Няма за какво.
Успех и здраве! :smile1:
Става и така.
Здравейте, прочетох отговорите ви и се чудя защо в нашия офис ни карат на Мемориалния ордер да пишем дата 10.04 , а в Микроинвест на Дата на осчетоводяване- 31.03. Попитах и отговорът беше, за да влезе в месеца ,за който се отнася разходът.

Нещо май  се обърквам вече :(
Действайте според възприетата практика във вашата фирма.
За придобиване право на парични обезщетения при бременност и раждане е необходимо да са изпълнени следните условия:

Към началото на отпуска  да сте осигурени за общо заболяване и майчинство, т.е. трябва да сте на трудов договор или да се самоосигурявате, но задължително да внасяте осигуровки за общо заболяване и майчинство. За да се самоосигурявате, обаче, трябва да имате фирма;

Да имате най-малко 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за общо заболяване и майчинство. Дванадесетмесечният осигурителен стаж може да е прекъснат или непрекъснат и не е задължително да е положен непосредствено преди излизането в отпуск за бременност и раждане или при един и същ работодател. Съберете си общия трудов стаж по трудова книжка и той трябва да е по-голям от 12 месеца. Времето на регистрация в бюрото по труда, независимо дали сте получавали обезщетение или не, не се включва в трудовия стаж. На вас ви е достатъчен стажът дори само от военните, така че изпълнявате това изискване;

Да ви е разрешен съответния вид отпуск.

И понеже искате съвет, бих ви посъветвала да сключите трудов договор в близките 2-3 месеца. Но ще подчертая, че най-важното е да си гледате здравето и да се радвате на детенцето си. :smile1:
Веске, дано това ти свърши работа:

ДЛЪЖНОСТНА  ХАРАКТЕРИСТИКА
За  длъжността

ЧИСТАЧ/ХИГИЕНИСТ
 
  Клас по НКПД: нискоквалифицирани работници    Код по НКПД: 9112004
   

I. ИЗИСКВАНИЯ  ЗА ЗАЕМАНЕ НА ДЛЪЖНОСТТА.

1. Образование – основно или средно общо.
2. Познания относно правилата и инструкциите за работа с различните препарати.
3. Познания относно начините за работа с почистващи уреди и апарати.
 4. Професионален опит - Известен  опит в осъществяване на дейността по почистване.
5. Лични качества – добро физическо и психическо здраве, оперативност, изпълнителност.

II. ОСНОВНИ ДЛЪЖНОСТНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ:

1. Извършва почистване на определените работни и производствени помещения и общите части на сградата – коридори, стълбища, тоалетни и т.н.
2. Следи за повреди и течове в помещенията и общите части и съобщава за това незабавно на съответните длъжностни лица.
3. Периодически зарежда с необходимите санитарно-хигиенни материали сервизните помещения.
4. Транспортира събраните отпадъци по определените за събиране на сметта места, като съблюдава те да не бъдат разпилявани.
5. Проверява състоянието на работните помещения след приключване на работа на забравени включени нагревателни електроуреди или кранове на вода, които са в състояние да причинят пожари и наводнения.
6. Изпълнява и други задачи, възложени му от ръководството на предприятието.


III. ОСНОВНИ ОТГОВОРНОСТИ, ПРИСЪЩИ ЗА ДЛЪЖНОСТТА.

1. Отговаря за своевременно и качествено почистване на определените помещения и общи части.
2. Носи отговорност за неизпълнение на задълженията, свързани с проверка на изключени нагревателни уреди и кранове за вода и причинените за това вреди.





IV. ОРГАНИЗАЦИОННО-УПРАВЛЕНСКИ ВРЪЗКИ И ВЗАИМООТНОШЕНИЯ

1. Длъжността е подчинена на административно-стопанския отдел.
2. При изпълнение на задълженията си осъществява връзки и взаомоотношения с всички лица, работещи в определените помещения.



V. ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ.

1. Изменения и допълнения в настоящата длъжностна характеристика се извършва по реда на нейното утвърждаване.
На мемориалния ордер пишем 10.04.
Щом сме осчетоводили на 10.04 в Микроинвеста на дата на осчетоводяване - също 10.04, а на основание - заплати към 31.03
Браво на г-н Нейчев! :yahoo:
Принципен  и последователен ....... освен в едно. Адски много време се губи в убеждаване на чиновниците, че нямат право да ти губят времето. И че нямат право на чиновнически садизъм.
Но това е пътят, а всеки дълъг път зъпочва с първата крачка! :thumbup:
Здрасти,
аз не съм чула за промяна в КТ. Там е казано, че НАП се уведомява в тридневен срок от сключване на договора. И е логично - няма да ги уведомяваме за намерения, я?!
Да не би някой да е изтълкувал по своему чл. 63 от КТ, който определя, че работодателят няма право да допуска до работа работника без да му е предоставил трудовия договор и завереното  от НАП уведомление? :(
То като се замисли човек малко е странно: на 01 сключваш договор; можеш да уведомиш до 03 и чак тогава да допуснеш работника.... Но заплатата му върви от 01? А той законно не е на работа до 03? :(
1. Патентният данък е данък с абсолютен размер, т.е. той не е обвързан с данъчна основа (с получените приходи и направените за тях разходи). От това следва, че не се приспадат НПР.
2. Какво значи "има касов апарат - 1000 лева"? Ако искате да кажете, че има 1000 лв. отчетени приходи за извършване на дейността през месеците юни, юли и август, то има и месечен отчет, който заковава дохода във всеки месец поотделно. Тези доходи посочвате в колона 5.4 на Таблица 2 за съответните месеци.
Не се паникьосвайте - това ви пречи да формулирате ясно въпроса си и не можем да ви помогнем ефективно.  :smile1:
не е плащал никакви осигуровки
платил е патентен данък
и сега ???
Лицата, извършващи дейности, подлежащи на облагане с патентен данък по реда на Закона за мести данъци и такси, определят окончателен размер на осигурителния си доход по общия ред, независимо от факта, че не определят данъчна основа за облагане по Закона за данък върху доходите на физическите лица. Те са задължени да представят и Справката за окончателния размер на осигурителния доход за 2011 г. /Таблица 1 и Таблица 2/ към годишната си данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ , както и декларация обр. № 6 „Данни за дължимите осигурителни вноски” от Наредба № Н-8 от 29 декември 2005 г.
По въпроса за собственика на ЕООД, важи следното:
Дължимите авансови осигурителни вноски на самоосигуряващите се лица се изчисляват върху избран осигурителен доход. Той не може да бъде по-малък от минималния месечен размер на осигурителния доход през календарната година за самоосигуряващите се лица, и по-голям от максималния месечен размер на осигурителния доход, определени със Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за съответната година.
За самоосигуряващите се лица, които получават доходи от дейности на различни основания, осигурителните вноски се внасят върху сбора от осигурителните им доходи, върху не повече от максималния месечен размер на осигурителния доход, в следния ред:
1. Доходи от дейности на лицата по чл. 4, ал. 1 и 2 от КСО (доходи от трудови и/или служебни правоотношения по договори за управление и контрол и други);
2. Осигурителен доход като еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски дружества и членове на неперсонифицирани дружества, упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност и земеделски производители;
3. Доходи за работа без трудово правоотношение.

Що се отнася до назначеното за управител лице, то ще се осигурява според договора, по който е назначено.
Вземете да попълвате ГДД с БАРКОД и много от въпросите ви ще отпаднат - данните се попълват автоматично. Можете да я изтеглите от тук:
http://www.nra.bg/page?id=151
В зависимост от броя на приложенията към отделния болничен имате само №1 или 1,2,...n . Ако имате само по едно приложение към 50 отделни болнични, всичките ще са №1. В указанието се казва: На ред „Пореден номер на приложение № 15” в 2 позиции се попълва поредният номер на приложението в зависимост от броя на приложенията
Не, и двата са еднакво почивни, но някога може някой да бъде и ден на официален празник.
Не винаги трудът през тези дни е извънреден, но има особености в заплащането.

"Заплащане на извънредния труд

Чл. 262. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Положеният извънреден труд се заплаща с увеличение, уговорено между работника или служителя и работодателя, но не по-малко от:
1. 50 на сто - за работа през работните дни;
2. 75 на сто - за работа през почивните дни;
3. 100 на сто - за работа през дните на официалните празници;
4. 50 на сто - за работа при сумирано изчисляване на работното време.
(2) Когато не е уговорено друго, увеличението по предходната алинея се изчислява върху трудовото възнаграждение, определено с трудовия договор.

Заплащане на извънредния труд при ненормиран работен ден (Загл. изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.)

Чл. 263. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) За извънреден труд, положен в работни дни от работници и служители с ненормиран работен ден, не се заплаща трудово възнаграждение.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) За извънреден труд, положен от работници и служители с ненормиран работен ден през дните на седмичната почивка и през дните на официалните празници, се заплаща трудово възнаграждение в размерите по чл. 262, ал. 1, т. 2 и 3.

Трудово възнаграждение за работа през официалните празници

Чл. 264. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) За работа през дните на официалните празници, независимо дали представлява извънреден труд или не, на работника или служителя се заплаща според уговореното, но не по-малко от удвоения размер на трудовото му възнаграждение."







Аз съм любител на по-съкратените записвания.
Всеки месец при начисляване на наема: 602/499 - 100
Ако всеки месец изплащате наема - при изплащането: 499        -100
            (данъкът се удържа при изплащането)                  459    -    9
                                                                                           501    -  91
При внасяне на данъка: 459/503 - 9
Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изчислява в размер 80 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 18 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността. Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението.
Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на началото на отпуска поради бременност и раждане.
Здравейте, Мария!
Има доста подробна дискусия по въпроса в същия форум. В нея има препратка и към втора дискусия. Прочетете ги и преценете как да постъпите. :smile1:
http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,2332.15.html
Разходите за придобиване на ДМА не се включват в ОПР, а в ОПП се посочват на ред 61541 в колона "плащания".
Ели, не става ясно защо използвате 613 за разходите за придобиване на ДМА.
Следва да отбележим, че при покупка на ДМА не се ползва сметка Разходи за придобиване на ДМА.
Ако все пак имаме основание да отчетем поетапното натрупване на разходи за придобиване на активи, аз ползвам стандартните сметки от Националния сметкоплан, а именно: 207 - разходи за придобиване на ДМА.
В с-ка 613 отнасям разходите за бъдещи периоди.
Правя уточнението, за да ви ползва материалът за връзките между сметките в Баланса, ОПР и ОПП, които ви изпращам:

Благодаря, Кети! :smile1: