Здравейте,
Субсидията не е отделена в ЗДДФЛ като източник на доход и се облага по общите правила.
Регистрираните ЗП подлежат на облагане по чл. 29 от закона.
Субсидията се приема за доход на датата на получаването й.
Ако е за непреработена продукция, какъвто е случая на единното плащане на площ, сумата се намалява с 60% НПР и от нея се изваждат задължителните осигурителни вноски на СОЛ по КСО за месеците на тримесечието, през които е изплатена субсидията. Получената данъчна основа се облага авансово по чл. 43 за доходи от друга стопанска дейност по чл. 29.
Дължимият авансов данък се внася и декларира по чл. 55 от получателя на субсидията до края на месеца, следващ тримесечието, през което е получен дохода.
Ако доходите на ЕТ са само от земеделска дейност, не прави годишно изравняване.
Вижте дали отгоре се появява една допълнителна лента, която трябва да затворите.
Машините са продадени от гръцка фирма, регистрирана по ДДС в Гърция. Пита се каква фактура е издала гръцката фирма?
Без необходимата информация само гадаем. :smile1:
Здравейте,

1. За целите на данъчното облагане, няма особеност, която да произтича от факта, че възложителят е чуждестранно лице.
       
Скрит текст :
Вие формирате облагаем доход по чл. 29 от ЗДДФЛ, за който дължите авансово данък по чл. 43 от закона. Като СОЛ, получател на доход, който не е заплатен от предприятие или СОЛ, Вие трябва да удържите и внесете авансовата вноска и да подадете декларацията по чл. 55.

2. Съгласно чл. 11 от ЗДДФЛ доходът се счита за придобит към момента на получаването му. Във Вашия случай за доход, получен през м.юли, както правилно сте формулирали, ще дължите авансова вноска за трето тримесечие.

3. Съгласно чл. 3, ал. 3, т. 2 на НАРЕДБА № Н-8, СОЛ подават еднократно Д6
Скрит текст :
Директно се свържете със счетоводител от Варна.
Тук може и да не прочете за проблема Ви.
Предоставям линк с координати на няколко счетоводни кантори.

http://schetovoditelivarna.blogspot.com/
Упълномощаването само през страницата на НАП ли направихте?
Задължително е упълномощителят да представи уведомлението за упълномощаване в НАП за да се активира УЕП и да работите като упълномощено лице.
Тук прилагам едно подробно становище на НАП по въпроса:
http://www.bgstuff.net/zakoni-i-normativni-aktove/drugi2/6978-otnosno-dokumentirane-na-vop-po-zdds

Единствено обръщам внимание, че становището е от 10.10.2009 и с изменението на чл. 72 от ЗДДС от 01.01.2010 г. се удължава възможността за ползване правото на данъчен кредит на 12 месеца след възникването му, а не 3, както е било при написването на това становище.
Смисълът на законовия текст е, че регистрираните по ЗДДС земеделски производители се облагат по реда за облагане на ЕТ за цялата година, в която възниква регистрацията.
Ако са внасяли авансови вноски в съответствие с изискванията на чл. 43 (за авансово облагане на доходите от стопанска дейност  по чл. 29), те изчисляват    формираната по реда на ЗКПО данъчна печалба за цялата година (чл. 26), намаляват я с вноските по КСО и законовите облекчения (чл. 28) и приспадат авансовите вноски от преди регистрацията по ЗДДС (чл. 29а, ал. 2).

А по въпроса за двустранното счетоводство, няма нормативни ограничения за неговото прилагане.  :smile1:
кой подава тази декларация СОЛ ли?възложителя не удържа нищо ,така че той не би следвало да подава?
      чл. 43. (Изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., изм. - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) (1) Лице, придобило доход от стопанска дейност по чл. 29, дължи авансово данък върху разликата между облагаемия доход и вноските, които самоосигуряващото се лице е задължено да прави за своя сметка за месеците на тримесечието, през което е придобит облагаемият доход, а ако лицето не е самоосигуряващо се - между облагаемия доход и удържаните задължителни осигурителни вноски.
........................ ..
           (6) Когато платецът на дохода от стопанска дейност не е предприятие или самоосигуряващо се лице, както и когато лицето, придобиващо дохода, е самоосигуряващо се и е декларирало това обстоятелство пред платеца на дохода, размерът на данъка се определя и данъкът се внася от лицето, придобило дохода.
          (7) Данъкът по ал. 3 се внася в сроковете и по реда на чл. 65 - 68.
   

чл. 55. (Изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) (1) Предприятията и самоосигуряващите се лица - платци на доходи, задължени да удържат и внасят данъци по реда на този закон, подават декларация по образец за дължимите данъци.
          (2) Когато платецът на дохода не е предприятие или самоосигуряващо се лице, декларацията по ал. 1 се подава от лицето, придобило дохода.
          (3) В декларацията по ал. 1 не се посочва удържаният данък за доходи от трудови правоотношения, за който се подава информация по реда на чл. 73, ал. 6.
Може ли физическо лице да отдаде личната си кола/6+1/ на фирмата си ЕООД в която е собственик с договор.Фактурите за гориво   и ремонта ще ползва ли ДДС.
Няма пречка физическото лице да сключи договор за наем с юридическото лице.
За наетия автомобил има право на данъчен кредит за консумативи и ремонт.
Ако става дума само за това, как да запишете погрешно преведена сума от сметката на фирмата, ползвайте с-ка 435 "Неуточнени суми по преводи" и за извършения превод запишете:
Д-т 435 / К-т 503
Когато превода се върне, ще вземете обратната операция. :smile1:
Данъка върху дохода се декларира и внася авансово на тримесичие (без четвъртото) с декл. по чл. 55.
За дължимите осигуровки ще направи годишно изравняване с Таблица 1 и 2 към ГДД по чл. 50
Здравейте!
И аз като Elena_K , имам подобни притеснения. Собственик съм на ЕООД , имам един работник и аз самата  полагам личен труд . До сега се самоосигурявах. Моята счетоводителка  казва , да продължавам да се осигурявам като СОЛ, а друг счетоводител казва , че от НАП ще ме гонят като човек , който реално управлява дружеството и подписва договорити. Изчетох цялата тема и ми е интересно до момента има ли преследвани от НАП за това че не са сключвали ДУК?

Имам и още един въпрос. Видях тук , че можело да се получават пари за положен личен труд.Ако искам да получавам такива , с какъв договор се урежда това?


Няма никой да Ви гони, Вие сте управител по регистрация, още повече, че има становища, че собственикът на ЕООД не може да сключва договори сам със себе си.
Отстраняването на пропуски е регламентирано в чл. 126 от ЗДДС и се прави като включите в дневниците неотразения документ от минал период и подадете уведомление до НАП за отразяване на промяната на задължението за периода, за който се отнасат пропуснатите фактури. Във вашия случай, при фактури с нулева ставка (предполагам), не е необходимо да подавате уведомление поради липсата на промяна на задължението. Просто включете фактурите във вида, в който са.
Да, направете си клиент "Продажби население" и ги обобщавайте в ОП (отчет продажби)

чл. 111 (3) Фактура може да не се издава:
               1. за доставки, по които получателят е данъчно незадължено физическо лице;

Отчет за извършените продажби
    чл. 119. (1) За доставките, за които издаването на фактура или протокол не е задължително, доставчикът - регистрирано по този закон лице, съставя отчет за извършените продажби, който съдържа обобщена информация за тези доставки за съответния данъчен период.
          (2) Отчетът за извършените продажби се съставя най-късно в последния ден на данъчния период.
          (3) По избор лицето може да съставя отделни отчети за извършените продажби за всеки ден от данъчния период и/или за всеки свой обект.
          (4) Съдържанието на обобщената информация по ал. 1 се определя с правилника за прилагане на закона.
   
Ето това последното е всъщност важното! :thumbup:
Фактурата се издава на база нотариалния акт и по фактурите се определят оборотите.
Само ще допълня към написаното от ХХХХХ, че основанието да не се начисляват осигуровките в случай на сума под МРЗ след приспадането на НПР, е по аргумент от противното на цитирания текст.
Правилно сте подчертали текста за основна дейност.
Остава да видим, какво определение за основна дейност е дадено за целите на закона. И какво виждаме? Виждаме ограничено определение за основна дейност само по повод правото на ДК за автомобили:
               
Скрит текст :
Логично е да приемем, че основна дейност е тази, която е по КИД.
Следователно, разсъжденията Ви намират подкрепа в дупките на законовите текстове :smile1: