Мама Божка, много се радвам, че се включи, защото аз нищо не "включвам" по този казус. :( А е интересен..... като повечето разяснения на НАП, които винаги прекъсват разказа на най-интересното място и оставят у четящия приятния гъдел да гадае кой е убиецът. ::) Надявях се, че някой опитен като теб има подобен случай и ще осветли аудиторията с конкретен пример как се отчита това нещо. :smile1:
Защо сумата на ред 13 колона 5.1 (доходи на ЕТ) е различна?
Може би,но ме смущава факта,че това е приход ,който е извън дейността на ЕТ и в ГДД тези доходи се посочват в приложението за получени наеми,а не в приходите на ЕТ-то.Тогава?
При цялата тази шизофренност на семейното физическо лице, регистрирано по ЗДДС като ЕТ, и т.н. ... логиката май изисква:
1. Фактурата да не се включва в прихода на ЕТ, ако е посочена в приложението за получени доходи от наем, и
2. Да не се издава фискален бон при получаване на парите в брой, защото той се замества от издадената от наемателя СИС.
Давност

Чл. 171. (1) Публичните вземания се погасяват с изтичането на 5-годишен давностен срок, считано от 1 януари на годината, следваща годината, през която е следвало да се плати публичното задължение, освен ако в закон е предвиден по-кратък срок.
(2) С изтичането на 10-годишен давностен срок, считано от 1 януари на годината, следваща годината, през която е следвало да се плати публичното задължение, се погасяват всички публични вземания независимо от спирането или прекъсването на давността освен в случаите, когато задължението е отсрочено или разсрочено.

Отписване на вземанията

Чл. 173. Вземанията се отписват, когато са погасени по давност, както и в случаите, предвидени със закон.

Това е от ДОПК. НАП следва да си е отписал вземането най-късно през 2010 г.
И аз ги прочетох тези указания на НАП. Те касаят изравняването на осигуровките и подаване на Таблици 1 и 2.
Но все пак в ЗДДФЛ си има чл. 52, в който се казва, че ако имаш само от трудови правоотношения доходи си освободен от декларане по чл.50 от ЗДДФЛ.
Няма нужда да подавате декларация по ЗДДФЛ, ако нямате други доходи, освен тези от трудовото правоотношение. ЕООД-то си го декларирате по ЗКПО, което явно вече сте направила.
Когато временната неработоспособност е поради общо заболяване, трудова злополука или професионална болест и е настъпила до 30 календарни дни от прекратяването на трудовия договор или осигуряването, паричното обезщетение се изплаща за срока на неработоспособността, но за не повече от 30 календарни дни. В тези случаи паричното обезщетение не се изплаща на лица, които получават пенсия или обезщетение за оставане без работа, изплащано по Кодекса на труда, Закона за държавния служител и Закона за висшето образование. Изплатените парични обезщетения за временна неработоспособност се възстановяват от лицата за периода, за който им е отпусната пенсия.

Ако сте поснали декларация ,че ще се осигурявате през ЕООД   и сте го правили   трябва  да пуснете декларация   но ако фирмата ви няма никаква дейност  и сте си поснали нолева декларация   ( зелена)  почл. 92 не е необ ходимо .Но ако имате и един месец подадена декл.обр 1  и сте внесли  и един лев осигуропвки  трябва да си поснете деклара ция по чл50

И кое приложение да попълни собственикът на ЕООД в деклрацията по чл. 50 от ЗДДФЛ?
Мисля, че в този случай лицето не следва да издава фактура за наема, а само наемодателят да издава СИС.
Приравнени.............. ., ама трудовите са ПО-РАВНИ. :smile1:
 Може би е от значение и кой договор е от по-ранна дата? :(
Всички ги мразим тези ДУКове и ДУКеси, защото са перверзни ;D
Включен ли е имотът, който се отдава под наем, в имуществото на едноличния търговец по реда на чл. 27 от ЗДДФЛ?
Таня, не знам точния отговор, но ще си позволя да поразсъждавам, дано това провокира другите колеги да се включат....
Аз мисля, че щом лицето се осигурява по трудов договор на 2000 лв., а ТД е първият, който се включва при сумирането на осигурителния доход и от него лицето достига максималния праг за осигуряване, то няма пречка в ДУК да се уговори еднократно изплащане на възнаграждението в края на годината.
и аз така правя , но се замислям и мисля че не е добре , вярно е както казва Мария Павлова, аз също работя на микроинвест и когато дам дата примерно 10,04 за да осчетоводя примерно 604/421 дори в дясно на документа да напиша 31,03 разходът не се отнася в март , което е проблем , има ли някой който знае как се прави това в микроинвеста
Опишете в МО, че начислявате заплати към 31.03.
Датата на МО е от 10.04.
Когато осчетоводявате в микроинвеста на "дата на осчетоводяване" давате 31.03, а на "дата на документа" в дясно давате 10.04.
За правото на наследствена пенсия можете да прочетете от тук:
http://www.noi.bg/pensions/grantpensions/423-np
А най-добре е да отправите конкретните си въпроси към териториалното поделение на НОИ. Те са длъжни да ви упътят подробно какви права имате и какво следва да предприемете за да ги реализирате.
Ако към момента на смъртта лицето е било пенсионер по инвалидност, неговите наследници нямат право на парична помощ от ДОО, защото починалият, като пенсионер, не е осигурено лици по Кодекса за социално осигуряване. Условието за получаване на такава помощ е лицето да е осигурено по КСО, а пенсионерите са осигурени единствено здравно за сметка на държавния бюджет.
Щом е сключен на 31.02.2012, значи е недействителен! ;D
Майтапа настрана, ако фирмата е новорегистрирана, управителят ще се осигурява от започването на дейността. Ако ще се осигурява като СОЛ, следва още днес да подаде ОкД5. Ако ще се осигурява през фирмата, ще го включите в декларациите за месец април.
Така мисля аз, но изчакайте мнението на други колеги. :smile1:
Не уточнявате от кога е грешката. Щом сте надвнесли данък, ще  имате корекция в посока намаляване на дължимата сума. В този случай трябва да подадете коригираща Декларация образец 6 с буква "К" за периода, в който е допусната грешката . В нея освен коригираните данни за ДДФЛ,  попълвате и всички останали данни от съответната колона на подадената преди това  грешна декларация.
СОЛ може да коригира подадена декларация за дължимите осигурителни вноски в срока за подаване - 30 април.
Ако сте работодател и подавате данни за назначени на трудов дотовор лица, може да коригирате Д6 до края на месеца, следващ месеца на възникване на задължението за подаване на декларацията.
С код корекция "К" не се коригират данните в т. 1, 2, 3 и 9.
Можете да назначите комисия, която да приеме от напускащия управител на склад и после новоназначеният управител ще приеме склада от комисията.
Явно с фирмата нямате проблем, интересува ви само оформянето на документите за магазина. Не уточнявате къде се намира обектът, така че, ако е в София ви давам линк към наредбата на СОС по тази материя:
http://www.sofiacouncil.bg/index.php?page=ordinance&id=53
Ако е в друго населено място, търсете в сайта на съответния общински съвет аналогична наредба.