Здравейте Sky Lady,

На поставените въпроси както следва:
1. Да.
2. Да.
3. Да. След промените от 01.01.2011 наемодателите издават документ по чл. 7, ал. 1 от ЗСч. само в случай, че отдават под наем имот на лице, което не е СОЛ или на ЮЛ. За вида на документа няма нормативно изискване за наименование, пронумероване, прошнуроване или заверка от приходната администрация.
4. Не. По правило и по закон за валидност на наемния договор не е необходимо да бъде спазена някаква форма - той може да се сключва както в писмена, така и в устна форма. По желание на страните, може да се завери нотариално и да се впише в службата по вписванията.
5. Не.
6. На ред 1 колона 4 раздел ІV се записва дължимия данък, а не наема.
7. Не.
Значи не ги включвам в справката за ДА ,но ги включвам в описа ?
В описа включвате не само ДА, но и наличните краткотрайни активи - стоки, материали и т.н.
Как се оформя това - редовна студентка на трудов договор? :(
Ако е законно, защо да не вземе сумата и като редовна студентка, и като осигурена по ТД?
Къде е определено, че с предимство са майчинските по ТД?

Предварително уточнявам за marpan_64 и другите колежки специалисти в материята, че не поставям под съмнение верността на отговорите им.  Просто ми е любопитно на каква законова база почива такава практика.

Чл. 128. (1) Недължимо платени или събрани суми за данъци, задължителни осигурителни вноски, наложени от органите по приходите глоби и имуществени санкции, както и суми, подлежащи на възстановяване съгласно данъчното или осигурителното законодателство от Националната агенция за приходите, се прихващат от органите по приходите за погасяване на изискуеми публични вземания, събирани от Националната агенция за приходите. Може да се извърши прихващане с погасено по давност задължение, когато вземането на длъжника е станало изискуемо, преди задължението му да бъде погасено по давност.

Явно тук е "заровено кучето", но ако някой може да го разтълкува ще е истински принос към тълкуване на данъчното законодателство и повдигане на завесата на данъчната практика. :ok:
Най-добре ще Ви отговори колегата, който е изготвил оборотката по този начин.
Аз не съм имала такв случай.
И какво ще завери нотариусът? Как някой прехвърля собственост от себе си на себе си? :smile1:
В определението, с което му е отруснато обезщетението, е записан срокът на действието му.
След указаната в това определение крайна дата, може да регистрира съдружие и да се регистрира като СОЛ.
Има публикувано във форума становище на НАП по темата.
Прикачам го отново. :smile1:
Най-вероятно става дума за растениевъдна продукция?
Ако е така, то нормата за нейното първоначално завеждане можете да откриете в т.3 на НСС - 41 "Селско стопанство".

С две думи, продукцията се завежда първоначално по себестойност или по справедлива стойност, която е цената към момента на завеждането на близък активен пазар.
Съставя се статията Д-т 303 / К-т 611 със съответните аналитичности.

В края на отчетния период справедливата стойност се коригира до фактическата себестойност на продукцията.

Как става това?
Например: При производството на пшеница в края на отчетния период имаме следните данни:
- начислени основни р-ди за производството (с-ка 611, аналитична "пшеница") в размер на 40 000 лв.
- произведена основна продукция 100 000 кг. по 0,30 лв. справедлива стойност.

Фактическата себестойност е 40 000 : 100 000 = 0,40 лв./кг.

Разликата между фактическата себестойност и справедливата стойност е:
- на един кг. 0,40 - 0,30 = 0,10 лв.
- общо 100 000 кг. х 0,10 лв. = 10 000 лв.

С тази разлика се взема операцията Д-т 709 / К-т 611 - 10 000 лв.

Извън темата. Имам молба към модератора да премести темата в раздел "Селско стопанство". Предварително благодаря!
Предполагам, stanislava_is говори за лизинг.
Ако е така, няма защо да променяте фиксираната в договора наемна цена.
Издават ли Ви месечно фактура с ДДС ?
Да, според мен сме на прав път.
Единствено, при издаването на протокола по чл. 117 ДДС се начислява, но се неутрализира поради включването и в девника за покупките, и в дневника за продажбите.
Казусът е интересен и то най-вече с това, че е съвсем реален, а законът е писан сякаш не за нормалните случаи.
Дали не можем да го подведем под следния текст:

чл. 127. (1) Когато данъчно задължено лице (комисионер/довереник) доставя стоки или услуги от свое име и за чужда сметка, се приема, че лицето е получило и предоставило стоките или услугите.
          (2) В случаите по ал. 1 са налице три доставки:
               1. доставка между комисионера/довереника и третото лице, за която датата на възникване на данъчното събитие и данъчната основа на доставката се определят по общите правила на този закон;
               2. доставка между комитента/доверителя и комисионера/довереника на стоките или услугите - предмет на доставката по т. 1; данъчната основа на тази доставка е равна на данъчната основа на доставката по т. 1, а датата на възникване на данъчното събитие за тази доставка се определя по общите правила на закона, но не може да бъде по-късна от датата на възникване на данъчното събитие по т. 1;
               3. доставка на услуга между комисионера/довереника и комитента/доверителя; данъчната основа на тази доставка е възнаграждението на комисионера/довереника, която включва и обезщетението за извършените от него разхо-ди във връзка с доставката, ако това е уговорено; датата на възникване на данъчното събитие за тази доставка се опре-деля по общите правила на този закон.
          (3) Когато комисионерът/довереникът е нерегистрирано по този закон лице, при определяне на данъчната основа за доставката по ал. 2, т. 2 се смята, че договорената цена за доставката по ал. 2, т. 1 включва данъка.
          (4) Когато данъчната основа на доставката по чл. 6, ал. 2, т. 4 се различава от данъчната основа по ал. 2, т. 1, на датата на възникване на данъчното събитие на доставката по ал. 2, т. 1 възниква основание за изменение на данъчната основа на доставката по чл. 6, ал. 2, т. 4.
В никакъв  случай не е тристранна операция.
Скрит текст :

Не е и дистанционна продажба...

 :(
Да продължим да разсъждаваме утре, пък може и някой друг да се вслючи. :smile1:
За получените от английската фирма услуги следва да издадете протокол по чл. 117.
Английската фирма, от своя страна, не начислява ДДС за доставката си, но я отразява във VIES декларацията си (VIES декларация издава доставчикът).
За стоките се двоумя дали са ВОП, защото съгласно чл. 13, ал. 4, т. 2 "придобиването на стоки, които се монтират или инсталират от или за сметка на доставчика" не са ВОП.
По 1-ви въпрос:
В ЗДДФЛ е предвидено как  да бъдат заведени активи, собственост на физическото лице, в предприятието на едноличния търговец:
     
Скрит текст :
Този текст касае активи с веществена форма. Не мисля, че следва останалите активи, извън движимите и недвижими вещи, да се прехвърлят "автоматично" в новосъздаденото предприятие. Още по-малко това изглежда приложимо за пасивите. Лицето е упражнявало дейност като ЗП в качеството си на ФЛ. Струва ми се, че да се прехвърлят пасиви от тази дейност е все едно да прехвърлим на ЕТ и сметката за битови разходи.

По 2-ри въпрос:
В продължение на същото разсъждение не виждам пречка, включените по реда на ЗДДФЛ активи в ЕТ, за които има фактури на името на ФЛ да бъдат отразени в описа на активите при регистрацията по ЗДДС?!... Опитайте и ще видим каква ще е реакцията на данъчните. :smile1:
Кой е кода за вид плащане на таксата за публикуване на ГФО в ТР?
Няма код.
Здравейте,
Имаме следния казус- предоставена ни е проектанска услуга от физическо лице, което е на трудов договор в друга фирма. Трябва ли да се сключи граждански договор с това лице и да се удържат ДОД, здравно и осигуровки при изплащане на договорената сума? Трябва ли да подадем декл. 55? Това р-д за външна услуга ли е?
Ще съм Ви безкрайно благодарна за информацията.
Здравейте,
1. Когато услугата е предоставена от лицето в качеството му на ФЛ, трябва да сключите граждански договор, за да отчетете разхода във връзка с получената услуга.
Ако ФЛ декларира, че е СОЛ, не издавате СИС. В останалите случаи - издавате СИС и правите съответните удръжки.
2. Да, следва да подадете декл. по чл. 55 до края на месеца, следващ тримесечието, в което е изплатено възнаграждението.
3. Услугата по ГД е външна услуга.
Мястото на изпълнение на доставка е на територията на България.

Съгласно чл.12, ал.1 доставката е облагаема с ДДС.

Следва да издадете протокол съгласно чл.117, ал.1, т.1:

Скрит текст :
Това е всичко - успех :thumbup:
Включвате ги в дневниците само със стойността на ДДС-то като:

Д-т 4531 / К-т 709