Така както сте го описали прилича повече на склад за гориво, а не на бензиностанция.
Вие продавате ли на друг клиент гориво или ползвате "бензиностанцията" само за ваши нужди?
Защо длъжникът да трябва да възстанови сумата под формата на заем ? Не виждам проблем в тристранния договор да е записано просто да възстанови сумата по сделката на поемателя. Ако длъжникът няма пари да плати, то по-добре да заеме тези пари и да си плати задължението вместо друг да го плаща и той да ги връща заемообразно.
И аз се замислих, но нека " отлежи " малко  казуса...........
Поемателят поема задължението (пасив) без да получи актив от сделката. Активът си остава у длъжника.
В договора е записано, че длъжникът се задължава да плати сумата на поемателя при условията на отделно сключен договор за заем.
Ще помисля и за осчетоводяването, но първо направете тристранен протокол :)
Благодаря за включването.
Както вече писах в началото, има нотариално заверен тристранен договор, според който:
- А е "кредитор"
- В е "поемател"
- С е "длъжник"
и е записано, че поемателят приема да замести длъжника за пълния размер на задълженията му срещу кредитора.
А длъжникът се задължава да заплати на поемателя като насрещна престация цялата сума при условията на отделно сключен на същата дата договор за заем. И тук се питам този договор между свързани лица как да изглежда?
Аз съм и В, и С.
И трябва да измисля записванията и на двете.
При С се сменя не само субектът на задължението, но и характерът му. От задължение към доставчик (краткосрочно) се трансформира в задължение към свързано лице (дългосрочно).
При В се формира задължение към А (увеличава се пасивът) и трябва да се отрази вземане от В (за да се балансира).
Може да се ползва и ДДС, и амортизация, и всичко като се заведе като ДНМА.
Помагайте моля, че нещо зациклих:
Фирма В поема (с нотариално заверен договор) задължението на фирма С към фирма А по повод извършени доставки.
Фирмите В и С са свързани лица.
Задължението на С към А е по кредита на 401.
Въпроси:
1. Трябва ли да има договор за заем между В и С?
2. Какви счетоводни записвания да се направят за да се отрази отпадането на задължението на С към А и възникването на задължение към В, както и на отразяване на задължението на В към А?

Дано на някого му хрумне нещо! :bow:
Тогава какво да правя с набраните разходи за ремонт.
Ще си ги отчетете, защото явно сте извършили повече от ремонт - подобрение за привеждането на някакъв обект в използваем вид. Ползвате го за дейността си. Юридическата подложка възложете на ръководството.
Инвойсът не е задължителен по българското законодателство, но той е документът, който е от значение за вашите чуждестранни контрагенти и техните власти. Така че на тях изпращате инвойса, а нашата фактура си оставяте за Вас. За тях тя е неразбираема и поради това - ненужна. :smile1:
Според мен в други с 15% :smile1:
Значи, чак сега уточнявате, че става дума не за "ремонт", а за "подобрение".
Завеждате го като дълготраен нематериален актив и му начислявате амортизация като на такъв.
Здравейте,
Фактура трябва да издадете в срок от 5 дни от настъпване на данъчното събитие, а при ВОД - до 15 декември.
Скрит текст :

Издаването на инвойс не се изисква от българското законодателство. Той се издава за удобство на чуждестранни митничари, данъчни, получатели на стоки и услуги. Номерата могат да не съвпадат с номерата на фактурата. Инвойсът е първичен, но не и самостоятелен счетоводен документ и дублира съдържанието на фактурата. Ако не дублира фактурата буквално, трябва минимум да съдържа номер, дата, индивидуализация на доставчика и получателя (име, регистрационен и/или ДДС номер, адрес), описание на стоката ( в т.ч. наименование, мярка, количество, ед. цена и сума), обща сума, условия на доставка и срокове на плащане.

