След като сте само СОЛ, няма да подавате ГДД по ЗДДФЛ, но ще трябва да подадете справка за изравняване на осигурителния доход.
Работодателят ще ви снабди с удостоверение по чл. 45 от ЗДДФЛ до 31.01 на следващата година:
Скрит текст :
Вие ще трябва да подадете ГДД за 2012, защото освен доходите от трудово правоотношение ще декларирате и доходи от дейност като съдружник в ООД. Към декларацията се прилага служебната бележка от бившия Ви работодател.
Кого искате да санкционирате?
Търговския мениджър ли?
Или счетоводния отдел?
Иначе това е освободена сделка по ЗДДС; по ЗКПО придобиването на актива е без последствия (не се отразява на печалбата); минали са повече от 5 години (общата давност)....
Здравейте Ivanka62,
Продукцията трябва да заприходите по ориентировъчна оценка срещу кредитиране на сметка "Разходи за основната дейност".
Скрит текст :
В края на отчетния период, когато са завършени всички обработки и са извършени всички разходи се калкулира фактическата себестойност и ориентировъчната оценка се коригира.
Пазарната цена се използва само, ако нямате база за оценка по справедлива стойност.
Ако в момента имате конкретни затруднения при определяне на справедливата стойност, Ви съветвам да се поинтересувате на каква цена заприхождават пшеницата производителите, с които сте съседи в региона. По-близо до истината ще сте, ако ползвате тази информация. :thumbup:
Няма ограничение, но ако превишават двойния размер на определените в наредбата, върху тях се дължат осигурителни вноски и не се признават за разход на фирмата с размера на превишението.
Може да си избере основанието за осигуряване, както съм написала по-горе.
Въпросът за размера на осигуровките е отделен и е прецизиран с измененията в Наредбата за самоосигуряващите се лица от март 2012 г.
В чл. 2, ал. 3 е създадено ново изречение второ със следното съдържание:
Лицата, регистрирани като земеделски производители или тютюнопроизводители, когато едновременно с тази дейност упражняват и дейности по чл. 4, ал. 3, т. 1 и 2 от Кодекса за социално осигуряване, се осигуряват върху минималния осигурителен доход, определен за лицата по чл. 4, ал. 3, т. 1 и 2 от Кодекса за социално осигуряване”.
Изменението е във връзка със съществуващата до момента възможност за внасяне на авансовите осигурителни вноски върху минималния осигурителен доход, определен за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители, включително за тези от тях, които извършват дейност и на друго основание като самоосигуряващи се лица.
С цел гарантиране на еднаквото прилагане на закона за всички категории лица, от 1 март 2012 г. регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители, които упражняват и дейности по чл. 4, ал. 3, т. 1 и 2 от Кодекса за социално осигуряване, задължително се осигуряват върху не по-малко от минималния осигурителен доход, определен за лицата по чл. 4, ал. 3, т. 1 и 2 от Кодекса за социално осигуряване (лицата, регистрирани като упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност; лицата, упражняващи трудова дейност като еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски дружества и физическите лица - членове на неперсонифицирани дружества).

От въпроса на колежката diana_1 останах с впечатлението, че тя е запозната с това положение и няма нужда да го публикувам, а само да отговоря на конкретното питане. :smile1:
Това означава, че си избира едно от двете основания за внасяне на авансовите вноски и задължително прави годишно изравняване за всички източници на доход.
Всеки отделен протокол касае отделно решение за разпределяне на печалбата и е самостоятелно основание за това. Щом няма ограничение в рамките на годината, няма такова и за един месец. А дори не виждам причина да се пуснат няколко протокола в един ден. Събрали се сутринта - решили едно. После обядвали, поговорили, хрумнало им друго, пак се събрали и го оформили в решение... Защо не?
Здравейте,
едно въпросче свързано с разпределянето на дивиденти: има ли законово ограничение за пускане на 2 протокола за разпределяне на дивиденти в рамките на 1 (един) месец?
Няма такова ограничение.
Правилното е да отразите данъка когато е удържан, в месеца на плащането. Но не би следвало да има последствия, а още по-малко санкции, защото информацията от платежното не се обвързва с друг документ (например, декларация). Тази информация ще се цамбурне в НАПовската СУПа и ще се утаи по неведоми правила.
Така че, оставете нещата както са и за следващите плащания го имайте предвид.
И не забравяйте до 30 април 2013 да включите наемодателя в справката по чл. 73 и да му напомните, че ще трябва да подаде ГДД по чл. 50 в същия срок.
Приятен ден! :smile1:
Според мен, периодът за който се дължи данък е периодът на плащането - септември.
Може да опитате. Имам предвид, че щом и преведената сума е обект на произнасяне от съда, можете да я водите примерно в 435 - "Неизравнени и неуточнени суми по преводи".... Или в друга подобна разчетна сметка.
Доколкото разбрах, фирма А иска да си получи цялата сума и чака резултата от делото. Не искат да пускат фактура, защото може би целят да развалят сделката?! Знам ли?! Аз така го разбрах....
Като се обърне колата - пътища много....
Но едно е сигурно - както си написал, не може и да държат парите, и да не издадат фактура за сумата. :thumbup:
Ще уволняваме в една от фирмите поради въвеждането на нова програма, с която се " облечава " процеса на работата. Аз имам “ честта ” да съобщя това на хора. Вече се знае кои ще останат. От къде да започна? Подготвям се и ще съм благодарен за всякакви мнения.
Подходете политически. А именно - съкратете хората по чл. 328, ал.1, т.2, та да имат право на обезщетение от борсата и им обяснете, че това е шанс за тях да открият нови хоризонти в живота си.
Колегата пасат е прав. Единствено виждам възможност, ако върнете превода като погрешно направен, защото явно е пуснат по инициатива на фирма Б без основание във вид на фактура или договор.
Възможно е да са го направили по съвет на адвокат във връзка с водещото се дело.... :(
За лицето доходът е необлагаем и не следва да му се удържат данъци и осигуровки.
Скрит текст :
Няма законово ограничение за сключване на граждански договори извън трудовите.
Въпросният работник може да сключи колкото иска граждански договори.
По трудов договор ДОД се удържа от работника и се внася от фирмата. Процентът е 10% върху дохода за облагане след приспадане на задължителните осигурителни вноски по КСО и ЗЗО, които са за сметка на работника.
Не е необходимо да подписвате допълнително споразумение. Срочният договор се преобразува в безсрочен по силата на КТ:
Скрит текст :