Данакът по чл.38 от ЗДДФЛ е публично вземане. Давността е описана в ДОПК:

Давност

Чл. 171. (1) Публичните вземания се погасяват с изтичането на 5-годишен давностен срок, считано от 1 януари на годината, следваща годината, през която е следвало да се плати публичното задължение, освен ако в закон е предвиден по-кратък срок.
(2) С изтичането на 10-годишен давностен срок, считано от 1 януари на годината, следваща годината, през която е следвало да се плати публичното задължение, се погасяват всички публични вземания независимо от спирането или прекъсването на давността освен в случаите, когато задължението е отсрочено или разсрочено.

Спиране и прекъсване на давността

Чл. 172. (1) Давността спира:
1. когато е започнало производство по установяване на публичното вземане - до издаването на акта, но за не повече от една година;
2. когато изпълнението на акта, с който е установено вземането, бъде спряно - за срока на спирането;
3. когато е дадено разрешение за разсрочване или отсрочване на плащането - за срока на разсрочването или отсрочването;
4. когато актът, с който е определено задължението, се обжалва;
5. с налагането на обезпечителни мерки;
6. когато е образувано наказателно производство, от изхода на което зависи установяването или събирането на публичното задължение.
(2) Давността се прекъсва с издаването на акта за установяване на публичното вземане или с предприемането на действия по принудително изпълнение. Ако актът за установяване бъде отменен, давността не се смята прекъсната.
(3) От прекъсването на давността започва да тече нова давност.

Отписване на вземанията

Чл. 173. Вземанията се отписват, когато са погасени по давност, както и в случаите, предвидени със закон.

В Приложение № 5, Таблица № 6.
Вижте, явно имате основание да се притеснявате и отношенията ви с въпросния човек са комплицирани, но тук коментираме въпроси от данъчното и счетоводното законодателство и практиката по прилагането му.
След като имате съмнения за извършено спрямо вас престъпление от общ характер, следва да ги изложите в жалба до прокуратурата. Те са в състояние да ви помогнат ефективно, ние може само да ви съчустваме. :smile1:
Може, ако знае имената ви и има електронен подпис....
Но защо му е да го прави? :(
Самият факт, че удръжки от наемателя при авансовото облагане на доходите от наем е третирано само в ЗДДФЛ, означава, че освен изрично посочените в този закон обстоятелства (наемател ЮЛ и наемодател ФЛ) всички останали наемодатели, които дължат авансови вноски, сами обслужнат това си задължение.
Ми знаеш ли защо? :(
Говорих с доставчика на програмата, която ползвам и те казаха, че ще пуснат актуализацията с новите изисквания на НАП след 14.03.2012 г.
ДДС декларации и дневници ще се попълват по нов начин
29 Февруари 2012
Справки-декларациите и дневниците, които регистрираните по ЗДДС лица подават всеки месец в офис на НАП или по Интернет трябва да са попълнени със символи, съобразно кодовата таблица Windows 1251 с код от 20 до FF включително. Това гласят промени в Правилника за прилагане на закона за данъка върху добавената стойност, които влизат в сила от началото на март и касаят попълването на текстовите полета в Справките декларации и дневниците по ЗДДС.

Справки-декларации и дневници по ЗДДС, които ще се подават до 31.03.2012 г. могат да бъдат изпратени и по стария начин – без посочения по-горе контрол на символите в текстовите полета.

Подадените справки-декларации и дневници по ЗДДС след 31.03.2012 г. следва да се подават по новия начин, като информационната система на НАП ще отказва приемането на декларации и дневници, в които има попълнени текстови полета със символи, извън посочените по-горе.

До края на март приходната агенция ще пусне на сайта си и безплатен програмен продукт за обработка на ДДС документи под Windows, който ще използва кодова таблица WINDOWS 1251 при формиране на справки-декларации, дневници и VIES декларации.

Допълнителна информация за новите изисквания ?може да се получи на телефона на информационния център на НАП 0700 18 700.

http://www.nra.bg/news?id=1547

Картата е издадена от МВР - значи просто чужденецът НЯМА презиме. Това не може да е пречка!? Попълвате си данните от документа за самоличност и това е...
Щом отчетът е нулев не би следвало да е проблем.
Зависи какъв вид доходи от каква дейност получава СОЛ. Потърсете случая си в ЗДДФЛ.
Например:
Документиране и отчитане на доходите
Чл. 9. (1) Данъчно задължените лица са длъжни да регистрират и отчитат извършените продажби на стоки и услуги чрез издаване на фискална касова бележка от фискално устройство по ред, определен с наредба на министъра на финансите, освен когато заплащането се извършва по банков път или чрез прихващане.
(2) Данъчно задължените лица, които не са длъжни да издават фискална касова бележка от фискално устройство съгласно ал. 1, издават документ за придобитите от тях доходи от източници по чл. 10, ал. 1, т. 3 и 4, съдържащ реквизитите по чл. 7, ал. 1 от Закона за счетоводството.
(3) (Доп. - ДВ. бр. 99 от 2011 г., в сила от 16. 12. 2011 г.) Разпоредбите на ал. 2 не се прилагат за доходи, за които при придобиването им платецът на дохода издава предвидения в този закон формуляр "Сметка за изплатени суми" или доходът е обложен с окончателен данък по реда на глава шеста, както и за доходи по чл. 13, ал. 1, т. 24.
В колона 8 - изплатената сума 646,06 лв., а в колона 9 - данъкът 50,67 лв.
Доне, що това желание ти да си бъркащата? :innocent:
От ясно по-ясно е, че бъркотията е в тяхното счетоводство. Случва им се, но нямат доблестта да си признаят. Меродавна е банковата сметка - какви лихви на внесено задължение!?
Имала съм аналогичен проблем от 2002 до 2004, когато при всяка ревизия за възстановяване на ДДС ми търсеха платежното за платен данък по ЗКПО за 2001г. Носех си го в дамската чанта като скъп спомен та да ми е под ръка.
Накрая отидох при шефката на съответния НАП и предложих да отразя лично това плащане, което вече го знаеха всички ревизиращи (фирмата беше износител и ме проверяваха по 4-5 пъти годишно). Проблемът се реши - предполагам шефката сама е нанесла платежното.... :smile1:
Това са статистически данни. Ако няма такива в сайта на НСИ, отправете запитване към статистическата служба на варненска област.
Спроред мен, вашият собственик има право на пътни, дневни и квартирни когато извършва пътувания във връзка с дейността на фирмата.
Ето ви извадка от съответната наредба, която се отнася до вашия случай:

Чл. 13. (1) Пътуването може да се извърши със самолет, влак, лек автомобил, автобус, кораб или с други сухопътни, въздухоплавателни и плавателни превозни средства.
(2) При пътуване със самолет командированите лица имат право на билет икономична класа, освен при изпълнение на неотложни задачи, когато пътуването с билет икономична класа е обективно невъзможно.
(3) При пътуване с влак командированите лица имат право на допълнителен билет за място в спален вагон първа класа, ако това е посочено в заповедта за командировка.
(4) При пътуване с личен или служебен автомобил на командирования водач се изплаща 50 на сто от стойността на самолетен билет за съответната дестинация за покриване на транспортните разходи по най-изгодната тарифа или равностойността на изразходваното гориво по разходни норми, определени от производителя на моторното превозно средство, съпътстващите такси за платени магистрали и паркинг, свързани с автомобила
Чл. 17.  (1) Ръководителите на предприятия могат да определят размери на дневните пари, различни от определените в приложение № 2, които не могат да превишават двойния им размер.
Чл. 25. В квартирните пари се включват разходите за ползване на легло, резервацията за него, ако е необходима, утринна закуска, отопление, осветление, баня, телевизор, радио, телефон, такси и данъци. Разходите за междуградски и международни разговори, сервиз и възстановените данъци не се включват в квартирните пари. Всички други разходи са за сметка на дневните пари на командированите лица
Чл. 29. (1) При командироване в държавата на местослужене на лица, които са на работа в чужбина по договори с българско ведомство или предприятие, се изплащат 50 на сто от определените дневни пари и пълният размер на квартирните пари, определени в наредбата.
(2) При командироване в трети страни на лица, които са на работа в чужбина по договори с българско ведомство или предприятие, се изплаща пълният размер на определените дневни и квартирни пари съгласно приложение № 2.
(3) За една календарна година не могат да се изплащат дневни и квартирни пари за командировки по ал. 1 за повече от 60 дни.
(4) При еднодневни командировки в държавата на местослужене не се полагат дневни и квартирни пари.


Никъде в наредбата не пише, че командированият трябва да е с постоянно местожителство в България или да е български гражданин. ::)
Мнението ми е, че вашият актив попада в шеста категория: " категория VI - данъчни дълготрайни материални и нематериални активи, за които има ограничен срок на ползване съгласно договорни отношения или законово задължение;".
Опозицията се разграничи от сегашния законопроект, като заяви, че така се създават рискове за преследване и репресии на неудобни политически опоненти или на икономически субекти, които трябва да отстъпят своето място в полза на други.
Тази последователна настойчивост за прокарване на очевидно насочен към конкретни лица закон говори, че някой иска да удари някого икономически и това да не изглежда като бандитско разчистване на сметки, а да е облечено в макар и неприемлива законова форма.
Мама Божка, и аз с интерес следя еволюцията на счетоводния разум в посока към здравия смисъл. :-*
"Документално обосновани" се има предвид да са посочени в заповедта за командировка и отчетени с РКО
Имаше подобна дискусия по друг повод....
За мен разходът за обявяване на ГФО в ТР не е дейност и бих третирала фирмата като такава без дейност.
Други колеги са на мнение, че подписването на платежното за въпросната такса е дейност.
Избиратеси един от двата варианта на вкус :smile1: