Защо да стават дължими, MariyaPavlova?
Давността не е отменена, но не се прилага служебно. Ако не се изяви изрично желание за отписване, след 01.01.204 г. системата ще приеме бездействието на длъжника за мълчаливо съгласие за погясяването на тези задължения и всяка преведена сума ще се насочва към най-старото задължение.
До края на 2013 г. имаме срок да се погрижим за отписването на задълженията по давност. След този срок давността практически ще отпадне без да е отменяна юридически.
Колеги,
Съжалявам, ако се е получило недоразумение. Трудовите и осигурителни отношения са много сложно регламентирани и моята публикация от тази сугрин завършва с въпрос, а не е утвърждение.
Просто ми направи впечатление, че не е логично да се осигуряваш за безработица и след това да нямаш право на борса, ако не си длъжен да подаваш ОкД5.
Исках да си изясня принципно въпроса и благодаря, че се включихте.
Аз бих си начислила разхода и лихвите за данъка през периода, за който се отнасят. Няма значение, че ще се платят в следващ период.
А за корекция на грешки от преди 2012 г. имате ли основание според възприетата счетоводна политика при цитираната от Вас сума?
Мисля, че си е чист разход за външна услуга.
ДНМА обикновено се свързват със софтуер, патенти, лицензи, авторски права, концесии, търговски марки и други неща от този род.
Като не е продажба, не може ли да приемем, че е замяна и да се позовем на същия член 13, ал. 1, т. 26 от ЗДДФЛ? :hmmm:
Да, много интересен въпрос.
Ако четем КСО, правото на борса се определя от изпълнението на следните условия:
     чл. 54а. (Нов - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 115 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" най-малко 9 месеца през последните 15 месеца преди прекратяване на осигуряването и които:
               1. (изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) имат регистрация като безработни в Агенцията по заетостта;
               2. (изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г.) не са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст или пенсия за ранно пенсиониране в Република България, или пенсия за старост в друга държава;
               3. не упражняват трудова дейност, за която подлежат на задължително осигуряване по чл. 4.

Да си съдружник, означава ли, че упражняваш трудова дейност по чл. 4? Ако не извършваш действия по управлението (другият съдружник е управител) и вече не си на трудов договор, защо да нямаш право на борса?
Това заявление съпровожда всяко плащане.
Срещу какно получават сумата наследниците? Не е ли от продажба на наследените дялове в дружеството? Моля за извинение, но явно нещо не разбирам във въпроса Ви.
Според мен - не. Чл. 13, ал. 1, т. 26 от ЗДДФЛ.     
Скрит текст :
Въпросът ми е в такъв случай за месецът в който ще се въведат с отрицателен знак ДДС-то за възстановяване няма ли да е на минус и всъщност да трябва ние да им плащаме?

Стрешеният доставчик въвеждате със знак минус и едновременно въвеждате същите фактури с правилния доставчик. Те са останали неотразени до сега, нали?
За последното тримесечие не се подава декларация по чл. 55.
Всичко се декларира до 30.04 на следващата година в ГДД по чл. 50.
Не се получава дублиране, защото декларацията по чл. 55 по същество замества кода за плащане на авансовия данък върху доходи от наем. Нали вече всичко се превежда по единна сметка и трябва да се разграничи това плащане от плащането, примерно, на здравни осигуровки? Съзирате ли "облекчението", което се постига по този начин? :smile1:
Да добавя само, че за да видите обвързано плащането си е най-добре да го правите в срока на падежа и в същия срок да подавате декларацията по чл. 55.
boryana.petkova,
Вариантите са два. Или подавате на хартиен носител в НАП пълния комплект (може и по пощата), или по ел.път първо в НСИ и с вх.№ от НСИ също по ел.път подавате ГДД по чл. 92.
SBR явно се интересува от новостите при втория начин на подаване. :smile1:
Не съществува такава бланка. Ако сътворите някаква, тя ще е в разрез с трудовото законодателство. Не може работниците при днешните равнища на трудово възнаграждение и съответните цени на превозните средства предварително да дават съгласието си за понасяне на глоби.
Същевременно КТ дава отговор на въпроса как да се компенсират вредите, причинени на работодателя от небрежно изпълнение на служебните задължения, както и ако са причинени виновно.
Предлагам на вниманието Ви подробва разработка по въпроса на г-жа Лариса ТОДОРОВА, държавен експерт в МТСП.
Здравейте DonaKara,
От 01.01.2013 г. с изменението на ЗДДФЛ и Вие, като получател на доход от наем, ще трябва да подавате декларация по чл. 55. Изискването е конкретизирано в ал. 2 на същия.
Сроковете за подаване са 30.04, 31.07 и 31.10. Това са и сроковете за внасяне на авансовия данък.
Успех! :smile1:
Здравейте, отговорих на въпроса Ви в темата, която сте разкрили първоначално.
Препоръчително е да следите отговорите, които получавате и да не създавате дублиращи теми.
Не бих се задълбавала толкова  много.
498 е активна с-ка, а 499 е пасивна.
По първата не можете да имате кредитно салдо, а по втората - дебитно.
Но Вие я използвате в рамките на един отчетен период и по тази операция не формирате салдо. Ето защо, мисля, че може да вземете операцията през онази сметка, която Ви харесва повече. :smile1:
Във форума има разяснение на НАП по повод поставения от Вас въпрос на следния линк:
http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,4936.0.html
Примерно:
1.През януари:
- за завеждане на актива - Дт гр.20/ Кт 499
- за извършеното плащане - Дт 401/ Кт гр.50
2.През февруари:
- за включване в дневниците по ЗДДС - Дт 499
                                                              4531 / Кт 401   
ГФО подават  всички търговци, които
- са извършвали дейност през миналата година,
- не са извършвали дейност през миналата година,
- не са извършвали дейност последните, една, две или повече години,
- не са извършвали дейност никога, но са регистрирани по търговския закон.
Разберете, при обявяването се плаща такса, а за подаване в НАП - не. Безплатното може да се спести, платеното - никога. :smile1:

Благодаря, а тази декларация - от тази година ли е въведена или е важала и за миналата година?
От тази година е:
     чл. 55. (Изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) (1) Предприятията и самоосигуряващите се лица - платци на доходи, задължени да удържат и внасят данъци по реда на този закон, подават декларация по образец за дължимите данъци.
          (2) Когато платецът на дохода не е предприятие или самоосигуряващо се лице, декларацията по ал. 1 се подава от лицето, придобило дохода.