Здравейте отново. Сега се свързах с консултант от НОИ Пловдив, който ми разясни, че ще се наложи да платим и двата болнични, след като има прекъсване между тях. Пиша го за да може и други колеги с моя случай, да бъдат информирани. Приятен ден!
Интересно как точно го обясни? Бихте ли споделили? Защото колежката Таня-ЛС
е дала аргументирано мнение за обратното.... :smile1:
Не знам становището, но ако поразсъждаваме - коя заплата пишем в ТК? Мисля, че основната. :hmmm: Значи именно тя трябва да е над минималната. :smile1:
Е в тази нова наредба за заплатите в администрацията не пише ли как се оформя делегирането на правомощията на кмета към служител? :hmmm:
И аз се зачудих каква пък е тази годишна справка  :hmmm: , но Ирена се намеси :)
В отменения ЗДДС отпреди европейския ни период имаше и такова животно :smile1:
Здравейте, не се изисква такава СД.
Прочели сте повечко и явно стигате до истината - облагане на маржа с 20% и съставяне на месечен отчет за продажбите. Вижда ми се логично. :thumbup:
Здравейте, аз мисля, че при така описаната ситуация вие сте посредник при доставка на услуга на данъчно незадължено лице и попадате в чл. 24 от ЗДДС.

Скрит текст :

Т.е. начисляването или не на данък ще зависи от мястото на услугата, опрределянето на което се прави на основание чл. 21, ал. 4, т. 2 от ЗДДС

Скрит текст :

От това следва, че за билетите, които са за транспорта на пътници на територията на страната, следва да начислявате ДДС на основание чл. 12, ал. 1 от ЗДДС, а за тези, извън страната – не начислявате ДДС на основание чл. 86, ал. 3 във връзка с чл. 21, ал. 4, т. 2.
Поне моите разсъждения са такива. Дано се включат коллеги с практически опит по темата и споделят мнение. :smile1:
Нека за начало да уточним  - вие получавате фактура с основание по чл. 36, което се отнася за агенти и брокери за облагане с нулева ставка на транспорт на пътници, който е част от международен съгласно чл. 29, ал. 1, т. 3?
Скрит текст :
От кого купувате билетите - от друг "агент, брокер или посредник" или от превозвач?
Маршрутът София - Варна част от международен транспорт на пътници ли е?
Излиза, че вие не предоставяте директно услуга "транспорт на пътници", а по-скоро "услуга, оказвана от посредник" по смисъла на чл. 24 от ЗДДС?
Колегите са дали аргументирано мнение защо е допустим вариант.
Бихте ли споделили с какви аргументи подкрепи мнението си служителят на НОИ, който е застъпил противоположната теза?
Става въпрос за 2002-2004г
За годините след 2000 г. данните се съхраняват в персоналния регистър в НОИ.  Направете си справка директно там.
Здравейте margarita59bg,
Не сте загубила право на прихващане. Процедурата започва с първия период, в който е деклариран данък за възстановяване (месец май във ваия случай) и приключва с подаването на СД за следващите два периода. Ако бяхте прихванали ДДС за възстановяване от м. май през м. юни - процедурата щеше да е приключила и да възникне или не нова такава сега през юли в зависимост от това дали резултатът за м. юли е данък за възстановяване или за внасяне.
Тъй като не сте прихванали в СД за юни декларирания за май данък за възстановяване, можете да го направите сега. Не забравяйте да приложите и Приложението по чл. 68, ал. 4 от ППЗДДС.
Попълнете внимателно и с точни данни за конкретната доставка в този линк и ако полученият отговор не ви удовлетвори - конкретизирайте въпроса.

http://www.kik-info.com/check/check_place.php
Здравейте, точно така е правилно да го осчетоводите - в 609 "Други разходи". А данъчното му признаване е отделна тема и зависи от това попада ли дареното лице в изброените в чл. 31 от ЗКПО и ако попада - от размера на дарението.
Има ли някакви промени за вноските на земеделски производител влизащи в сила от 01.08.2012 г.
За какви вноски питате?
ДТМ, по въпроса за конфликт на интереси - Законът за предодвратяване конфликт на интереси касае лицата заемащи публични длъжности, а те са:
Скрит текст :
Вашият случай не е такъв.
Нормативните актове по счетоводството на ЮЛНЦ не са по-различни от тези за останалите предприятия по смисъла на ЗСч.:
Скрит текст :
За някои особености виж темите от раздела във форума и по-специално тук:
http://www.kik-info.com/forum/index.php/board,29.0.html
Дано ти стигне за начало като информация :smile1:
 Да, изнервящо е да се ползват услуги, които ни "облекчават". :smile1:
Честно казано, вече почти не е необходимо това актуално състояние, но ме заинтригува въпросът ти как би могло да се извади и стигнах до един нагледен урок за плащането. Толкова "улеснява" потребителя, че той загубва интерес към тази процедура:

http://www.ebg.bg/page/home/userGuide/commercialRegistry.faces
Здравей alfa, не съм ползвала тази възможност, но тук има нещо като указание как става. Явно трябва плащането да се регистрира в този сайт www.ebg.bg? :(
Скрит текст :
Аз до сега винаги изчислявам трудовия стаж като вземам последния отработен ден в случая това е 24.07.2012г.

...... и лицето е изработило този последен ден? :smile1:
Най-добре би било да обясните на заинтересованите лица, че не е редно и какви солени глоби ги очакват за такова нарушение. :thumbup: