Здравейте,
1. Лицата по чл. 3, ал. 5 не са освободени от задължението да се регистрират по чл. 97а, когато са получател на услуга от ЕС с място на изпълнение на територията на страната.
Скрит текст :
2. Казусът се свежда до правилно определяне на мястото на изпълнение на услугата. Ако просто заплащате достъп до образователното мероприятие, то е на територията, където се провежда мероприятието.
Ако обучението е организирано специално за Вас, то мястото на изпълнение на услугата е територията на страната, където е установен получателят.
Трябва да си изясните характера на услугата, оттам - мястото на изпълнение.

Може да изпратите запитване до методолозите на НАП, за да сте сигурни в тълкуването и последващите задължения по ЗДДС.
Интересно как стигнаха до това да видят получателя на този превод ?

Ето как  :smile1:
Фирмата ни е в ревизия.
Здравейте,

Съгласно чл. 50 продажбата на актив, за който не е ползван ДК на основание чл. 70, е освободена доставка. Какъв е активът и защо не е ползван ДК при придобиването?

Озадачаващо звучи да не се начисляват амортизации на основание заповед на управителя.
Ако активът е бил  в употреба и не сте начислявали данъчни амортизации /счетоводните са си Ваш проблем/, имате невярно отразяване на имущественото и финансово състояние на дружеството по баланс.

И още - виждат преводите от фирмата към лицето, а виждат ли нещо от лицето към фирмата? Щото ако виждат само първото...
И още - пишете "направо изтеглени на каса", а после "преводите от фирмената сметка, в сметката на физическото лице" - кое от двете е вярно?

Вероятно парите от физическото лице са получени в брой в касата на фирмата.
Ако е така при 3000-4000 месечно за лихва от 3% се формират средно 9 лв. месечен разход за лихви. Това би намалило със 108 лв. финансовия резултат.
Тъй като заемите са краткосрочни и редовно погасявани, физическото лице заемодател не е било длъжно да ги отрази в ГДД по чл. 50.
Мисля, че не е драма за фиска. Трябва да се снабдите с приходни ордери за получените от ФЛ суми и да изправите пропуска, ако ще с подаване на нова декларация по чл. 92. Само ще излезнете на възстановяване на корпоративен данък. :smile1:
Здравейте,
Какво Ви притеснява в продажбата на Акт 14? Какво пише в НА?
Здравейте,
Крайният клиент, купувач на ап. 1, ако е и продавач на правото на строеж, което не става съвсем ясно от въпроса, сме в хипотезата на чл. 130 от ЗДДС, т.е. бартер. Съгласно текста на чл. 130 датата на данъчното събитие настъпва на датата на по-ранната от двете сделки, в случая - прехвърленото право на строеж, която се смята за авансово плащане.
Етапността на плащането не е основание за определяне датата на данъчно събитие, а е предмет на разчетни отношения от счетоводна гледна точка.
Стойността върху която е изчислен ДДС.
Здравейте,
Не видях във въпроса колегата да упоменава договор със сервиза като подизпълнител. Такъв, естествено, би поставил въпроса в друга плоскост.
Коментирам само фактически запитвания без да предполагам скрит смисъл и да включвам въобръжение.
Може да не съм разбрала въпроса на питащата, за което поднасям своите извинения.

Приятна работа.
Здравейте,
Това веселяшки го обяснете на данъчни при проверка, когато искат Протокол за извършена услуга.
Фирма А получава фактура за 100 лв. и издава фактура на Б за 115, а иначе Б би ремонтирало на пазарни цени за 130. Хубаво, ама какво ще фактурира за 115 лв. А на Б е въпросът. Та даже и за 100 лв. Защото сервизът фактурира ремонт на автомобил, който не принадлежи на А, а А няма в дейността си производствен и кадрови потенциал да фактурира ремонти на автомобили.

Приятна почивка  :smile1:
Здравейте,
Правилно сте се насочили. Като получател на услугата, данъчно задължено лице с място на дейност в България, съгласно чл. 21 мястото на изпълнение на доставката е тук и трябва да издадете протокол по чл. 117. Включвате го и в двата дневника.
Ясно е, но дали абсолютната давност в случая ще е 2023 година/след 10 години/, след като НАП присъединяват и следващи задължения?
Би следвало, но не можем да гадаем как ще се промени законодателството след 5 години.
Здравейте,
Вие ще преведете ли сумата на сервиза за услуга, която не сте ползвали?!
А клиентът ще Ви преведе ли париге за услуга, която не сте извършили? Каква печалба?! Иска му се малко по-голямо ДДС, ама вие не сте добавили стойност, а само "префактурирате".
Да предположим, че префактурирате и тогава основанието трябва да е "погрешно вписан получател на услугата" и да префактурирате стриктно до стотинка. И внимавайте паричният поток да е от Вас към сервиза за фоктурата, по която сте получател и от клиента към Вас за фактурата, с която префактурирате.
Добре е да напомняте на ръководителите, че има законови изисквания към сделките и тяхното документално обосноваване.
Здравейте,
Ще дължите данък само за втората по време сделка.
Тъй като, цената на придобиване е обща за двата имота, препоръчвам лицензиран оценител да Ви изготви разделяне на цената. Иначе винаги при проверка може да възникне съмнение, че необосновано сте занижили цената на придобиване на имота от необлагаемата сделка за сметка на завишаване цената на придобиване на имота от облагаемата сделка, с цел намаляване на данъка.
Вероятно, отказ.
Нали има входящ номер?
До сега през всички години като счетоводител, не съм чула и видяла някой да е глобен за по-късно отразяване на кредитно в покупки или на фактура в продажби. Случва се документ да се предаде по-късно на счетоводителя - не е драма.
Здравейте,
Не виждам никаква възможност да се избегне чл. 111 изцяло.
Има, обаче, законово основание да се начисли по-малък данък от ползвания данъчен кредит на основание чл. 27, ал. 5:
Чл. 27. (5) (Нова - ДВ, бр. 101 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г.) Данъчната основа на доставка на стоки и/или услуги по чл. 111, определена към началото на месеца, в който е прекратена регистрацията на лицето, е данъчната основа при придобиването или себестойността на стоката, а в случаите на внос - на данъчната основа при вноса или на направените преки разходи за придобиване на услугата, намалена с разходи за изхабяване предвид обичайния икономически живот на стоката или услугата. Когато данъчната основа не може да се определи по този ред, данъчната основа е пазарната цена.

Друг вариант е преди дерегистрацията, много стари активи да се разпродадат на безценица с минимално ДДС. В следващ период, когато вече се пристъпи към дерегистрация, няма да има налични активи.
Зависи от правната форма на отношенията между вашата фирма като главен инвеститор и останалите фирми, които ще вземат участие.
Как ще бъдат оформени разплащанията? На какво основание?
Здравейте,
Услугата не е ВОД и данъчното събитие възниква на датата на получаване на авансовото плащане.