6041
Най-добре опитайте с електронен подпис, за да избегнете субективния фактор. :smile1:
Станалото - станало....
Не губете време, последвайте мъдрия съвет на Таня-ЛС и търсете начин да сключите нов трудов договор.
Ето една бланка за договор за услуга. Коркото до калкулатора - ще го изчислиш по месеци и ще си сумираш. Или, ако плащаш наведнъж - ще изчислиш за един месец, този на плащането.
Каво искате да кажете с формулировката "преди завеждане на счетоводството"? :(
Дайте повече информация.
Имаше разгорщени дискусии по поставената от вас тема преди да се присъедините към този форум. За да не ги търсите из множеството теми, ето линковете:
http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,2332.0.html
http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,2260.0.html
Вижте, дали ще намерите нещо по интересуващия ви проблем. :smile1:
Съгласно НСС-41 Селско стопанство  "3.2. Биологичните активи се оценяват при първоначалното признаване и в края на всеки отчетен период по справедлива стойност, намалена с предварително начислените разходи при продажба, с изключение на случаите, при които справедливата стойност не може да бъде надеждно оценена."
Вие кога извършвате първоначалното признаване? Когато завеждате кравите счетоводно. :smile1:
За юридическите лица не е глоба, а имуществена санкция в размер от 500 лв. до 10 000 лв.:
Чл. 179. (Изм. - ДВ, бр. 108 от 2007 г., в сила от 19.12.2007 г.) Регистрирано по този закон лице, което, като е длъжно, не подаде справка-декларацията по чл. 125, ал. 1, декларацията по чл. 125, ал. 2, отчетните регистри по чл. 124, декларацията по чл. 157, ал. 2 или не ги подаде в предвидените срокове, се наказва с глоба - за физическите лица, които не са търговци, или с имуществена санкция - за юридическите лица и еднолични търговци, в размер от 500 до 10 000 лв.

Опишете в обяснението нещата такива, каквито са и е логично при това положение да ви наложат минималния размер санкция.
Собственикът формира продажната цена и правилно я съобразява с пазара. Но тя може да бъде както над себестойността и да има печалба, така и под себестойността и да продадете тортите на известна загуба. Та за да сте наясно какъв е резултатът, печалба или загуба, трябва да имате калкулация на себестойността.
Мисля, че и за собственика е добре да ползва счетоводните данни от калкулацията на себестойността, за да прецени кои торти да произвежда и на какви цени да ги продава. :smile1:
Мисля, че не е задължително, ако след това успеете да съставите верен отчет. Все пак Вие, като съставител на ГФО ще си прецените как Ви е най-удобно.
Аз мисля, че ще се затрудните да съставите верен отчет, ако не осчетоводите формирането на готова продукция. Прави впечатление, че колежката ви е приела, че себестойността на продадената продукция се състои само от материали, а това означава, че не се включват разходите за ток, вода, амортизации на машините (ако има такива), заплати, осигуровки и т.н.
Във ваш интерес е да въведете ред в тези неща, защото от това зависи вярното отразяване на финансовия резултат и изчисляването на дължимия данък.
Успех! :smile1:
Не, не е проблем. Като знам как се чупят лопатите - докато ги заведете и ще ги бракувате.
В случая месечното  тр.възнаграждение на лицето е 4000 лева. Защо приспадат данъци и осигуровки  от МОД 2000 лева.Би трябвало  нетното  от 3367,80 лева да  бъде ограничено до 2000 лева.
Нетното - да.
Но болничния е върху 80% от брутното и само, ако то е по-високо - върху нетното.
Аз мисля, че трябва да сравните среднодневното нетно възнаграждение и 80% от среднодневния осигурителен доход за предходните 18 месеца. Ако последният надвишава среднодневното нетно възнаграждение, се взима то.
"Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението."
Радвам се, че сте си го изяснили.  :smile1:
Щом извършвате само облагаеми доставки - имате право на ПДК!
не беше ли ОЛП на БНБ за деня плюс 10 пункта или нещо подобно ми се върти в главата?
Лошото е, че на мен нищо не ми се върти из главата в посока подобна регулация. :(
Ако има нещо такова, дано някой знае и от къде да го прочетем. :smile1:
Щом фактурите са за ползвани от фирмата вода, ток, телефон, интернет и т.н.  и тя извършва само облагаеми доставки, то "консуматинвите" са с право на пълен данъчен кредит.
Размерът на лихвата ще се определи в процеса на преговорите по сключване на сделката, така мисля  :(
Друг е въпросът, че при признаване на разходите за лихви от гледна точка на данъчното облагане, трябва да направите справка с чл. 43 от ЗКПО за регулиране на слабата капитализация.
Друго не се сещам при така поставения въпрос. :smile1:
Клиентът трябва да си нареди плащането от неговата сметка - това е негов разход.
Основното, за да имате право на болнични и майчинство, е да сте осигурена за "Общо заболяване и майчинство" към момента на излизане в майчинство или в болнични и да сте внасяла 12 месеца общо някога в миналото вноски за ОЗМ.
Това право ви дават както трудовият договор, така и договорът за управление и контрол и осигуряването сато самоосигуряващо се лице.
Доколкото разбирам, вие като СОЛ сте плащала реално за ОЗМ, но сте подали декларация за осигуряване само за инвалидност поради общо заболяване, за старост и смърт. Това е водещото при определяне правото ви на обезщетение за болнични и майчинство.
Що се отнася до ДУК, то той е приравнен на ТД за целите на осигурителното и данъчното законодателство. ДУК не е приравнен на ТД за целите на Кодекса на Труда. Поради това за ДУК не се попълва трудова книжка и времето не се счита за трудов стаж, не е обвързан с работно време и осигурителния доход не се изчислява пропорционално на отработено време.
От 01.01.2009 година за ДУК не се попълват и заверяват осигурителни книжки, а данните се вземат от персоналния регистър.
От това следва, че ще трябва да прекратите самоосигуряването, да сключите ДУК и да започнете да подавате Д1 с новите данни.
Не се наемам да кажа трябва ли да регистрирате договора в ТР, това е от компетенцията на юристите, но може би има текст в ЗТР, който да ви изясни тази подробност. :smile1:
Спокойно можеш да ползваш текста за - верното и честното счетоводство.
В СС1 мисля, че има и подходяшт текст.
Съгласна съм с колегата.
Ето го текста:

3.2. Финансовите отчети трябва да представят вярно и честно имущественото и финансовото състояние на предприятието, отчетения финансов резултат, промените в паричните потоци и в собствения капитал. Счита се, че вярно и честно представяне е постигнато, когато предприятието:

                   а) е избрало и прилагало счетоводна политика в съответствие със Закона за счетоводството и Националните стандарти за финансови отчети за малки и средни предприятия;

                    б) е избрало и прилагало за нерешени въпроси в Националните стандарти за финансови отчети за малки и средни предприятия счетоводна политика в съответствие с Международните счетоводни стандарти и е оповестило този факт.

На тази база прилагате МСС-16, параграфи от 29, 30, 31 и т.н.

Мисля, че сте в правото си да извършите преоценка и да я оповестите. :smile1:
Получил ли си възнаграждение за "услугата"?