В този смисъл не е задължително инвойсът да е с дата товаренето на стоката.
Колкото до пращането - инвойсът може да съпровожда стоката или да се изпрати по факс, по куриер, по ел.поща...
Ако приемем, че ползвате помещението за дейността си (имате нещо като договор за безвъзмездно ползване със собственика или друг документ, свързващ фирмата ви с това помещение), то разходите за ремонта му са признати за данъчни цели по ЗКПО стига да са документално обосновани.
Осчетоводявате ги като разходи за материали, за заплати или за външни услуги и т.н. според вида им.
На данъчен кредит по ЗДДС бихте имали право само ако наемате актива и то за повече от 3 години.
1. За пенсиониране на управителя на ООД, който е по трудов договор трябва да имате прекратяване в осигуряването (прекратяване на трудовия договор) съгласно чл. 94, ал.2 на КСО:
Скрит текст :
2. Вторият може да се пенсионира без прекратяване на осигуряването и това означава - и без прекратяване на дейността, което от своя страна прави безпредметно назначаването на прокурист. Считано от 1 януари 2012 г. условието за прекратяване на осигуряването, с оглед отпускането на пенсия за осигурителен стаж и възраст за лицата, осигурени на основание чл. 4, ал. 1, т. 5 и т. 7 - 9, ал. 2, ал. 3, ал. 5 и ал. 7 от КСО, не е задължително.
Здравейте loni2,
Осигуряването като ЕООД започва с декларирането му в 7-дневен срок от започването на дейността. Относно това кое да се счета за начало на извършване на дейност няма единно мнение, нито конкретен законов текст и СОЛ преценява кое приема за фактичиско започване на дейност.
Минавате на 420 лв. през ЗП от датата посочена в ОКд5, която подавате за ЕООД-то.

Според мен не трябва.
Казано е, че осигуровките са за сметка на СОЛ.
За банковите разходи няма законова разпоредба.
Здравейте,
Счетоводните записвания са коректни  :thumbup:
Ако лицето получава доход от лихвата, т.е. ако тя е по-висока от банковата и в резултат се получава положителна разлика, тази разлика ще се яви доход от други източници, определен като облагаем по чл. 35, т. 3 от ЗДДФЛ. Данъчната основа се определя по чл. 36 от същия закон. Данъчната ставка е 10%.
Ако договорената лихва е с размера на банковата, лицето няма да получи доход и съответно само ще декларира остатъка по заема.
Така както описвате нещата, грешката не е при вас.
Грабвайте декларациите от миналите периоди и отидете в НАП да уточните разминаването.
Здравейте. Въпросът ми е следният. През м. Август - 233.40 ДДС за възстановяване.
м. Септември - 242.50 - за възстновяване, м. Октомври - 455.30 - за внасяне.
Сумата от октомври съм я приспаднала от м.август и септември в кл. 70. От Нап ми изпращат писмо че трябва да внеса 212.80лв. Къде е грешката?
Явно трябва да поровите в предходните периоди и най-вече да уточните от кой период влизате в процедура по приспадане, прихващане и възстановяване.
Според данъчните това очевидно е септември, защото признават приспадането на декларирания за възстановяване данък от септември, но не и от август. Искат ви 212,80, което е равно на 455,30 (октомври) минус 242,50 (септември).
Преди август какъв е резултатът?
Да, elizaa е права  :thumbup: и се сетих, че скоро имаше развита подробна тема за коректно осчетоводяване от alfa.
http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,4175.msg20571.html#msg20571
Имала съм такъв случай през 2008 г., само че по програма за наемане на хора с увреждания. Не знам какъв е сега редът за изплащане на сумите. При мен беше така:
- начислявам заплатите и дължимите осигуровки;
- изплащам заплатите;
- подавам документите;
- чак тогава получавам превода.
Условието по договора беше да представям в РСЗ София извлечение от ведомост с подпис на лицата, получили заплатите, форма 76 за присъствието им и декларация от работодателя на коя дата са преведени осигуровките за кой период. На база тези справки и декларации ми се превеждаха сумите за брутна заплата и осигуровки.
Реално извършвахме разходи, които на базата на документи ни се възстановяваха след извършването им. По тази причина правех следното осчетоводяване:
1. При отчитане на разходите (както обикновено за начисляване и изплащане на РЗ и осигуровки)
- 604/421
- 421/454; 455
- 605/455
- 421/501
- 454; 455/503
2. За отчитане на взаимоотношенията с РСЗ София и коригиране на разходите използвах отделна разчетна сметка за "Други разчети с бюджета и ведомствата" - 459 и при получаване на превода правех следните записи:
- 503/459
- 459/604; 605

При вас възниква проблемът, че разходите ще се извършат в един отчетен период (2012 г.), а финансирането ще получите в следващия период (2013 г.).
Бих ви предложила да направите следното:
- за 2012 да запишете при приключването една допълнителна статия за отразяване задължението на службата по заетостта и едновременно да коригирате разхода, а именно 498 (Други кредитори)/ 604; 605
- при получаване на превода през 2013 г. за разхода от 2012 г. - 503/ 498

Можете да си въвеждате аналитичности (примерно по отделни заети лица), да си избирате каквито искате сметки, стига да спазвате принципа за текущо начисляване на разходите и да ви е удобно да следите взаимоотношенията си с бюджета.

Сигурна съм, че ще се включат и други колеги, които може да имат по-добри предложения.