Здравейте отново :wave:

Да, синът Ви е задълженото лице, а Вие сте законният представител.

В самата декларация с БАРКОД са изброени Приложения в Част ІІІ. Кликвате в квадратчето срещу Приложение № 3 доходи от друга стопанска дейност, там се появява кръстче и веднага след декларацията излиза и съответното приложение.
В част ІІІ в Други документи, приложени към декларацията отбелязвате единичка срещу съответната служебна бележка.
След като попълните личните данните в декларацията, те автоматично отиват в Приложението.
И обратното. Първо попълвате данните в Приложението за дохода и данъка и те автоматично се отразяват в декларацията.
В началото има опции "Провери" и "Разпечатай"

Успех! :smile1:
И не се притеснявайте да питате, този форум е за взаимопомощ.
Здравейте,

Питате "ако съм разбрал правилно функцията на ЕООД-то, то би следвало да остане само данък печалба? "
Еднозначно - не е така. И при ЕООД собственикът задължително се осигурява. Но има разлики при формирането на данъчната основа и при дължимите осигуровки.

Всеки конкретен случай е различен и по тази причина няма принципно решение на въпрос като Вашия.
Безспорно, от гледна точка на данъка, ставката при ЕООД е с 5% по-ниска. Но ако лицето ползва облекчение за 50% и повече намалена работосрособност, това може да стане само през ЕТ.
От гледна точка на разходите за осигуряване и в двата случая има един и същи диференциран размер на осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, съобразно облагаемия им доход за 2011 г., съответно 420 лв., 450 лв., 500 лв. и 550 лв. Действително, при месечен доход на ЕТ над предварително избрания, се налага довнасяне на осигуровки, но същите се приспадат от печалбата и намаляват данъчната основа на данъка по ЗДДФЛ.
Скрит текст :

Може още да теоретизираме по темата, но ще опитам да Ви дам практически съвет. За да се ориентирати какви разходи би имало лицето, което в момента е ЕТ, в случай, че е ЕООД, можете да ползвате следния калкулатор:

http://www.kik-info.com/calculators/samonaet-eood.php

Той сравнява вариантите "ЕООД / самонает", но можете да заложите параметрите на Вашия казус и ще получите точните числа на данъци и осигуровки за ЕООД. Ще забележите, че има възможност избраният осигурителен доход да се изплаща, като възнаграждение през ЕООД-то, което намалява още облагаемата основа.

Успех! :smile1:
помощи от соц.грижи с кое приложение се декларира
Не се декларират, защото не се облагат.
Вижте чл. 13, ал. 1 от ЗДДФЛ:
   
Скрит текст :
Сега трябва всичко да преправям..Този ДУК..това пък въобще не го знаех...
Не се ядосвайте. :smile1:
Тези Дукове и Дукеси са с едно много двусмислено положение.
Хем за целите на данъчното облагане по ЗДДФЛ са приравнени на трудещите се, хем КСО признава за пролетариат само работническата аристокрация с договор по КТ. :flowers:
Изпращам Ви линк към калкулатора на сайта, на който можете да се убедите, че данните съвпадат с получената от сина Ви служебна бележка:
http://www.kik-info.com/calculators/civil_contracts.php

1. Нормативно признатите разходи не са 25%, а са 40%:
   
Скрит текст :

2. При получено възнаграждение по извънтрудово правоотношение под една минимална работна заплата, след приспадане на нормативно признатите разходи, не се дължат осигуровки (КСО, чл. 4, ал. 3, т. 5 - по аргумент от противното)

Имате 30 лв - 12 лв (40% от 30) = 18 лв. х 10% = 1,80 лв. данък.

По въпроса за декларацията. За сина попълвате от името на законен представител Приложение 3. В Част І попълвате Таблица 4 и съответно Част ІІ и Част ІІІ от същото Приложение. Отбелязвате, че прилагате служебна бележка.
Ако Вие нямате други облагаеми доходи, освен тези от трудови правоотношения, това е единственото, което следва да попълните и подадете.
Съветвам Ви да изтеглите от сайта на НАП Декларация по чл. 50 с БАРКОД. Ще Ви попълни данните почти автомотично. :smile1:
Да,там ще бъде,но защо се преобразувакъде го пише?
Чл. 42 от ЗКПО.
Но има разходи - за закупената машина.
По въпрос 1: Да.
По въпрос 2: вижте чл. 54б, ал. 4
          (4) Безработните лица, придобили право на парично обезщетение по чл. 54а преди изтичането на три години от предходно упражняване на правото на обезщетение за безработица, получават минималния размер на обезщетението за срок 4 месеца.
ами ние сме ф-ма която наемаме имот от въпросните хора, които са самоосигуряващи се. Даже ни издават фактура за наема. Това което четох в закона пише, че ако представят декл., че са самоосиг. не сме длъжни да им внасяме данъка. Да не би да се бъркам нещо?
Предполагам, че Ви заблуждава текста на ал. 5 от чл. 43, но те касаят авнсовия данък за доходи от стопанска дейност, или популярно известните граждански договори.
Авансовото облагане на платения наем към физическо лице е задължение на платеца, независимо дали лицето е СОЛ или не. Чл. 44, ал. 4:
Скрит текст :

Само ме съмнява дали изобщо трябва да удържате данък. Пишете, че Ви издават фактура... Те фирма ли са? Имотът, който наемате собственост на тази тяхна фирма ли е? Ако е така, не Ви вълнуват никакви данъци и авансови вноски, а просто си отчитате фактурата за получена външна услуга.

