Целта  е да избегнем ненужната и тромава регистрация по ЗТСЗ.
Имаме преработка на зърно на ишлеме, при което няма смяна на собствеността върху зърното. То не става собственост на преработвателя, той не може да се разпорежда с него и резултата от преработката му. В този смисъл задругата, произвеждаща олио не е търговец по смисъла на  ЗТСЗ:
Скрит текст :
Възложителите на преработката са регистрирани зърнопроизводители. Те имат право да съхраняват зърно както в собствените лицензирани складове, така и в т.нар. "Други обекти за съхранение на зърно":
Скрит текст :
Обръщам внимание, че в такива обекти се съхранява само собствено зърно
Скрит текст :

Тези обекти се регистрират с декларация по чл. 28а и отговарят на изискванията на чл. 11, ал. 2, т. 1.
Скрит текст :
Процедурата по това деклариране не би затруднила възложителите и те могат да регистрират склада на изпълнителите като нает обект.
Скрит текст :
Ще се добави един договор за наем и едно плащане за ишлеме, които взаимно ще се покриват.
Това е моето предложение.
Толкова мога…

Мисля, че няма изисквания по оформянето и подаването на запитването. Важното е да приложите адрес за обратна връзка и да се идентифицирате (да не е анонимно).
diana_1,
Надявам се да поемете анажимента да публикувате становището на НАП, за да е от полза на други участници във форума с аналогичен проблем. :smile1:
Въпросът е интересен с друго - кое налага създаването на фирма за счетоводни услуги при липсата на стаж и клиенти?
Как ще докаже лицето стаж с "осигурителен стаж" на базата на сключени договори за счетоводно обслужване? Какви ще да са тези договори (без клауза за годишно приключване)?
Защото ГФО ще се подписват от друг (лице или счетоводно предприятие?)... И този друг в какви отношения ще е с клиента - служебни, трудовоправни или облигационни? А в какви с възложителя (нашето ЕООД)?
В т. 7 на § 1 от Допълнителните разпоредби на Закона за счетоводството е определено, че специализирано счетоводно предприятие е всяко лице, регистрирано по Търговския закон или по законодателството на друга държава - членка на Европейския съюз, или държава - страна по споразумението за Европейското икономическо пространство, в чийто предмет на дейност е включено организиране на счетоводно отчитане и съставяне на финансови отчети по реда на този закон. До тук добре. Не сме в противоречие със закона... :ok:
Но следва да се запитаме за кого са валидни изискванията за професионален стаж и образователна степен, когато съставител на финансовия отчет е специализирано счетоводно предприятие?
Този въпрос е изяснен в чл. 34, ал. 3, буква “б” на счетоводния закон. В тази норма е определено, че годишният финансов отчет се подписва от лицето, което управлява и представлява предприятието, което е съставител на финансовия отчет - когато този отчет е съставен от специализирано счетоводно предприятие. Който подписва отчетът, той отговаря за неговото съставяне, той трябва да има и изискуемите се от закона качества - професионален стаж и образователен ценз. При специализираното счетоводно предприятие това е лицето, което управлява и представлява предприятието. Това при конкретния случай не е възможно.
В резултат се появява мистичният "друг", който ще подписва ГФО. В качеството си на какъв? Единственият начин договорите за счетоводно обслужване да са към предприятието е то да изготвя и подписва отчетите. "ТО" се явява управителят...
Освен този "друг", който отговаря на условията за съставител на ГФО, да бъде регистриран като управител на ЕООД-то по ДУК? Но тогава влизаме в известно противоречие с изискването на питащата за оптимизиране на разходите за осигуровки... :hmmm:
Ще се радвам да се намери решение на така зададената задача с посочените в първоначалното условие параметри. :smile1:


За съжаление,
банките държат на безсрочните ТД .срокът за изпитване също е проблемен.
Винаги можете да попитате и в банката към която сте се ориентирали за условията , с които предоставят кредитеи.
Интересно е да попитате също (ако кажат, че държат на безсрочен ТД):
1. те гарантилат ли ви, че при изтегляне на заем ще останете на работа по същия ТД при толкова много възможни основания за прекратяването му? (безсрочен не значи вечен!)
и
2. не могат ли да си измислят по-солидно основание за отказ по искане за заем от формата на ТД?
Това е трудов договор като постоянния, само с уговорката, че се прекратява с изчерпване на работата, за която е сключен. Поради това:
1. По този договор се дължат същите осигуровки по КСО и ЗЗО и съответно имате право на болничен.
2. Най-малко 20 работни дни платен годишен отпуск.
3. След прекртяване на договора, ако останете без работа, имате право да се регистрирате в БТ и да получавате обезщетение на общо основание.
4. Такъв договор не е пречка да теглите заем от банка.
5. Не виждам слабости по сравнение с другите основания за сключване на ТД.

