Ако от конкретния ВОП за Вас не възниква задължение за регистрация по чл. 99 от ЗДДС, то не възниква задължение да начислявате данък, но тези ВОП участват във формиране на облагаем оборот за регистрация по чл. 99.
Скрит текст :
Обърнете внимание, че ВОП, с която бихте надвишили прага за регистрацияпо чл. 99, изисква да се регистрирате 7 дни предварително и за съответния ВОП следва да самоначислите данък.

Вашият контрагент не е длъжен да начислява данък при ВОД към нерегистрирано лице, но и те натрупват обороти за регистрация по чл. 96 от ЗДДС тук в България.

Който пръв достигне съответния праг, ще се регистрира и тогава ще влезнете в хипотезата на ВОП от регистрирано към регистрирано лице, т.е. към прилагане на чл. 84, а именно:
Скрит текст :
След като фирмата съществува като правен субект, можете да започнете дейност и в зависимост от характера на дейността ще се снабдите с необходимите разрешения. Добре е да се консултирате с адвокат и счетоводител.
Приходи се признават по стандарт 18 "Приходи":
  5.1. Приходът се признава, когато:

                    а) е вероятно предприятието да има икономическа изгода, свързана със сделката;

                    б) сумата на прихода може да бъде надеждно изчислена;

                    в) направените разходи или тези, които ще бъдат направени във връзка със сделката, могат надеждно да бъдат измерени;

                    г) приходите за всяка сделка се признават едновременно с извършените за нея разходи (принцип на съпоставимост между приходите и разходите).

               5.2. Приходът не се признава, когато разходите не могат да бъдат надеждно изчислени. При тези обстоятелства всяко получено плащане се признава за пасив (задължение).

               5.3. Когато възникне неяснота по събирането на сума, която вече е включена в прихода от продажбата, несъбираемата сума се признава за разход, а не като корекция на сумата на първоначално признатия приход.

Мисля, че ОПС не може да се третира като приход за бъдещи периоди.
Имате право на всички документално обосновани  и нормативно признати разходи за дейността на фирмата.
Командировъчните са такива разходи.
За фактурите за нощувка имате право на данъчен кредит и следва да ги отразите в дневника за покупки.
След като не е имало дейност, подавате до 31 март в ТР и в НСИ.
А при положение,че сме подали ГДД със загубата ,която е 200 лв!-задължително ли е до 30.06. да се подава  или може и само с декларация до 31.03.-точно това не ми е ясно.
Щом сте подали ГДД, значи сте определили, че фирмата е с дейност (регистрирала се е, проучвала е пазара, правила е кастинг за счетоводител :wink1:). Фирмите с дейност са задължени да обявявт ГФО в ТР до 30.06. Това е.
Здравейте!Да не отварям нова тема-може и някъде да е коментирано,но не намерих.Фирмите с оборот под 500 лева,в случая нова фирма само с разходи-също ли подава до 31.03. в ТР само декларация?
Да. Има такава взможност. Но не е задължително. Може да си подаде ГДД със загубата, за да не си губи разходите и да ги приспадне в бъдеще, а в ТР да подаде нулев съкратен ГФО до 30.06 срещу едни 20 лв. данъчно признат разход :smile1:
Подкрепям мнението на Делфин.
Написано свободен текст, че не е задължен по ЗСч. да води счетоводни записвания и поради тази причина няма такива.
Изплатено ли е възнаграждението?
Може ли да ми помогнете!Направих декларация за неработеща фирма в ИСБС , статистика та,а в Търговския регистър може ли по пощата или на място?
На място от търговеца или адвокат с пълномощно.
И аз така правя, а разходът за ДДС признавате ли за данъчни цели или с него преобразувате?
При мен ДДС върху личното ползване, начислено с протокол не е разход, а разчет
498, партида на ползвателя / 4532
Харесах си още в началото това тълкуване:
Скрит текст :
Въпросът е имат ли желание собствениците да покриват загуба за сметка на печалбата. Може пък да искат да си разпределят дивидент.
От всяко положение за тези неща се изисква решение на общото събрание на собствениците на дружеството или на едноличния собственик на капитала.
Чл. 206. (1) Разходът и данъкът върху него се признават за данъчни цели в годината на начисляване и не формират данъчна временна разлика по реда на глава осма.
(2) Данъкът върху разходите е окончателен.

Колкото до ДДС, начислено с протокол за самоначисляване на данъка при личното ползване, той не е разход, дължи се от лицето, което ползва актива за лични нужди и се прави корекция, само ако има промяна в процента на начисляване на ДДС за лично потлзване.
Остава си като счетоводна непокрита загуба.
По ЗКПО се пренася данъчна загуба, а не счетоводна.
Пак ще трябва да се внася данък  :wink1:
Обърках се в тия срокове , само ми потвърдете ...
без дейност - в НСИ  до 30.04 , в ТР - до 30.06
Пише го черно на бяло в сайта на НСИ:
Предприятия, които не са осъществявали дейност по смисъла на ЗСч и нямат задължение за подаване на ГОД, подават в НСИ декларация, с която да декларират икономическа неактивност за 2017 г., в срок до 30 април 2018 година. (подчертаното е на НСИ)

В ТР - декларация по чл. 38, ал. 9, т. 2 - до 31.03
ЕООД подава декларация по чл. 92 от ЗКПО, ГОД в НСИ и обявява ГФО в ТР. Като всяко юридическо лице. :smile1:
А каква декларация подава самото ЕООД, по чл. 92 на основание чл. 217 от ЗКПО?
Къде в чл. 217 от ЗКПО съзирате основание за подаване на декларация?!
СОЛ, които извършват дейности на различни основания, внасят авансовите си вноски за едно от основанията по избор на лицето (чл. 2, ал. 3 от НООСЛБГРЧМЛ).
В края на годината правят изравняване с Таблица 1 и 2 към декларацията по чл. 50 от ЗДДФЛ.

За ЕТ, ако има дейност, подава декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ.
За лихвите от 2013 погасителната давност започва от 01.01.2019 г. До тогава може НАП да си ги събере принудително.

От ДОПК - как се пресмята давността:
Чл.171.  (1) Публичните вземания се погасяват с изтичането на 5-годишен давностен срок, считано от 1 януари на годината, следваща годината, през която е следвало да се плати публичното задължение, освен ако в закон е предвиден по-кратък срок.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 94 от 2015 г., в сила от 01.01.2016 г.) С изтичането на 10-годишен давностен срок, считано от 1 януари на годината, следваща годината, през която е следвало да се плати публичното задължение, се погасяват всички публични вземания независимо от спирането или прекъсването на давността освен в случаите, когато задължението е отсрочено или разсрочено, или изпълнението е спряно по искане на длъжника.
Опитайте да поговорите с него и да се разделите, отчитайки, че не можете да работите съвместно и е за доброто и на двамата. Процедурите са тежки иначе.