Ако, обаче, не са фирма, а договорът за наем е сключен с ФЛ, каква е тази фактура? Вие им издавате СИС и това е документът! (чл. 45, ал. 4):
Скрит текст :
Здравейте,

Данъкът по тяхното законодателство е НДС (налог на добавочную стоимость). :smile1:

Но важното е какво казва нашето законодателство.
А то казва, че при извършването на услуги по чл. 21, ал. 2 сте длъжни да се регистрирате по чл. 97а от ЗДДС, НО ако услугите са с място на изпълнение на територията на друга държава членка. Извод: не Ви касае този текст.
В случая от значение е не дали доставката към Русия е обагаема с нулева ставка, или извършвате туристическа услуга, чието място съгласно чл. 137 е "мястото, където туроператорът е установил своята икономическа дейност или има постоянен обект, от който извършва изпълнението" и тогава облагането е малко по-специфично (виж членове от 136 до 142).

Като задължено лице, нерегистрирано по ЗДДС и незадължено да се регистрира по повод конкретната доставка, Вие не прилагате основания за неначисляване, а прилагате чл. 113, ал. 9, който ви забранява да посочвате данъка в издаваните от Вас фактури (този текст, между другото, се прилага и спрямо регистрираните по чл.97а).
Mi ako pres 2013 firmata sled prispadane na  Dan.zaguba nyama da IMA Dan.pechalba-to za kakvi avansovi vnoski govorim za posochvane v god. Deklaraziya
Критерий за задължението за внасяне на авансови воски не е данъчната печалба, а нетните приходи от продажби.
И моля, спазвайте правирата на форума и пишете на кирилица :smile1:
Да, и в двата случая декларацията по чл.55 трябва да се подаде до 30-ти април и заедно с това да се преведе и дължимия по нея данък.
Аз мисля, че трябва да си го поискате ефективно, за да не загубите правото за прихващане поне. С тези загуби нямате ли други неплатени задължения към бюджета?
Пък и какво толкова ако поискат и ревизия? Обикновено тя е частична по ДДС и само за периода от съответните месеци.
Подходът за данъчна регулация на фундаменталните грешки е в зависимост от счетоводното отразяване, т.е. дали е приложен алтернативния или препоръчителния подход. Целта на това преобразуване е да се елиминира влиянието на коригираната грешка върху данъчното облагане за текущия отчетен период.
При прилагане на препоръчителния подход, с размера на фундаменталната грешка не се засягат текущите разходи, а неразпределената печалба. В този случай не се извършва преобразуване на финансовия резултат, а се извършва корекция на данъчните задължения за годината, през която е възникнала грешката.
Във вашия случай вземате:
Дт 304 / Кт 122 с 5000 лв.
И съответно корекция на дължимия данък:
Дт 123 / Кт 452 с 500 лв.
Независимо, че ДРА е от февруари, операциите се вземат от 01.01.2012г.
Честно казано, не знам дали е достатъчно.
Ако подадете ОкД5 за спиране на осигуряването, което обаче е свързано и със спиране на дейността на фирмата, може да отидете на борсата...
Но само с назначаване на управител Вие си оставате собственик на работеща фирма, който е длъжен да се осигурява в качеството си на такъв по чл. 4 от КСО.
Да кажат и други колеги, може да не съм права. :smile1:
За да получавате обезщетение задължително условие е да не упражнявате дейност, за която подлежите на осигуряване по чл. 4 от КСО.
Предполагам, че щом префактурирате има паричен поток от вашата фирма къв доставчиците на ток и вода и съответно от наемателите към фирмата. Същевременно нито получената доставка е разход, нито префактурираната доставка е приход за Вас. Може да използвате някоя разчетна активно-пасивна сметка, която да замества приходните и разходните сметки. Например:
- при получаване на фактурата
  Дт Разчет
  Дт 4531
    Кт Доставчици (партида ток или вода)
- при префактуриране
  Дт Клиенти (партида Наемателя)
    Кт Разчет
    Кт 4532
Но никакви документи няма за разходените горива и пръскане през есента на 2011?Тогава е бил с 60% НПР.Без никакъв документ ли да заведа незавършеното?
Направете една инвентаризация при завеждане на двустранното счетоводство и тя ще Ви е документалната обоснованост. Все пак това, че документи няма, не означава, че това незавършено производство го е нямало към 01.01.2012. От къде ще се появи без него продукцията, която отчитате в 2012?
И все пак, освен принципът на документалната обоснованост съществуват и принципите за предимството на съдържанието пред формата, както и този за вярното и честно представяне.
Мога да Ви насоча към името на един авторитет в счетоводството на селското стопанство - Султана Българенска. Намерете координатите й и тя няма да Ви откаже консултация.
Да използвам темата Сол с болничен през годината при попълване на таблица 1  в т.4 записва дохода върху които са начислени и внесени осигуровките или 420.00 лв.
За месеца в болнични записва осигурителния доход върху който са дължими или внесени осигурителни вноски.
Здравейте , а осигуровките, който са внесени на  420 лв. в коя колона да ги впиша в таблицата за определяне на окончателния доход.Осигурителния доход от гр.договор на 850 лв. в колона 5.3 ли трябва да е.
Моля помагайте !
Осигурителният доход от гражданския договор (850 лв.) - в колона 5.5
Избраният доход за авансови вноски (420 лв.) - в колона 4