Имате класичиски случай на процедура за възстановяване, започнала в м.10-ти и приключила с резлтат за възстановяване 590,96 лв. през м.12-ти. Сега вече можете само да подадете искане по чл. 129 от ДОПК за тази сума.
За изплатения през декември 2012 г. данък не подавате декларация по чл. 55.
За изплатената сума на 23.01 данъкът се внася в срок до края на месеца, следващ тримесечието, през което е осъществено изплащането на дохода по граждансия договор. В същия срок се подава и декларацията по чл. 55. В конкретния случай - до 30-ти април.
Обезщетенията за майчинство на осигурени на различни основания, какъвто е Вашият случай, се изплащат поотделно за всяко от основанията.
Само не разбрах, как една година се осигурявате над максималния осигурителен доход.

Подавате заявление свободен текст.
Зависи как осъществявате зареждането на селскостопанските машини.
1. Ако имате собствен резервоар, завеждате горивото по с-ка "Материали" на основание фактурата за доставка. След това го изписвате с лимитна карта, на която се подписват трактористите и тогава го отчитате като разход, срещу кредитиране на с-ка "Материали".
2. Ако директно зареждате от бензиностанция - изписвате разхода директно, без да го минавате през с-ка "Материали", но пак с лимитна карта.

Може да определите вътрешни норми за разход по видове обработки за всяка машина, но това ще Ви доведе до отчитане на икономии и преразход, които няма да отговарят на действителността. Според мен е излишно. Тракторите  икомбайните са, най-често, стари, а и разходът варира в зависимост от метеорологичните условия и вида на почвата...

Самото разпределяне на разхода на гориво за произведената продукция отчитате на основание Акт за механизирана работа, в който отразявате по машини извършените през месеца операции (може и по култури) и на база отчета за зареденото гориво от лимитната карта.
За да Ви се отговори, уточнете земеделският производител какъв е:
а) физическо лице, НЕрегистриран ЗП;
б) физичиско лице, регистриран ЗП;
в) регистриран ЗП, който е ЕТ
г) регистриран ЗП, който е ЕООД
д) друго?
И каква точно субсидия е получил.
Здравейте laiose,
Преди всичко, няма нужда да се шашкате - нищо непоправимо не се е случило.

1. Декларация 7 за възникване на здравно осигуряване на безработен се подава еднократно. До 31.12.2012 срокът беше до края на месеца, следващ месеца на възникване на задължението. От 01.01.2013 срокът е до 25-то число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението. Вие сте изпуснали този срок, но опитайте да подадете декларацията по електронен път като упълномощите Ваш познат с ел.подпис и няма да Ви глобят.

2. След като са приели декларацията, подайте заявление свободен текст за отписване на старите задължения от 2004 г. и 2006 г.

3. Започнете да си превеждате осигурителните вноски като имате предвид, че първо ще се погасяват най-старите задължения по новоподадената декларация и следете да нямате повече от 3 месеца неплатени осигуровки.
Срокът за плащане на осигуровките за даден месец е до 25-то число на следващия.

Приятни почивни дни! :smile1:
Здравейте,
Преди всичко трябва да се уверите, че е изтекъл давностния срок. А това зависи от вида на вземанията, за които Ви е съставен акт. Бихте ли уточнили какви са?
Здравейте Павлина,
За времето, когато сте получавали обезщетение за безработица Вие не сте били осигурени за общо заболяване и майчинство. За този период се взема предвид действащата тогава среднодневна минимална работна заплата за страната. (чл. 41 от КСО)

Да. Чл. 40, ал. 3, т. 2 от ЗЗО:
Скрит текст :
Доходите и получените субсидии през 2012 г. от физическите лица, които са регистрирани земеделски производители се попълват в Приложение № 3, Таблица 1 - приспадат се 60 % нормативно признати разходи.
А оградата, ако спазим принципа за предимство на съдържанието пред формата и този за вярното  и честно предствяне, както я описвате от бетонни колци и телена мрежа, направо си я отчетете като разход. Твърде лесно преместваема е.
Другият вариант е в група VІІ - други активи с 15% амортизация.
Но не бих я отразила в група І - съоръжения с 4% годишна амортизация, защото едва ли ще се задържи 25 години...
По това положение изобщо не спорим.
Да, възникването на осигуряване е обусловено от възникването на дейност.
В друга тема в този форум сме разисквали надълго и нашироко въпросът, кое да считаме за възникване на дейност....
По повод конкретния въпрос и описаната ситуация се опитвам  да ви обърна внимание, че регистрацията на съдружника като управител, от юридическа гледна точка, се тълкува като участие в дейността на дружеството.
Само се чудя в тази връзка, дали ако прави вноска, която е различна от изчислената по формулата в ЗКПО. Т.е. ако фирмата е под прага от 300х., но реши 2-3 пъти да внесе примерно по 200 лева, при положение, че авансовата вноска, изчислена по формулата е да кажем 300 лева... Дали тогава ще има отрицателна последица?
Няма да има отрицателна последица, защото не противоречи на закона.
Ще трябва в ГДД по чл. 92 да попълните Част VІІІ – Деклариране на авансови вноски за 2013 г. (Тази част се попълва на основание § 56 от ПЗР на ЗИДЗДДС) и там в СПРАВКА 1 – Данни за размера на нетните приходи от продажби за 2012 г. и вида на авансовите вноски за 2013 г. да отбележите с „х” т.2.3., с което да декларирате, че сте избрали да приложите  чл. 83, ал. 3 от ЗКПО. По-нататък попълвате СПРАВКА 3 – Данни за размера на прогнозната данъчна печалба и тримесечните авансови вноски за 2013 г.... и започвате да внасяте според направената от Вас прогноза. :smile1:
За времето до 2009 г. осигурителният стаж по ДУ се доказваше със заверена осигурителна книжка, която се заверяваше от териториалните поделения на НОИ. Така че за времето до 2009 г. Вашата управителка следва да има заверена осигурителна книжка.
От 2009 година осигурителният стаж на управителите се се установява само по данните от персоналния регистър на НОИ, подадени от предприятието осигурител.
Може да се издаде УП-2 и УП-3.

Къде го има?
В НПОС чл. 41, ал. 2:
Скрит текст :
Здравейте vania51,
Не само да разпечатате, но и лесно да съставите сметка за изплатени суми, както и съответната служебна бележка, за наем и по граждански договор, можете от следната връзка в същия сайт:

http://www.kik-info.com/documents/smetka_za_izplateni_sumi.php
Здравейте,

За авансовите вноски се вземат предвид нетните приходи от продажби, а приходите от финисирания участват ли в базата за определяне на тезе вноски?
Не, не участват.
Приходите от финансирания не са нетни приходи от продажби, нито финансовите приходи, нито извънредните приходи.
Случаят, който имам да реша е следният - лице работи на трудов договор и получава  трудовото възнаграждение в размер на  2000 лева , има и  договор за управление е без възнаграждение. Дължи ли лицето осигуровки до 2200 лева?
Ако управителят по ДУ не е съдружник и не получава възнаграждение, не е длъжен да се осигурява, защото няма върху какво, няма осигурителен доход.
Ако управителят е и съдружник, но в договора за управление няма вписано възнаграждение, следва да се осигурава за разликата от 200 лв. като СОЛ, защото извършва дейност в дружеството.
Извинете за вмешателството, но държа да подчертая в заключение, че съдружник в ООД може да не се осигурява, само ако по никакъв начин не участва в дейността на дружеството и не е регистриран управител на дружеството.

Взема се предвид не финансовият резултат, а нетните приходи от продажби за 2012 г.
Над 3 000 000 се правят месечни вноски.
От 300 000 до 3 000 000 - тримесечни.
Изчисляват се по реда на чл. 86 на база прогнозната печалба.
Елена-С, явно формулярът е предвиден да се подава само от пенсионери, които желаят да се осигуряват социално.
До сега повечето подаваха декларация, че не желаят и това е излишна бумащина.
А здравното си е задължително :smile1: