Фирмата ще ви заплати обезщетение по чл. 222, ал. 1 от КТ за оставане без работа, за времето до 30 календарни дни, в които сте оставали без работа след съкращението по чл. 328, ал. 1 от КТ.
Ако започнете работа преди изтичането на този срок, което искрено ви пожелаваме, обезщетението ще е само за дните, в които не сте си намерили работа.
ако започнете работа на по-ниска заплата, ще получите разликата до заплатата, която сте получавали за срок от времето, в което сте получавали по-ниско възнаграждение.
Ако по време на 30-дневния срок получите обезщетение за гледане на болен (до 10 дни за лице над 18 години), срокът за изчисляване на обезщетението ви за оставане без работа се прекъсва и се възобновява от деня на прекратяване на болничния.
Друг е въпросът, че не съм наясно дали болна майка е член на семейството, но това ще разберете като получите или ви бъде отказан болничен на ваше име.
В по-горния пост имах предвид процедура по приспадане (не "процедура по възстановяване") по смисъла на чл. 92, ал.1, т.2 от ЗДДС.
Здравейте,
А кое точно ви притеснява? От зададения въпрос не става ясно вие в процедура по възстановяване ли сте.
Ако сте в процедура, докато тя тече, защо да ви се обаждат?
Или процедурата е приключила с някакъв резултат – внасяне или възстановяване?
Само ако процедурата е приключила с резултат за възстановяване, данъкът се въззстановява в 30-дневен срок от подаването на последната справка-декларация от периода на приспадане и след като се прихване от евентуални други изискуеми и неплатени данъчни задължения.
Е, не към направила кой знае какво - само съм предоставила едно указание :blush:
А изборът на облагането (60/40 или ЕТ) се прави само от лице, което не е регистрирано по ЗДДС, а иска да се облага като ЕТ. Ако не направи избор и не се регистрира по ЗДДС се облага 60/40.  Изборът се прави до 31 декември и важи за следващите 5 години. Ако се регистрира и дерегистрира по ДДС в рамките на годината, подлежи на облагане като ЕТ за цялата година.
Прегледай чл. 29а от ЗДДФЛ.
alfa, тъй като ти си от четящите счетоводители, ето ти едно разяснение на НАП от 2010, което е валидно

Ето ви една тема от същия форум, в която подробно е разгледан въпросът с ваучерите за храна

http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,3179.0.html

Като физическо лице ли ще се регистрира или като юридическо?
Интересно, ако са издали документ, че са приели болничния на какво основание ще го оспорят? :(
Ето ви тук едно указание към програмата:
Пасат, това за простотиите е ясно... :smile1:
Но ти пишеш, че са приели болничния. Означава ли това, че са ти издали Приложение № 10 към чл. 11, ал. 8 към НИИПОПДОО? Ако имаш такъв документ, приложи си го старателно в архива и не отговаряй на неоснователни писма. Аз така бих постъпила.:thumbup:
Наистина е непонятно защо би трябвало да задължават някого да си открива банкова сметка, която няма да ползва, но чието обслужване не е безвъзмездно. :(
Няма такова изискване за 12 месеца непрекъснат стаж и дори изобщо за стаж.
Законът изисква да сте осигурявана за ОЗМ общо 12 месеца (ако ще и по отделни дни) и към момента на излизане в 45-дневния болничен да сте осигурена за ОЗМ. Другото са градски легенди. :smile1:
Скрит текст :
Декларациите на ново са отхвърлени от СУПата на НАП  :'(
Време е и НАП да включи системнити си администратори. Те да не са безгрешни, еле СУПА-та им?
Да, но само ако сме в хипотезата на чл. 42, ал. 2 от КСО, което на практика означава, че още не сме започнали да получаваме обезщетение за безработица:
(
Скрит текст :
В общия случай нямаме право на обезщетение за временна неработоспособност когато вече получаваме обезщетение за безработица, защото за това време сме осигурени само по ЗЗО, но не и по КСО.
Щом има назначен работник, той може да работи докато лицето е в болничен.
Ето едно становище на НАП по въпроса:
Скрит текст :
Уволнете го по дисциплинарен ред, и така!
Еее, защо все с лошо? Нали човекът е искал да го освободят по взаимно съгласие, но по някаква причина тази молба не е удовлетворена. А причината най-вероятно е да получи фирмата полагащото се обезщетение от три брутни заплати за неспазено предизвестие.....
Може.
Например, може да го назначат на друг безсрочен договор със срок на изпитване от 6 месеца в полза на работодателя (чл. 67, ал. 1, т. 1 във връзка с чл. 70, ал. 1, т. 1 от КТ) и после да не се харесат в рамките на тези 6 месеца и да го съкратят.
1. Щом лицето работи на трудов договор, значи е задължително осигурено за ОЗМ, следователно има право на обезщетение за временна нетрудоспособност.
2. За периода на временната нетрудоспособност не е необходимо да бъде назначаван управител по ДУК, с което въпрос №3 отпада.
След като жената роди благополучно - пак заповядайте! :smile1:
Ако вашият служител не попада под нито една от описаните в чл. 327, ал. 1 от КТ ситуации, то е редно да приложите чл. 325, ал. 1 от КТ:
Скрит текст :
Не е длъжно да обявява така описания договор пред БТ, защото за него не подлежи на осигуряване по чл. 4 от КСО.
Скрит текст :