Чл. 178. Данъчно задължено по този закон лице, което е длъжно, но не подаде заявление за регистрация или заявление за прекратяване на регистрация в установените по този закон срокове, се наказва с глоба - за физическите лица, които не са търговци, или с имуществена санкция - за юридическите лица и едноличните търговци, в размер от 500 до 5000 лв.

Може би ще мине с малкия размер от 500 лв., но аз бих накарала клиента да подпише декларация, че е запознат с последствията.
Докато не получите удостоверение за дерегистрация имате всички задължения на регистрирано по закона лице. Трябва да пуснете нулева и за май. Може да е за последно  :smile1:
Когато се предоставя заем е нормално и желателно от гледна точка на ЗКПО да има лихва.
Нормалната пазарна сега варира от 2 до 3 процента. Те банките скоро пари ще почнат да ни искат, че си държим авоарите при тях, та лихва от 6-7 % вече е направо като на заложна къща  :smile1:
Здравейте! мой клиент е издал фактура за услуга към Сърбия. как би следвало да се осчеводи в Декларацията по ДДС?
Ако сте сигурни, че мястото на изпълнение е в Сърбия и има обратно начисляване, осчетоводявате в колона 23 Дневник продажби и в клетка 18 СД.
Здравейте,
Всичко подавам електронно и активно ползвам системата за прикачване и подписване на файлове.
Направило ми е впечатление, че съобщението "файлът не може да бъде намерен" ми излиза, когато работя твърде бързо. Натискайте командите за прикачване и подписване с по-бавно темпо. Може това да е проблемът.
ДДС при сделки за цесия - Лиляна Панева


Интересен ще бъде отговорът на НАП.

Почти съм сигурна, че ще  е в подкрепа на начисялване на данък, но да видим поне от кого?
А иначе, има и данъчни адвокати...  :wink1: Те дават отговори, които са съобразени със съдебната практика и по тази причина са най-достоверен източник на информация кое е приложимо и кое не е.
Но ние масово си спестяваме парите за професионална консултация и после обявяваме как "неизбежно" трябва да платим 20 пъти повече.
Здравейте,
Имате възможност да подадете коригиран отчет в ТР заедно с този за следващата година, например.  :smile1:
Колкото до обработката от АВ обясняват следното:
1. Вписванията са категоризирани по приоритети. На първо място са съдебните решения. На второ - исканията за нова регистрация и промяна в обсотятелствата на регистрирани субекти, а ГФО се обработват последни (ако и когато остане време).
2. Коя преписка ще се обработва се определя на алеаторен принцип. Демек теглене на чоп.
3. С новите декларации за неизвършване на дейност работата значително се е увеличила и ТР няма ресурс да се справи по-бързо.
Длъжникът прехвърля апартаментите на цесионера. По парично вземане.
Цесионерът е платил на цедента. Това са тяхни отношения и нямят място в разсъжденията на колегата.
Благодаря Ви!

Точно от тази статия е цитата ми по-горе.
Издавам си фактура и си начислявам ДДС!
Защо?!
Доколкото разбирам от поставения въпрос, Вие сте длъжникът.
В същата статия, която е цитирана по-горе, е подчертано, че  "Самият длъжник (незаплатилият своето парично задължение по договора, сключен между него и първоначалния кредитор) не е страна по договора за цесия. Той само бива уведомяван за неговото сключване, за да знае, че дължи изпълнение на нов (друг) кредитор (виж чл. 99, ал. 3 и 4 от ЗЗД)."

Ще Ви дам пример с други играчи. Когато ЧСИ продава имущество на длъжник към фиска, кой издава фактура? Фактурата се издава от ЧСИ и той внася ДДС. Вие като длъжник нищо не издавате. Само отразявате счетоводно как се развива погасяването на дълга.

Освен това вижте дали апартаментите не са освободена доставка:
Скрит текст :
Здравейте,
Не е необходимо да самоначислявате данък с протокол.
Ако сте регистриран оператор по Интрастат, действате според методологията.
Изискването за съставител на ГФО са ясно разписани в Закона за счетоводството.
Манипулативно предложената в анкетата възможност за участие в законотворчеството на ИДЕС само е пряк път към промяна в ЗСч и въвеждането на лицензиране. Няма лошо да се чува гласът на гилдията при промени в законите, определящите правилата в професията, но това трябва да става при равнопоставено участие на всички доброволни професионални сдружения на счетоводителите.
Здравейте,
В общия случай се извършва корекция на ползвания данъчен кредит по формулата от чл. 79 от ЗДДС.

Има изключения:
Чл. 80. (1) (Доп. - ДВ, бр. 108 от 2007 г., в сила от 19.12.2007 г., изм. - ДВ, бр. 97 от 2016 г., в сила от 01.01.2017 г.) Корекции по чл. 79, 79а и 79б не се извършват:
........................ ..........
4. за различни от недвижими имоти стоки или услуги, ако са изминали 5 години, считано от:
а) началото на годината, в която е упражнено правото на данъчен кредит, или
б) началото на годината, през която изтича срокът по чл. 72, ал. 1, когато не е упражнено право на данъчен кредит;
5. когато документът по чл. 71 за придобиването на стоката или услугата не е посочен в дневника за покупките по чл. 124 в срока по чл. 72.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 97 от 2016 г., в сила от 01.01.2017 г.) Корекции по чл. 79 не се извършват в случаите на:
1. (доп. - ДВ, бр. 108 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) унищожаване, липса или брак, причинени от непреодолима сила, както и в случаите на унищожаване на акцизни стоки под административен контрол по реда на Закона за акцизите и данъчните складове;
2. (изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) унищожаване, липса или брак, причинени от аварии или катастрофи, за които лицето може да докаже, че не са причинени по негова вина или по вина на лицето, което използва стоката;
........................ ......
6. (изм. - ДВ, бр. 97 от 2016 г., в сила от 01.01.2017 г.) брак на дълготрайни активи, когато балансовата им стойност е по-ниска от 10 на сто от отчетната им стойност.
Здравейте,
Вие не търгувате с алкохол и, според мен, не е нужен лиценз.
...в таблицата пише :цена на придобиване/балансова стойност/пазарна цена
последно каква сума да напиша
Цената на придобиване, която е балансова стойност, най-често :smile1:
Здравейте,
По първия въпрос за осигуровките нямам мнение.
По в.2 - Можете да закупите кочан фактури от книжарницата. Фактурата е данъчен документ, който трябва да отговаря на изискванията, посочени в чл. 113 от ЗДДС. За Вас е важно да знаете, че като данъчно задължено лице по смисъла на чл. 3, ал. 1 от ЗДДС, но нерегистрирано по същия закон, нямате право да вписвате данък във фактурите, които издавате, до момента на регистрацията. В тази връзка, като основание за неначисляване на данък, трябва да посочвате във всяка фактура "на основание чл. 113, ал. 9 от ЗДДС"
По в.3 - Фактурата към чуждестранна фирма - извън или в ЕС - се издава на български, а нейният превод за клиента са се нарича ивнойс.

Ако развивате постоянна дейност е препоръчително да сключите договор за обслужване със счетоводител. Спестява време и пари  :smile1:
Здравейте,
В момента не можете да направите нищо, щом е в статус "обработва се". Изчакайте да видите дали ще Ви изпратят указания за отстраняване на грешката.
Без указания от длъжностното лице по регистрацията не се подава Ж1.
Когато получите указанията, ще попълните Ж1 и ще прикачите файла, в който има нередност.
Задължително е да посочите вх.№ на А1, както и декларация за верността на данните по чл. 13.
Фамилията на управителя различна ли е от тази на собственика? Ако собственикът е управител, навсякъде ли  е сгрешена? Нали има и декларация по чл. 13, която той е подписал. Обяснете къде е проблемът?
Продажбите на дребно в търговски обект задължително се отчитат с касов апарат.
Като нямате фактури за придобиване на стоката, веднъж ще трябва да я заприходите като излишък на СМЗ, "намерен" при инвентаризация и втори път да отчетет приход от реализацията. Трябва добре да обмислите организацията на дейността.
Застраховките, които сте направили на външни за фирмата лица е следвало да отчетете на разчет. Например в сметка "Други дебитори". Когато лицата възстановят сумата, закривате вземането.
Колкото до втория въпрос, лицето следва да върне не сума, а работното облекло. Как оформяте раздаването на работно облекло?
Най-бързият начин е лицето да отиде в НАП и там на място със счетоводителите да оправи нещата.