Желая Ви успех! :smile1:
Трудов стаж се доказва най-ясно с ТК. Да се назначи на длъжност "оперативен счетоводител" в собственото си ЕООД и да се осигурява и като собственик, и по трудов договор на МОД за длъжността.
За да видим дали подлежите на регистрация по чл. 97а, трябва да анализираме дали отговаряте на условията, описани в него, а именно:
Чл. 97а. (Нов - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) (1) На регистрация по този закон подлежи всяко данъчно задължено лице по чл. 3, ал. 1, 5 и 6, което получава услуги
- с място на изпълнение на територията на страната,
- които са облагаеми
- и за които данъкът е изискуем от получателя по чл. 82, ал. 2.

Вие сте данъчно задължено лице съгласно чл. 3, ал. 1:
Скрит текст :

Мястото на изпълнение на доставката е на територията на България поради аргумента, че сте данъчно задължено лице и получател на облагаема услуга съгласно чл. 82, ал. 2, т. 3 във вр. чл. 12, ал. 1:
Скрит текст :
съгласно чл.12, ал.1 доставката е облагаема с ДДС.
Скрит текст :
От това следва, че трябва да се регистрирате по чл. 97а, да начислите ДДС и да издадете протокол съгласно чл.117, ал.1, т.1.

Ако, обаче, приемем, че става въпрос за посредническа услуга, предоставена на данъчно незадължено физическо лице, мястото на услугата ще е в Аржентина
Скрит текст :
и съгласно чл.86, ал.3 няма да се начислява ДДС в България при доставка с място на изпълнение извън територията на страната.
Скрит текст :

Значи, нещата зависят от това, как ще е оформена юридически сделката.




Задължението за начисляване на ДДС зависи от мястото на изпълнение на услугата, което от своя страна се определя в зависимост от:
1. Регистрацията по ДДС на участниците в сделката,
2. Адресът на участниците (в сраната, в ЕС или в трета страна) и
3. Видът на услугата.
За каква услуга става дума, кой на кого я предоставя и къде са позиционирани участниците в сделката?
Според мен, разходът за заплата на управителя с ДУК трябва да се осчетоводява по с-ка 604. Тя има характер на месечно възнаграждение, върху нея се плащат същите осигуровки, като при ТД.
По с-ка 602 е подходящо да се отчитат възнагражденията по граждански договор, чието изплащане е обвързано с извършването на определена услуга, а не с упражняване на дейност за месеца.
Отнасянето на възнаграждението по ДУК по едната или другата сметка няма да се отрази по различен начин на финансовия резултат на дружеството. Това обуславя съществуването и на двата варианта в практиката. Въпросът е да изберете варианта, който ви ползва за получаване на информация за целите на управлението. От тази гледна точка бих Ви препоръчала да създадете подсметка към сметка 604 - например 6041 "Разходи за възнаграждения по ДУК".
Не е задължително.
Наредбите са написани за да се четат и прилагат и ти го правиш!  :thumbup: Не виждам основание да се съмняваш в себе си.  :smile1:
Позовавате се на текст, в който е записано  "писмена заповед за командироване не се издава", а не, че е забранено да се издава. От практиката си мога да споделя, че винаги сме издавали командировачни заповеди и на рководителите, и на собствениците. При ревизии това не е посочвано за грешка.
Нека и други колеги споделят опит.
Наистина най-добре е да спрете да отговаряте на телефонните обаждания от НАП. Прочетете началото на ДОПК. Там е указано какви права и задължения имате Вие, органът по приходите и фирма Б в качеството им на трето лице. При такъв случай изисквайте писмени разпореждания за всяка информация, която се иска от вас. Така ще предодвратите възможността, след евентуалното представяне на поредната искана бележка, да ви се обадят и да ви поискат нещо друго.
А това, че не отговаряте на телефонните обаждания, може да обосновете с аргумента, че по телефона няма как да се легитимира служителката на НАП и приемате тези обаждания за разиграване. Има си ред за връчване на съобщения. И те са само писмени.
Това се отнася за юридическите лица с нестопанска цел, определени за осъществяване на общественополезна дейност .
Този бонус за трудови постижения ли е?
Ако е за такива - вие си определяте реда на изплащането му. Виж НСОРЗ:
Скрит текст :
Мисля, че ще дължите не само данъци, но и осигуровки.
Здравейте, когато се прави УП2 и УП3 на лицето колко екземпляра му се дават, защото някъде бях чела че му се дават по два екземпляра от всяко УП и след представянето им в НОИ те му връщат по един и той ни ги дава на нас/работодателя/
Така пише на самите екземпляри.
Издаването на тези документи е безмислено в случаея. Но вие гледайте просто да го омайвате до ноември, за да не подаде писмено искане и да ви притисне със срок. :smile1:
Този начин на подреждане е възприет от повечето колеги.
И аз така го правя :smile1:.
Логиката е, че се подреждат по хронология на осчетоводяване. За да попадне една фактура от м. май в м. август, тя е била осчетоводена през м. август.
Удобно е при частични ревизии по ДДС, а при общите ревизии също не е пречка.