Аз нямам лично мнение.
Просто се опитвам да обърна внимание на написаното в нормативната уредба.
А според написаното ако няма плащане, няма осигуряване. Ако няма осигуряване, няма Д1.

В НООСЛБГРЧМЛ е записано:
Чл. 5. (Изм. - ДВ, бр. 91 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 17 от 2008 г., в сила от 01.01.2008 г., изм. - ДВ, бр. 12 от 2009 г., в сила от 01.01.2009 г., изм. - ДВ, бр. 67 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 2 от 2010 г., в сила от 01.01.2010 г.) За лицата, работещи без трудово правоотношение, които не са осигурени на друго основание по чл. 4, ал. 1, 2 и ал. 3, т. 1, 2 и 4 от Кодекса за социално осигуряване, през съответния месец се дължат осигурителни вноски върху полученото възнаграждение, ако месечният размер на възнаграждението е равен или по-голям от една минимална работна заплата за страната, след намаляването му с разходите за дейността, определени по реда на Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

От Наредба Н-8:
Чл. 3. (1) (Изм. - ДВ, бр. 7 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 1 от 2010 г., в сила от 01.01.2010 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) Декларация образец № 1 се подава в съответната компетентна териториална дирекция на Националната агенция за приходите:
........................ ..............
3. от осигурителите, клоновете и поделенията им за лицата, работещи без трудови правоотношения - до 25-о число на месеца, следващ месеца на изплащане на възнаграждението;

НАРЕДБА ЗА ЕЛЕМЕНТИТЕ НА ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕТО И ЗА ДОХОДИТЕ, ВЪРХУ КОИТО СЕ ПРАВЯТ ОСИГУРИТЕЛНИ ВНОСКИ
Чл. 4. Когато лицето работи по допълнителен или по втори трудов договор, или без трудово правоотношение, при изплащане на възнаграждението декларира сумата, върху която са направени осигурителни вноски по всеки от договорите.

Всичко прочетено ме навежда на мисълта, че при едно изплащане се подава една Д1.
Много моля за помощ.Търся НАЦИОНАЛЕН СМЕТКОПЛАН ,но не само сметките ,но и характеристиката и използването на счетоводните сметки.

Благодаря предварително!

Приложен файл:
Напълно съм съгласна с lorenca при положение, че изплатите сумите на 12 части по отделно за всеки месец по 58 лв. В този случай не се дължат осигуровки
Но, ако изплатите 700 лв. в един месец, това е месечният доход на пенсионера и дължите осигуровки. При гражданския договор доходът се получава и тогава се признава, облага и осчетоводява. :smile1:
По същество в приложението се описват прилаганите методи на осчетоводяване, главно препоръчителни или алтернативни. На практика може да се приложи счетоводната политика, доколкото тя отразява тази информация.
Колкото по-стриктно се е придържало предприятието към НСС, толкова по-кратко е приложението и обратното.
 
Скрит текст :
Да, в ТР могат да публикуват само Баланс, ОПР и приложение.
С една сметка може да изплати за 6 месеца. Така че има значение сумата за всеки месец от периода.
Няма да споря, а само ще обърна внимание на питащата какво пише в КСО:
"лицата, които полагат труд без трудово правоотношение и получават месечно възнаграждение, равно или над една минимална работна заплата, след намаляването му с разходите за дейността, ако не са осигурени на друго основание през съответния месец;"
Ключовата дума в КСО е "получават".
Здравейте,
Предприятията, които прилагат облекчена форма на отчетност могат да подадат само счетоводен баланс и отчет за приходите и разходите.
При подаване на ГОД в НСИ обаче, ще трябва да попълните и справките, които детайлизират данните от тези два отчета. Няма отделна възможност да изберете опция "облекчена финансова отчетност".
Например, ако в баланса имате ДМА, ще трябва да подадете и справката за ДМА. Ако имате вземания и задължения, ще Ви е необходима съответната справка. И т.н.
Ако в ОПР имате посочени разходи за заплати и осигуровки, ще трябва да попълните и справката за труда.
Съветвам Ви да ползвате подаването на ГОД в НСИ онлайн, защото това гарантира отстраняването на грешки и бъдещи проблеми с подадения отчет.
 Да разбирам ли, че сумата, която получава за целия период  се дели на броя месеци и тогава се приспадат нормативно признатите разходи?! Например за 12месеца получава 700лв
По отношение на здравните осигуровки по ГД на пенсионер, такива не се дължат, ако по съответната СИС сумата е под МРЗ. Има значение колко пари изплащате по една СИС, а не за какъв период от време изпълнителят е извършил уговорената работа.
Съветвам Ви да ползвате калкулатора за граждански договори на този сайт и няма да имате проблеми. :smile1:
Здравейте,
до миналата година си определях авансовите вноски по формулката от ЗКПО. Виждам, че тази година има промяна. Аз като ЕТ /джипи/ трябва ли да си обявя прогнозната печалба?
Здравейте,
предполагам, че едва ли имате нетни приходи за миналана година над 300 хил. лева, което означава, че не сте длъжни да изчислявате прогнозна печалба и да правите авансови вноски. Ако решите да правите вноски по свое желание, без да сте задължени по закон, избирате сумата по Ваше  желание, без да прилагате формули и при разминаване на прогнозната печалба с реалната няма да подлежите на санкция чрез лихва. Което е и логично, все пак субсидирате доброволно фиска. :smile1:
Много добър коментар на поставените от Вас въпроси има на следния линк:
http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2013/02/07/advance-tax/

Авторът е посочил не просто "вратичка", а "триумфална арка" в закона :smile1:
Защо не превеждате за най-стария период главницата и лихвата, като предвиждате и още малко лихва за два дена отгоре за времето от превода докато се завери сметката на НАП? Направете пробен превод и вижте как ще бъде отразен по справката.
 :wave: В полето Печалба от обичайната дейност в ОПР , коя печалба се пише - преди облагане с данъка / т.е счетоводната печалба/ или печалбата ,която се получава след взимане на операцията 123/452 с данъка по ГДД ?  :blush:
Печалбата от обичайната дейност е тази, която се получава преди включването на влиянието на извънредните приходи и извънредните разходи, т.е. тази, която е резултат от обичайната дейност на предприятието. Извънредните приходи са приходи, възникнали случайно и не се очаква да възникнат отново в обозримото бъдеще. Такива са например застрахователни обезщетения и други. Извънредните разходи също имат случаен характер и се отразяват негативно върху финансовия резултат. Могат да бъдат загуби от погинали активи в резултат на бедствия или от отнети в полза на държавата активи и др. След тяхното отразяване се получава счетоводната печалба. А вече след отразяване на начисления данък върху счетоводната печалба се получава балансовата печалба.
Гражданските договори са всъщност договори по Закона за задълженията и договорите и няма ограничения нито за сумата, нито за срока на заплащане. Те се уговарят между изпълнителя и възложителя.
Осчетоводявате си ги като "разходи за външни услуги".
Здравейте mstefanova,
След започване на дейност през ЕООД-то ще трябва да подаде ОкД5 за започване на дейност и да избере дали да се осигурява през фирмата или да продължи да се осигурява като ЗП. Но което и да избере ще трябва да внася осигуровки върху 420 лв.
Не, не е задължително. Но да си следи оборотите от износа, защото те влизат в облагаемите за задължителна регистрация, а цветните метали, доколкото си спомням, не бяха от най-евтините. :smile1:
Да, облагаема доставка с нулева ставка е:
     
Скрит текст :
За по-особени документи, освен счетоводните, направете справка в митницата.
Има такива ограничения за договорите по Кодекса на труда, т.е. за т.нар. "трудови договори". А т.нар. "граждански договори" са тези, които са сключени по Закона за задълженията и договорите. В него не се фиксират ограничения от вида, който Ви интересува.
Здравейте,
Няма такъв норматив. Гражданският договор се характеризира с това, че няма фиксирано работно време и място на работа.
Включвате пенсията в изравняване на осигровките за здраве, защото ДБ осигурява пенсионерите. За ограничаване до максималния месечен размер на осигурителния доход за здравно осигуряване, когато СОЛ, получават доходи от дейности на различни основания на първо място се посочват получените доходи от пенсии, а останалите доходи се посочват в следната последователност:
-доходи от ТД и ДУ
-осигурителен доход като СОЛ
-доходи за ГД