Умажаема колега tabakova, този проблем е третиран в НСС-41 "Селско стопанство":

"Правителствени дарения

               4.1. Правителствено дарение, свързано с биологични активи и селскостопанска продукция, предоставено без условия, се признава като приход в периода на получаването му."

ЗЗБУТ
Чл. 25. (1) (Изм. - ДВ, бр. 40 от 2007 г.) Работодателите осигуряват обслужване на работещите от регистрирани служби по трудова медицина.
Чл. 55. (Доп. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) Лицата, които нарушават изискванията или не изпълняват задълженията си по този закон, носят отговорност по чл. 413, 414, 415, 415в и 416 от Кодекса на труда и другите специфични за съответната дейност закони и нормативни актове.
Най-добре си сключете договор, вместо да треперите какви биха били санкциите. :smile1:



Според ЗДДФЛ:
Чл.8 ал.(8) Доходите от акции, дялове, компенсаторни инструменти, инвестиционни бонове и други финансови активи, издадени от държавата, общините, местни юридически лица, неперсонифицирани дружества и други форми на съвместна дейност, както и от сделки с тях, са от източник в България.
Продажбата на дялове отразявате в приложение 5, таблица 5, с код 06.
За продажбата на цесия - не знам :(
Ами да прекратява дейността и да отдава имота под наем като ФЛ. Ще има да плаща само 10% върху 90% от прихода и ще си спести разходите за счетоводител. ;D
Ще намерите отговорите на интересуващите ви въпроси, ако прочетете тази тема от същия форум:
http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,2717.msg10988/topicseen.html#new
То ЕТ-то си подава декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ, но формира облагаемия си доход по ЗКПО.
В ЗДДФЛ е записано:
"Раздел II.
Доходи от стопанска дейност като едноличен търговец
Облагаем доход
Чл. 26. (1) Облагаемият доход от стопанска дейност като едноличен търговец е формираната по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане данъчна печалба, включваща и финансовия резултат от прехвърляне на предприятието на едноличния търговец без заличаване на едноличния търговец от търговския регистър."
Мисля, че трябва да си попълни приложение 2, а не приложение 5 и приходите от съответните продажби да си включи в ГОД.
Ама и аз не съм имала такъв случай та просто теоретизирам.
Агент МБ е най-веща в тези въпроси - дано се появи да ти даде ценни указания.
Тогава го включвате в справката по чл. 73 с код 01 за изплатени възнаграждения по извънтрудови правоотношения. Предполагам, не сте му удържали ДОД - пишете нула в графата за данък.
Е какво в крайна сметка прави ЕТ-то? Временно няма дейност без да се дерегистрира по ЗДДС или прекратява дейността, дерегистрира се, закрива фирмата? Колебае се как да постъпи или ще постъпи по един от двата начина в зависимост от последиците при отчитането на дохода от наем?
1. По първа точка не посочвате за кои възнаграждения, изплатени на СОЛ става дума. Ще си позволя да предположа, че се касае за възнаграждението за положен личен труд като съдружник или собственик. Ако е това, то тези възнаграждения не се посочват в справсата по чл. 73.
2. Да , код 24.
Като чета ЗДДФЛ в последователност ми прави впечатление, че ал. 2 на чл. 25 касае самоосигуряващи се лица, придобили доходи от трудови правоотношения. През януари-април лицето се е осигурявало като собственик на ЕООД, доколкото съм ви разбрала.
А в чл. 30 се регламентира определянето на годишната данъчна основа за доходите по чл. 29 като физическо лице, нерегистрирано по Търговския закон, от друга стопанска дейност. Облагането на ЕООД се извършва по ЗКПО. Собственикът на ЕООД не подава ГДД по чл. 50 ако няма доходи, подлежащи на облагане по ЗДДФЛ.
Щом имате толкова сериозни съмнения, изчакайте компетентен отговор от някого от модераторите.
Нали през януари-април не е получил доход, а просто си се е осигурявал като собственик на ЕООДто. Значи няма приложение, в което да ги отразите. Поне аз така мисля  :(
В Приложение 1 данните за май-септември в таблица 2 от част ІІ на същото приложение внесените ОВ и в част ІІІ за авансово внесения ДОД.
В Приложение 3 данните за октомври-декември в част ІІ за внесени ОВ и в част ІІІ само в колона 3 точка 2.4 - 855 лв.
Разбира се, че има годишен отчет - т.10 на част ІІІ "Образци и документи".
Можете да си изтеглите формуляр от сайта на НСИ или да го попълните онлайн с електронен подпис и да посочите в декларацията входящия номер. Ако сте СОЛ също трябва да подадете декларация 6 до 30 април, тя не е приложение към ГДД, а отделен документ.
Да, права сте за СИС, грешката е моя.
Колкото до разпределяне на осигурителните вноски по приложенията мисля, че трябва да започнете от попълването на Образец 2004 за изравняване на осигурителния доход. Записвате сумите за СОЛ в колона 4, сумите за положения личен труд в дружеството - в колона 5.2 и сумите по гражданския договор - в колона 5.5. Последователността, в която се дължат осигуровките до максималния размер е:
- личен труд
- СОЛ
- ГД
При вас колона 6 = колона 4
             колона 7 = колона 5.2 + 5.5
За довнасяне ще имате ред 13 колона 7 минус ред 13 колона 6.
В Забележката под самата таблица е записано, че "Когато доходите, подлежащи на годишно изравняване, се декларират в различни приложения от декларацията,
сумата се разпределя до изчерпването й, като се вписва в съответните приложения на ред "Вноска за фонд „Пенсии” за довнасяне включително и за минали години” и “Вноска за ДЗПО в универсален пенсионен фонд за довнасяне включително и за минали години"

Иначе, ако по всяко от приложенията са внасяни осигуровки, си ги записвате на съответния ред в част ІІ от приложението.
1. Дружеството, изплатило дохода, попълва справката по чл. 73 както сте описала.
2. Възложителят не удържа и не внася осигурителни вноски и ДОД, но мисля, че е следвало да издаде сметка за изплатени суми и служебна бележка по чл. 45, ал. 4 от ЗДДФЛ, която да се приложи към ГДД.
3. След като не сте внасяли авансово вноски през цялата година, освен като самоосигуряващо се лице, попълвате Приложение 1 и 3 и Таблици 1 и 2 за изравняване на осигурителния доход по месеци. Мисля, че във вашия случай това са колони 4, 5.2 и 5.5.
Изтеглете си една декларация с БАРКОД от сайта на НАП - удобно е при попълването, следи за технически и логически грешки и ще ви улесни. :smile1:
Може би искате да кажете , че ако няма положителна разлика между покупна и продажна цена такава декларация не се подава ? Това би решило тотално проблема !
Да, това искам да кажа.
А дали трябва да се декларира?
Чл. 13. (1) Не са облагаеми:
1. доходите, придобити през данъчната година от продажба или замяна на:
а) един недвижим жилищен имот, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от три години;
vesavesa е изложила ясно, че апартаментът е закупен преди 3 години (разбирам 2009 г.) и е продаден през 2011 г., т.е. не попада в. чл. 13.