Не мисля, че ако лицето има сключен ТД по чл. 114 от КТ е вид осигурен с код 04, защото този код е за втори (допълнителен) ТД, а такъв се сключва по чл. 110 с основния работодател или по чл. 11 с друг работодател.
Не мога да разбера за каква корекция в уведомлението говорите? Има ли изменение в ТД, което да налага корекцията?
Здравейте,
Без особена претенция за изчерпателност ще ви отговоря по следния начин:
Ако даден оперативен разход от гр.60 не може да бъде отнесен към конкретен продукт/услуга (какъвто е случаят при бракуване на ДМА), той се приключва директно в Печалба/Загуба (123) стига да са спазени изискванията на счетоводните стандарти. Давайте предимство на съдържанието пред формата когато решавате счетоводни казуси. Всяко счетоводно записване на стопанска операция е възможно при обоснованост със съответния стандарт.  По-важно от чистото счетоводните техники за приключване (дали в 123 или някъде другаде) е това как да се представят и оповестяват отделните разходи така, че да се представи вярно и честно резултата от дейността, за което има конкретни изисквания и насоки в МСС, НСФОМСП – тях учете, а не готови „формули”.
Успех! :smile1:
С неподаване на Д1 и Д6 е извършено нарушение на чл. 5, ал. 4 от КСО, глобата за което е определена в чл. 355 от същия кодекс:
Скрит текст :
Това е административно нарушение и давностния срок е определен в чл. 34 на ЗАНН:
Скрит текст :
От ЗДДФЛ:
Скрит текст :
Знам, че това не е отговор, но не разбирам въпроса  ::)
Вашите питанки не са съвсем точно счетоводни.
Вчера по телевизията рекламираха нова услуга на МТСП и може да се възползвате:
"Министерството на труда и социалната политика разкри безплатен телефонен номер 0800 88 001 за консултация на граждани. Средно на ден операторите получават около 250-300 обаждания, обяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов днес на пресконференция в МТСП. От консултациите могат да се възползват гражданите, социалните партньори, неправителствения сектор, местната власт и всички заинтересовани страни."

Бременните жени, чийто доход на член от семейството е по-нисък от 350 лв., имат право на еднократна помощ при бременност, когато нямат право на обезщетение за бременност и раждане по реда на Кодекса за социално осигуряване и живеят постоянно в страната.
Вие не отговаряте на това условие.
За временна нетрудоспособност СОЛ - 4,8% за времето на болничния.
Мнението ми е, че трябва към момента на всяко плащане да оформяте съответните документи на всеки един от собствениците.
Ох, то станаха доста въпросчета, но като няма от къде другаде да получа информация. Чувствам се по-добре, когато съм наясно какво и как ще се случва.
Няма защо да се притеснявате да питате - форумът е за това.
Но ми прави впечатление, че сте бременна в седмия месец, а седите пред компютъра в полунощ.... Редно е да си гледате здравето, защото то е по-важно. :smile1:
Имам и още едно въпросче ::). Тъй като едва ли ще вземам по-голямо майчинство от минимума (мисля, че е 290 лв. за първата година), мога ли да ползвам болничен преди 45 дневния и по този начин трябва и осигуровки да са ми по-малко? А това ще окаже ли влияние после на 135 дневния болничен след раждане?
Можете да ползвате болничен още сега и това ще намали осигуровките. През 2012 г. минималното майчинство е 240 лв., а дали ще го променят от 2013 ще се види с гласуването на бюджета за ДОО. Това ще намали осигуровките ви и няма да повлияе на майчинството, което не може да падне под минимума.
Има значение. Доколкото си спомням (работила съм спедиция преди 7 години) най-отгоре си пише кой екземпляр за кого е. Примерно "1.За изпращача"... нещо такова. Нямам пред себе си бланка, но лесно се попълва. Огледайте я добре и ще се ориентирате.
Имате предвид, че екземплярите на една товарителница са в различен цвят? Или нещо друго?
Иначе различните екземпляри са съответно за изпращача, спедитора/транспортната фирма, получателя...
Благодаря! Но ако й се обадя ще я попитам направо колко парички да й занеса. Интересувах се ориентировъчно, не с точност до стотинка. Ако има значение имам 10 години трудов стаж.
Ориентировъчно 160 лв. +/- 7 лв. :smile1:
Тук само ще допълня, ако alfa не възразява, че когато за предходните 24 месеца лицето няма осигурителен стаж, но е придобило достатъчен такъв за да има право на парично обезщетение за бременност и раждане и за майчинство, основата за изчисляването на това обезщетение за месеците с липсващ осигурителен стаж е минималната работна заплата за страната (чл. 41, ал. 2 от КСО)
Скрит текст :
И в тази връзка е и чл. 16 от НИИПОПДОО, а именно:
Скрит текст :


По въпроса какъв размер на обезщетението за майчинство следва да очаквате, ви препоръчвам да ползвате следния калкулатор:
http://www.kik-info.com/calculators/maichinstvo.php
Здравейте,
попитайте счетоводителката начислява ли ви процент за прослужено време и какъв е процента за ТЗПБ и ще разполагате с необходимата информация, за да изчислите размеря на всички осигуровки с помощта на следния калкулатор:

http://www.kik-info.com/calculators/payroll.php

Успех! :smile1:
Здравейте Таня-ЛС.
Запитването  до колкото си спомням беше: МОД  за съответния  код на НКПД по-малък от МРЗ, и отговор, че "осигуровките в такъв случай се дължат в/у по-голямата сума т.е МРЗ" , на кое основание от КСО ?
На този въпрос Таня-ЛС е отговорила на 06 юли в 13.29 :smile1:
Има се предвид, че заплащането не може да е под МРЗ, а оттам и осигуровките, които се дължат върху начисления брутен доход  ще са върху МРЗ. :wave:
Правилно си тълкувате всичко. :thumbup:
Аз съм в грешка. Така става, като човек се гмурва в ЗДДС в тая жега, вместо в басейн. :smile1:
Основното при вас е, че не подлежите на регистрация по ЗДДС, защото не формирате облагаем оборот. В него не се включват доставките, по които платец на данъка е лицето получател съгласно чл. 82, ал. 2 и 3 от ЗДДС.
Като издавате фактури към канадската фирма, посочвайте това основание за неначисляване на ДДС -  не се облага с ДДС в България, съгласно чл.86, ал.3 и във връзка с чл.21, ал.2.

Няма такова изискване. ДДС се отчита месечно, а не дневно.
Скрит текст :
Вие работите правилно. :smile1:
 В този случай на основание чл. 86, ал.3 от ЗДДС не се начислява ДДС, но пак подлежите на регистрация по чл. 97а, ал.2 от ЗДДС:
Скрит текст :
Извинявайте, това последното, което съм подчертала, не се отнася до вашия случай, защото касае само предоставянето на услуга в друга държава членка. :blush:
Здравейте,

Вие сте данъчно задължено лице:
Скрит текст :

Извършвате доставка на услуга в трета страна. Дали трябва да начислите или не ДДС зависи от мястото на изпълнение на услугата, което е определено от закона в зависимост от това, дали получателят на услугата е данъчно задължено лице по следния начин:

1. Когато получателят на услугата е данъчно незадължено лице, мястото на доставка на услугата е мястото на независима икономическа дейност или постоянният адрес на досавчика (чл. 21, ал. 1 от ЗДДС)
Скрит текст :
В този случай доставката е облагаема на основание чл. 12, ал. 1 от ЗДДС и при достигане на оборот от 50 000 лв. Подлежите на задължителна регистрация по чл. 96, ал. 1 от ЗДДС.
Скрит текст :

2. Когато получателят на услугата е данъчно задължено лице, мястото на доставка на услугата е, най-общо казано, адресът на получателя на услугата.(чл.21, ал.2 от ЗДДС)
Скрит текст :
В този случай на основание чл. 86, ал.3 от ЗДДС не се начислява ДДС, но пак подлежите на регистрация по чл. 97а, ал.2 от ЗДДС:
Скрит текст :