" Какъв е срокът, в който трябва да поискам отписване на старите си неплатени публични задължения, за които е настъпила давност, така че текущите ми удръжки за данъци и осигуровки да не се насочват за тяхното изплащане?

До 31 декември 2013 година.

Дали този принцип ще се запази за всяка година, за която настъпва давност по отношение на дължими наши задължения? В смисъл примерно дали през 2014 ще продължи технологията - погасяване по давност на задължения от 2008 и едва тогава удържане на тези задължения в случай, че не са погасени от текущи вноски по единната сметка..........

Явно ще може да се ползва този принцип, но то тези, които изобщо нищо не внасят. Иначе като внасяш и се погасява най-старото може да нямаш неразплатени, които да ги хване давността.
Зависи с какво се занимава.
Какво прави фирмата по отношение офиса на easy pay ?
Гражданският дговор не е обвързан с работно време и работно място, а следователно и с пропорционално на отработеното време заплащане.
Това ви дава възможност да разделите брутото на два транша от по 300 лв. Примерно - аванс през ноември и окончателно доплащане през декември.
Така и за двата месеца ще сте под МРЗ. :smile1:
Здравейте tania_dimitrova,
Правилно сте се ориентирали.
В кл. 70 попълвате приспаднатия данък за внасяне - 31,84 лв.
В кл. 80 - остатъка за възстановяване - 238,94 лв.
Подавате и приложение 6.
Повече нищо.
В срок от един месец ще Ви повикат да подпишете акт за прихващане и връщане и ако нямате други задължения ще ви поискат банковата сметка за да Ви преведат сумата.
Предполагам, че при такава сума няма да Ви  искат никакви допълнителни справки от счетоводно естество. :smile1:
Няма да Ви попречат болничните. Те са също осигурителен стаж.
Ето разяснение от сайта на НОИ:
Скрит текст :

Повече подробности за правата Ви и процедурата можете да научите на този линк:
http://www.noi.bg/benefits/benefits/101-unemployment/625-pokso
Уважаема г-жа Зотева,

Възнаграждението, което получавате по граждански договор е „месечно” в смисъл, че е получено през съответния месец, независимо от това за колко дни е извършена възложената работа. Не може да го трансформирате в дневно и да го екстраполирате в хипотетична месечна сума. На облагане подлежи реално получената сума през съответния месец.

Съгласно КСО полученото възнаграждение, върху което се дължат осигурителни вноски, се определя след приспадане на нормативно признатите разходи от уговореното по гражданския договор. Когато то е под минималната работна заплата осигурителни вноски не се дължат.:

Скрит текст :



В случай, че не сте осигурени на друго основание през съответния месец и полученото месечно възнаграждение след намаляване с разходите за дейността е под една минимална работна заплата, вноски за държавно обществено осигуряване не се дължат, но здравноосигурителните вноски са дължими. Те се внасят по реда на чл. 40, ал. 5 от ЗЗО, като това се извършва от Вас, а не от възложителя по договора.
 
По силата на чл. 40, ал. 5 от ЗЗО, лицата, които не подлежат на осигуряване по ал. 1, 2 и 3, са длъжни да:
1. Внасят осигурителни вноски върху осигурителен доход не по-малък от половината от минималния размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, определен със ЗБДОО (210 лв.) – до 10-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят, и извършват годишно изравняване на осигурителния доход съгласно данните от данъчната декларация;
2. Подават декларация в срок до края на месеца, следващ месеца на възникване на това обстоятелство, по ред, определен с наредба на министъра на финансите, в която посочват, че ще се осигуряват по реда на т. 1.
 
Като лице работещо по граждански договор, което не е осигурено на друго основание през съответния месец и полученото месечно възнаграждение след намаляване с нормативно признатите разходи е под една минимална работна заплата, имате две задължения по смисъла на ЗЗО:
1. Да внесете за своя сметка здравноосигурителна вноска за месеца върху сума, която не може да бъде по-малко от половината от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица през тази година;
2. Да подадете декларация, пред съответната ТД на НАП, че сте започнали да се осигурявате на това основание. Декларацията се подава еднократно, при възникването на задължението за осигуряване по реда на чл. 40, ал. 5 от ЗЗО. В случай, че вече се осигурявате по този ред и сте подали декларация за това, повторна декларация не е необходима.

Без да съм юрист, но като счетоводител, сблъсквал се с практическото прилагане на закотовата уредба по отчитане и облагане на т.нар. граждански договори, се опитах да Ви разясня действащата норма. :smile1:
 
Няма 13 месеца - няма 13-та заплата.
Има допълнително възнаграждение за годината, начислено и изплатено през м. декември.
Следователно - начислявате си го във ведомостта за м. декември и няма отделни ведомости.
Така мисля :smile1:
Не съм имала такъв случай, но Вие явно знаете на коя фирма е, защото човек не маже просто да си измисли грешен БУЛСТАТ. По-лесно ще се разберете с фирмата отколкото с НАП.
какво да попълня в трудовата книжка като дата за напускане 01.12.2012 или 03.12.2012год.
Каквото Ви харесва. Не прочетохте ли, че може и 01 и 03? Има и аргументи. Просто преценете кое Ви звучи по-убедително. :smile1:
Норматив за фирите - Наредба:
http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/-560170495

Линк, от който да изтеглите таблиците за пределни фири:
http://www.bgstuff.net/zakoni-i-normativni-aktove/tarifi/7471-tablici-za-predelnite-razmeri-na-estestvenite-firi-na
elexis, ако не те затрудни, ще сме благодарни да научим крайния резултат по казуса. :smile1:
Всяко физическо лице, навършило 18 години може за се регистрира като ЗП без други условия (като 4-часов ТД):
Скрит текст :
Всеки регистриран ЗП има право на пари по програми:
Скрит текст :
Не всеки, който връща пари е разбрал какво точно не е изпълнил та го санкционират.
Питайте конкретно в земеделската служба на какви условия трябва да отговаряте, за да кандидатствате по програма като ЗП и ако там няма ограничение да не сте на ТД, няма какво да му мислите. :smile1:
Няма никакъв проблем да се регистрирате като ЗП и едновременно с това да работите на ТД. Задължителното осигуряване е върху 240 лв. без вноските за общо заболяване и майчинство, които може да правите по свое желание.
Това, че едновременно работите на ТД не пречи да кандидатствате по програми в качеството ви на физическо лице, регистрирано като ЗП.
Благодарности! :give_rose:
Много полезно резюме на най-важното от промените! :thumbup:
Има противоречиви мнения по въпроса
http://www.bcci.bg/bulgarian/infobusb/year2007/number19/item7.htm
и за това Ви съветвам да си включите фактурите и да видите какво ще кажат от НАП. В зависимост от това, може да се дискутира какво да се прави по-нататък. Но защо да не опитате? :smile1:
Можете, като включите всички получени фактури в описа. :smile1:
Можете.
Принципно отпуска се ползва по желание на лицето и само в отделни случаи по заповед от работодателя (чл. 173, ал. 7 от КТ), но за вас това не важи.
Майката има право да отложи ползването на отпуска съгласно чл. 176, ал. 4:
Скрит текст :
В ЗКПО въпросът е третиран в чл. 28:
Скрит текст :

В ЗДДС бракът е разгледан в чл. 80:

Скрит текст :

Обърнете внимание на възможността да се позовете на вътрешни норми.
Пътят може да е различин, но нормативният документ си е КТ. Там пише, че за работа в почивния ден се полага и увеличено заплащане, и почивка, но при условие, че извънредният труд е положен и в двата почивни дни:
 
Скрит текст :
Поне аз така го разбирам.
В селското стопанство съм пускала такива заповеди в съботни дни при раздаването на рента и само сме заплащали увеличение без да даваме допълнителен почивен ден. При проверки от ИТ не са ми правили забележки по този повод.