
То в наш'то законодателсто все така са написани нещата, че да се чуди човек :smile1:
Е как да го включим лицето в справката по чл. 73? В самия член от закона не намирам основание да го включа в справката:
     чл. 73. (1) (Изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., доп. - ДВ, бр. 94 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) Предприятията и самоосигуряващите се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване - платци на доходи, изготвят справка по образец за изплатените през годината доходи:
               1. по чл. 10, ал. 1, т. 3, 4 и 6, подлежащи на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа;
               2. по глава шеста, подлежащи на облагане с окончателен данък, с изключение на подлежащите на деклариране по реда на чл. 142, ал. 5 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс;
               3. от прехвърляне на права или имущество, с изключение на тези по чл. 13, ал. 1, т. 3;
               4. по чл. 13, ал. 1, т. 3, 7, 8, 9, 20, 21 и 24, в случаите, когато годишният размер на съответния доход, изплатен на физическо лице, превишава 5000 лв.
Добре, нека разгледаме какво пише в чл. 35 от ЗДДФЛ:

     чл. 35. Облагаемият доход е брутната сума на облагаемите доходи, придобити през данъчната година от:
               1. обезщетения за пропуснати ползи и неустойки с такъв характер;
               2. парични и предметни награди от игри, от състезания и конкурси, които не са предоставени от работодател или възложител;
               3. (доп. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) лихви, в т. ч. съдържащи се във вноските по лизинг, с изключение на лихвите по чл. 38, ал. 13;
               4. производствени дивиденти от кооперации;
               5. упражняване на права на интелектуална собственост по наследство;
               6. всички други източници, които не са изрично посочени в този закон и не са обложени с окончателни данъци по реда на този закон или с окончателни данъци по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане.

Очевидно, продажбата на полученото като рента зърно, категорично не попада в точките от 1 до 5. А в т. 6 е записано, че се облагат доходи от източници, които НЕ СА изрично посочени в ЗДДФЛ и т.н....
Там е работата, че доходът от продажба на лично движимо имущество е изрично посочен като необлагаем в чл. 13, ал. 1, т. 2.
И освен това, винаги се опитвам да разбера логиката на дадено законово положение като го опредметявам с вулгарен пример. В случая бих Ви поканила да поразсъждаваме, трябва ли една пенсионерка, която продава неудачно закупените от нея обувки на висок ток с пари от необлагаем доход (пенсията), да плати данък върху тази продажба, която е еднократен акт? :smile1:


delphine,
Много благодаря за разяснението. :flowers:
Това "че доходът се разпределя за месеците на упражняване на дейността" не ми беше много ясно за коя дейност става дума - тази по ГД, или тази като СОЛ изобщо.
И какво им пречи да добавят една дума в иначе многословните указания, с които ни разясняват неяснотите в не по-малко многословните законе?!
Естествено, че няма да удържате данък, защото този доход е необлагаем:
     
Скрит текст :
След това казаха, че ако приемели, това да не е граждански договор, а Годишно изравняване, трябвало да се разхвърля сумата на 12 мес. Пак им обясних, че и това не е възможно да се случи, защото касае услуга за 1 месец.

С една дума заверка на книжка не можели да направят, защото по Граждански договори не се заверява, а по Годишно изравняване се разхвърляло за 12 мес.  :hmmm:

Подбутвам темата, защото е интересна.
Ако колегите, специалисти по ТРЗ и осигуряване имат време да коментират, мненията биха били полезни за всички.
Ако предлагате на клиентите "досавка и монтаж" на климатици, фирмата, извършваща монтажа може да се третира като Ваш подизпълнител и респективно да отчитате разхода по монтажа като разход за основната дейност.
Доколкото разбирам, стоката, която сте фактурирали дори не е Ваша собственост.
Ако притежавате фактура за покупката на тази стока, обаче, мисля, че е редно да включите и фактурата за нейната продажба в м. 07.
Таксата е разход за външна услуга.
Примерно 602(ан.подс-ка) / 503 (504)
Лично мнение:
Преди да биете тъпана с уведомления, опитайте с тихо и кротко включване в м. 07 с дата от март. Най-малкото това няма да доведе до нова санкция, ако изобщо се стигне до такава. А по-вероятно е да се размине...
Kaktus15, във въпроса на cveti80 става дума за "неиздадена фактура и неполучена от контрагента, която е започната да се пише, но поради техническа или правописна грешка не е дооформена с всички необходими реквизити"
Според мен, подобна хартийка не би могла да се определи като фактура и не следва да се включва където и да било.
не може да се ползва ДК по фактури за услуги преди датата на рег. по ЗДДС (разбирай датата на която си си подписал акта за рег.)единственото изкл. са услуги свърз. с рег. на фирмата - разбирай адв.възнагр. по фактури и нотар. такси с ддс. конс.разходи преди рег. не могат да се ползват освен ако не са аванс. плащания
Бихте ли цитирали нормативното основание за това твърдение?
Сгрешената фактура се анулира и не се включва в дневника за продажби.
Не се притеснявайте, а следвайте указанията на ППЗДДС. Абсолютно сте прави! :thumbup:
Така ми харесва! :ok:
В ОПР намалението на продукцията, в следствие на нейната продажба, не се показва отделно, а като компенсирано салдо по позиции "Увеличение на запасите от продукция и незавършено производство" или "Намаление на запасите от продукция и незавършено производство"  :smile1:
Питането ми е за общия случай на обработка на лични данни по повод сключване на трудови договори ще се налага ли пререгистрация?
Доколкото прочетох текста, не съзрях такава необходимост :(