друга стопанска дейност ли или като ЗП
Ако има приходи от селскостопанска дейност и е получил субсидия, която е използвал за производството - Приложение 3.
Ако просто е получил субсидия и не я е използвал по предназначение, а за лични нужди - Приложение 6.
Ако е получил субсидията като ЕТ - Приложение 2.
Осигуряването на пенсионерите, рботещи на граждански договор се различава:

Ако са самоосигуряващи се лица (СОЛ), декларират пред възложителя това обстоятелство и си внасят сами дължимите данъци и осигуровки по извънтрудовото правоотношение.

Ако извършват дейност като физически лица, неосигурени на друго основание има следните възможни варианти:
В зависимост от това дали желаят да се осигуряват по КСО или не.
1. Ако желаят да се осигуряват, осигуровките се внасят на база възнаграждението, предварително намалено с НПР за съответната дейност, ако след това приспадане сумата е равна или над една МРЗ.
2. Ако не желаят да се осигуряват има две възможности:
2.1. Да са получили възнараждение равно или над една МРЗ след придпадане на НПР - тогава дължат вноски за здравно осигуряване. Вноските се разпределят между възложителя и пенсионера в съотношение 60:40;
2.2. След приспадане на НПР да са получили възнаграждение под една МРЗ и тогава не дължат осигурителни вноски и за ЗО.

И в трите възможни случая, след приспадане на НПР и вноските (ако има такива) се удържа авансово данък върху дохода в размер на 10%.
Но и този данък не се удържа, ако пенсионерът е с над 50% нетрудоспособност и към момента на изплащане на възнаграждението по договора годишният му доход не е достигнал 7920 лв.

По отношение на декларирането на данъка върху дохода и осигуровките:
Фирмата платец издава във всички случаи (освен когато лицето е декларирало, че е СОЛ) сметка за изплатени суми в два екземпляра и съответно служебна бележка - в три екземпляра.
Има задължение да подаде Д1 и Д6, ако са удържани данък и осигуровки.
Без значение дали пенсионерът е СОЛ или не, до края на месеца, следващ тримесечието, през което е изплатено възнаграждението, фирмата платец следва да подаде декларация по чл. 55 от ЗДДФЛ за изплатеното възнаграждение и до 30 април на следващата година трябва да подаде справка по чл. 73 от същия закон.

Във всички случаи (в това число и когато е СОЛ) лицето е задължено да подаде ГДД по чл. 50 от ЗДДФЛ и да декларира получения доход. Задължително прилага към декларацията служебните бележки. Ако е СОЛ, прави и изравняване на дохода.

Осигуровките и данъка, ако се дължат такива, се внасят от фирмата платец, когато тя е имала задължението да ги удържи и от пенсионера, ако е СОЛ.
За 2012 г трябва да подам данъчна декларация, трябва ли да посочвам това обещетение като доход? И какъв документ да приложа към тази декларация?

Само ще допълня към отговора на колегите, че това обезщетение не се облага по ЗДДФЛ (чл. 24, ал. 1, т. 8) и не следва да го декларирате, нито да подавате документ за него.
По първия въпрос:
За да прецените дали лицето следва да се регистрира по ЗДДС, обърнете внимание на ал.1, 2 и 6 на чл. 96 във връзка с чл. 45 от същия закон.  В зависимост от това, с какви недвижими имоти  търгува лицето, ще се пресметне дали достига и в какъв момент облагаем оборот от 50 000 лв.
 
Скрит текст :

По втория въпрос:
Доходите от тези продажби се облагат по реда на ЗДДФЛ и не образуват осигурителен доход. Лицето е осигурено като самоосигуряващо се по ДУ и значи не се налага да се регистрира на друго основание.
А без да имат регистрация като СОЛ за  тези доходи дължат здравни осигуровки лицата, задължени да внасят осигуровки съгласно чл.40, ал.5 от ЗЗО, което се прави при годишното изравняване на осигурителния доход съгласно данните от данъчната декларация.

Лично аз не виждам какво друго, освен фактура, да издадете за класически случай на оказана услуга.
Кое по-точно Ви притеснява?
В страната ли се намира недвижимият имот, предмет на консултантската услуга?
Физическо лице ли консултирахте, фирма ли? Българска или чуждестранна? От ЕС или от трета страна?
Ако споделите кое точно Ви притеснява, може би ще сме в състояние да Ви помогнем.
Да, правилно разсъждавате. :smile1:
Срокът е 31.07.2013г., ако наемът е изплатен през 2012 година
Ако наемът е изплатен през февруари 2013 г., срокът за внасяне на данъка и декларирането му с декл. по чл. 55 е 30.04.2013 г.
 не не е регистриран
Приложение 3, ако има доход като ЗП или Приложение 6, ако единствен приход му е субсидията и не е извършвал стопанска дейност.
По закон, СОЛ, който получава доход по ГД всеки път трябва да декларира, че е самоосигуряващ се, защото това не е постоянно негово качество.
В ЗДДФЛ липсва изискване декларацията от СОЛ да е по образец, утвърден от министъра на финансите . Тя е свободен текст. Може да бъде наречена “Декларация по чл. 43, ал. 5 ЗДДФЛ" и да съдържа трите имена на СОЛа, данни по лична карта, постоянен адрес, ЕГН и ЕИК по БУЛСТАТ, както и текст с който лицето изрично декларира, че е самоосигуряващо се лице по смисъла на КСО. Някои колеги ползват готови бланки "собствено производство"...
За адвокати и нотариуси, обаче, не съм искала такива декларации. Може би е мой пропуск, но просто не виждам по какъв друг начин могат да се осигуряват и го приемам като подразбиращо се. Защо всъщност да не попитаме за мнение самите адвокати? :smile1:


нещо се омотах съвсем моля за помощ .
имаме договор за правна защита  с адвокат  т.е тя ни попълни нейната бланка  и сумата е 450 лв . ,  платихме и с РКО .
реално не сме и удържали нищо нито осигуровки ,данъци.
искам да питам трябва ли да я посочвам в новата декларация по чл.55 ?
Нямате задължение да подавате информацията за данък по адвокатски хонорар в декл. по чл. 55, защото не го удържате Вие. Адвокатите и нотариусите са СОЛ и в този смисъл не издавате и СИС. Само включвате сумите в справката по чл. 73.
А кое и как ще се обвързва си е проблем на данъчните :smile1:
Пасат, много полезна публикация за текста в инвойса на английски и немски от  Отговор #1 -: Вчера в 15:37. :thumbup:
Благодаря! :smile1:
Субсидиите, получени от физическо лице като регистриран земеделски производител се отразяват в годишната данъчна декларация по чл. 50, като се попълни Приложение № 3 за доходи от друга стопанска дейност.
Доходите и получените субсидии от едноличните търговци, които са регистрирани земеделски производители следва да намерят отражение в Приложение № 2 на годишната данъчна декларация. (чл. 53, ал. 1 ЗДДФЛ).
Но има и още нещо. Получаваните субсидии от лицата, занимаващи се със селскостопанска дейност, са предназначени за подпомагането им при извършване на дейността. Следователно, ако физическото лице не използва получената субсидия за извършване на стопанска дейност (или с други думи, ако земеделските производители нямат получени доходи от селскостопанска дейност), субсидията ще се третира като изразходвана за лични нужди и ще се определи като доход от друг източник. В тези случаи физическото лице ще формира облагаем доход по реда на чл. 35, т. 6 от ЗДДФЛ с размера на брутната сума на получената субсидия, за което следва да попълни Приложение № 6 от годишната данъчна декларация.

При всички случаи следва да се има предвид разпоредбата на чл. 11 от ЗДДФЛ (отчитат се получените субсидии, независимо за коя година се отнасят):
Скрит текст :
Формирането на облагаемия доход е регламентирано в чл. 29а от ЗДДФЛ:
Скрит текст :
Влизате в ел.услуги с КЕП. В раздел "Други документи" има само една позиция - декларацията па чл.50.
До 31.12.2013 г. няма да се отнасят преведени суми за погасяване на задължения от преди 31.12.2007г., за които може да се подава заявление за погасяване по давност. Имате време до края на тази година да отстраните пропуска или да подадете заявление за отписване на задълженията.
Уважаеми колеги,
Вече има възможност за подаване на декларация по чл. 55 през електронните услуги на НАП с КЕП.
Намира се в раздел "Други документи", след раздела за уведомленията по чл. 62, малко преди справката за задълженията.
Честито!

А ето и един линк към разработка на tita.bg за сроковете за подаване в различни случаи:

http://www.tita.bg/news/436
За съжаление сега, с единната сметка и единствения код за плащане 111 111, няма как без декларация 7 да се насочат вноските за погасяване на задължения по здравни осигуровки единствено на база на заявлението. В него не се казва, че лицето е безработно. До сега това се разбираше по кода 560 701.
Мисля, че е добре да подаде декларация, но ако може - да е с ел.подпис. Има голяма вероятност да няма глоба.
 
Няма да се получи дублиране на задължението.
Декларацията по чл. 55 има за цел да обвърже платения данък с дължимия точно за доходи от наем.
Нали ни улесниха с единна сметка и вместо по стария код 111213 (за доходи от наем) сега плащаме всичко по 111111, та за това има допълнителна декларация. :smile1:
Bojidara,
Съвсем правилно разсъждавате. Това с декларацията за неактивност и форма 1010а е много непрецизирана материя. Има го и моментът, че трябва да се подава и нулев отчет в АВ, защото нямало кака без такъв публично да се оповести фактът, че предприятието не е имало дейност. Този разход сам по себе си също анулира възможността и през следващата година, ако предприятието отново няма дейност, пак да се пусне декларация 1010а... Параграф 22 :yes3:

Прочетете хубаво какво пише в ТЕЛКовото решение, защото при 100% неработоспособност често има и пълна забрана за полагане на труд.