Когато е в сила основание за задължителна регистрация по чл. 96, всички други основания са без значение.
Не можете, например, да се регистрирате по желание, ако сте задължени да го направите.
Колкото до чл. 97а, според мен трябва да прочетем и ал. 5 на същия:
          (5) Лице, което е регистрирано на основание на този член и за което възникнат основания за задължителна регистрация по чл. 96, 97, 98 и 99 или за регистрация по избор по чл. 100, ал. 1, 2 и 3, се регистрира по реда и в сроковете за задължителна регистрация или регистрация по избор.
Т.е., ако се достигне прага за задължителна регистрация, тя се осъществява по силата на ал. 5, независимо от съществуваща вече рег. по ал. 1 или 2 .

А и защо трябва да имате глоба?
Ако дойдат да Ви регистрират от НАП, ще ровят те кога сте достигнали 50 хил., но когато Вие подавате и при условие, че имате ритмични постъпления през месеците, кой ще разбере кога сте достигнали прага?
 
При първите два варианта глабата е сигурна (при самото подаване). :ok:
При третия - може и да се размине. :wink1:
Извинявайте, но съм възмутена.
Какво значи "На ТД също може да не му изплатят болничните,защото вече са му предложили да напусне. Предстои му поне 6 месеца болнични и на работодателя няма да му се плащат здравни" ???
Не следва да се съгласява с цинични предложения за напускане. Има си КТ!
В ЗКПО ясно е записано какво трябва да съдържа амортизационния план:
Скрит текст :

Прилагам една екселска табличка, която аз си ползвам за целта. Постарах се да запазя при изтриването на данните, заложените изчисления. :smile1:
Предполагам, получената сума се осчетоводява с:
Дт 503 / К-т 4538
 :smile1:
Проблемът, delphine, докоркото го схванах е в това, че са побързали да впишат управител и по-късно са се усетили, че осигуровките са високи. :(
Данъчно задължени лица
      чл. 3. (1) Данъчно задължено лице е всяко лице, което извършва независима икономическа дейност, без значение от целите и резултатите от нея.
          (2) (Изразът "както и упражняването на свободна професия, включително на частен съдебен изпълнител и нота-риус" е обявен за противоконституционен с Решение № 7 от 2007 г. на КС - ДВ, бр. 37 от 2007 г., доп. - ДВ, бр. 108 от 2007 г., в сила от 19.12.2007 г.) Независима икономическа дейност е дейността на производители, търговци и лица, предоставящи услуги, включително в областта на минното дело и селското стопанство, както и упражняването на сво-бодна професия, включително на частен съдебен изпълнител и нотариус. Независима икономическа дейност е и всяка дейност, осъществявана редовно или по занятие срещу възнаграждение, включително експлоатацията на материално и нематериално имущество с цел получаване на редовен доход от него.
Притеснява ме факта, че има Договор за управление. Задължително ли е преди да се назначи на тр договор  ДУ да бъде заличен  от Търг регистър
ДУ по никакъв начин не препятства сключването на ТД.
Здравей milami ,
Няма проблем да оформите на външното лице ТД като управител, да започнете да му подавате съответните Д1 и ТР ви е най-малката грижа, но какво печелите? Осигурителния праг за управител е един и същ, независимо дали е по облигационно (ДУ) или по трудово правоотношение. :hmmm:
Права е create - след като идеята е да се спестят осигуровки, измислете му друга длъжност и със съответното пълномощно да работи! :smile1:
Аз водя ЕООД с управител външно лице на ТД от години.
Никакви проблеми... :thumbup:
Според Наредба 5, издадена в изпълнение на чл. 62, ал. 5 от КТ:
Скрит текст :
След като сте го вписали, без да е било необходимо, по-добре е да го отпишете в този му вид, защото лицето ще се окаже едновременно управител по ДУ и по ТД, което може да създаде проблеми в бъдеще.
Няма задължителни реквизити.
Каквото изпратят, това е.
Е, все пак е желателно да е на английски, защото от китайски едва ли ще можете да я преведете. :smile1:
Мисля, че е различен IBANа, а кодът си е 111111 :smile1:
Да се смееш ли, да плачеш ли.... защото процедурата не е елементарна за този, който трябва да я приложи.
В знак на колегиална солидарност към проблемите на desita и с уговорката, че не ми стана ясно дали са дошли пияни или не са дошли на работа въпросните работници, прилагам материалче за последователността на действията при самоотлъчка.
След като човекът е на ТД от 01.03.2013, той има право на болнични от местоработата си.
Като СОЛ няма право на болнични, защото не се е осигурявал за този риск. Предвид очакваното по-продължително лечение може да подаде декларация за прекъсване на дейност (образец Окд5) и няма да дължи никакви осигуровки.
На 14.06.2013г. превишавам 50 000,00 лева оборот. Кога следва да се регистрирам - до края на м. юни 2013 г. или в началота на м.07.2013г.
От 1-ви до 14-ти юли:
     
Скрит текст :
.
Зависи как е изчислено това 21,7  :smile1:
Въпреки, че не е ясно защо разходите, свързани с експлоатация на превозни средства, когато с тях се осъществява управленска дейност се облагат с данък върху разходите ?!?
Каква е била целта на законодателя? Да ограничи управлението и да увеличи хаоса ли? :hmmm:
Здравейте,
Таксата за сертифициране на биологично чиста продукция е чист вид текущ разход за външни услуги, който правилно отнасяте към административните разходи.
Днес го има - утре го няма, или пък въведат още някаква такса...  :smile1: