Двойният размер е необлагаем по ЗДДФЛ. Над него се облага с 10% доходът на лицето от командировъчни.
За фирмата няма ограничение. С разходите за командировка не се коригира финансовия резултат. Те изцяло намаляват печалбата.
Това се използва масово от спедиторските фирми при заплащането на шофьорите - облагат заплащането само с 10% над регламентираното в чл.19 от наредбата и ЗДДФЛ и си спестяват осигурителните вноски.
Така че - смело си пишете яки дневни  :yahoo:, но си ги обосновете документално >:(
Няма отраничение за признаване на разход на фирмата, ако е документално обоснован. За сега върху превишението на двойния размер дневни се дължи 10% ДДФЛ.
Чл. 13, ал. 1, т. 23 от ЗДДФЛ:
Не са облагаеми......
23. (изм. - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) получените суми за командировъчни пътни и квартирни пари по правоотношения, които не са трудови, когато са за сметка на възложителя и са доказани документално по реда на действащото законодателство, както и дневните командировъчни пари, но не повече от двукратния им размер, определен за лицата по трудови правоотношения;
Чл. 19. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1991 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 2 от 1994 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 1995 г., в сила от 01.07.1995 г., изм. - ДВ, бр. 34 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 40 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 2 от 2008 г., в сила от 01.01.2008 г.) На командирования, когато остава да нощува в мястото на командировката, се заплащат дневни пари в размер 20 лв. за всеки ден от командировката.

(2) На командирования, който изпълнява служебните си задължения през по-голямата част от работното време в друго населено място без нощуване, се изплащат дневни пари в размер 50 на сто от размера по ал. 1.

(3) За дните, през които командированият се е завърнал в постоянната си месторабота за доклади, проучвания и други, дневни пари не му се изплащат.

Това е от Наредбата за командировките в страната.
За данъчни цели на частните фирми се признава двойния размер от посочените в наредбата суми.

   



Да, щом е временно пребиваващ (до 90 дни) не дължи ЗО.
Ако е продължително (до 1 година) или постоянно (до 5 години) - дължи ЗО.
Не знам как е най-правилно.
Най-лесно е да ги отнесеш тези 30 стотинки в други разходи (609 ?)..... :smile1:
Щом се осигурява като СОЛ значи подлежи и на здравно осигуряване - чл. 33, ал.1, т.3 от ЗЗО.
А относно по-специални спогодби вашият управител да пита в консулството на Руската Федерация.
Обикновено в заповедта за освобождаване се описва кой на кого какво дължи и това логично е обвързано с цитирания в заповедта член от КТ, който е основание за освобождаването и за уреждането на взаимните задължения.
МамаБожка, осигурителното отношение съгласно чл.129 от КТ е непосредствено обществено отношение съгласно чл.1 от КТ, тъй като съгласно чл.6, ал.2 от КСО се изисква осигурителния доход, да се образува като сума от всички начислени трудови възнаграждения, .......
Като адресираш подобни откровения към Мама Божка, мислиш ли че й казваш нещо ново?
 
...............което е императивно спрямо работодателя и водещия счетоводството на работодателя, да актуализират трудовите възнаграждения, така че, осигурителния доход, образуван по чл.6, ал.2 от КСО, да е равен или по-голям от МОД за съответната професия и длъжностна степен.............
Императивното е подчертаното, другото е софистика, обиграна от теб.
Пояснявам:
Софизъм - лъжа, поднесена като истина.
Парадокс - истина, изглеждаща невероятно.

Кодексът за социално осигуряване чрез Закона за бюджета за държавното обществено осигуряване "принуждава" трудовите възнаграждения да са в такива граници, че образувания осигурителен доход, да е в границите между минималния осигурителен доход и максималния осигурителен доход.
Това, че част от счетоводните среди не признават този "тънък" момент, не означава, че законът не задължава главния счетоводител, да си организира счетоводството с цел да не се увреждат интересите на работника и работодателя.
Това е!

"Тънкото" на момента тук е, че става дума не за работната заплата, а за основата на осигурителното облагане. Това са опитали да ти обяснят всички колеги до тук.

Та защо моята теза не се поддържа, и защо нямам опоненти по същество!
Ти нещо май ни взе за канарчета. Всичките дадени от колегите разяснения са по същество, но ти си продължаваш темичката, въпреки че е изчерпана.
Аз лично ще замълча.....Пожелавам ти успех в търсенето на истината или на това, което в действителност преследваш! - ти си знаеш най-добре. :hysteric: :hysteric: :hysteric:
ДТМ, справедливите и достойни условия на труд касаят преди всичко работната среда. За целта е приет ЗБУТ.
"Достойното" заплащане е гарантирано от минималната работна заплата, която се договаря от тристранката.
МОД е всъщност фискален инструмент, който "връзва" приходите в НОИ гарантиращи покриването на планираните разходи. (Въпреки, че отменихме централизиланото планиране, бюджетът е годишен държавен план.)
МОД се въведе за да пребори порочната практика всички да се осигуряват на МРЗ. И заживя самостоятелен живот.... Вече се използва по усмотрение на съставителите на бюджета за неговото балансиране без каквато и да било връзка с реалната цена на труда на трудовия пазар. А цената на труда реално зависи от съотношението търсене/предлагане. Щом за дадено работно място работодателят е определил съответно заплащане, значи има кой да предложи работната си сила на тази цена.
Ако считате, че има порок при взаимосвързаното прилагане на действащото законодателство, можете да се опитате да докажете това в съда.
Всички колеги в този форум се сблъскват с безумни законови разпоредби, но целта е да си помагаме в тяхното прилагане и успешно го правим.
Повдигнатият от вас въпрос е интересен и несъмнено би заинтригувал една значително по-широка аудитория, която бихте могли да намерите в едно телевизионно студио, например. :smile1:
Какъв е проблемът? :(
Ако са спазени съотношенията:
1. ОД по-голям или равен на МОД (отразява се в Д1)
2. БТВ по-голямо или равно на МРЗ (отразява се във ведомостите и на джоба),
няма проблем!
Кофти е, разбира се, когато БТВ е по-малко от МОД, защото удръжките са от по-голяма сума и се получава по-малка чиста заплата, но ..... се ля ви!
Покажете един фиш за заплата, за да видим какво ви тревожи.

Ами какво да кажат горките хорица, които имат БТВ от 10 000, а ги осигуряват само на 2 000 ?
Изобщо, законите са продукт на вечно плаващите компромиси между създаващите дохода и разпределящите го между тези, които го създават и тези, които вече само го потребяват. В процеса на това конюнктурно надлъгване всички се усещат некомфортно прецакани.
Дали да се осигурява като СОЛ или по ДУК трябва да реши той, но по-добре е при започването на дейността и докато още не се е ориентирал да се осигурява като СОЛ. В тази връзка, за да подаде съответната декларация и да се запознае с материята, нека прочете следната наредба:
http://www.tita.bg/page/253
и да попълни декларация ОкД5:
ето дискусия, в която пуснах тълкувание на НАП по въпроса с облагане членовете на изборни комисии
http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,2241.0.html
 :smile1:
Да се надяваме, че в Акта няма да има сума, а просто смъмряне?! :(
ми широк е бе Кети, аз от кога дудна за това? следователно, след като няма строго определено понятие що е дейност, не може да се приеме, че обслужването на банкова сметка на фирма, която не работи е дейност
А, дейност е, дейност е...... но на БАНКАТА :yahoo:
Танче, аз подкрепям Мама Божка, но в случая не това е най-важното.
Хората искат да започнат нещо, интересуват се как да са лоялни към Закона, а ние ги сплашваме, че още не са започнали да работят и вече са в нарушение... Може така да ги наплашим, че изобщо да се откажат и от регистрация, и от дейност, и от самоосигуряване...
Нека си подадат ОкД5 както го разбират (все пак те си носят отговорност за декларираните обстоятелства) и "на добър час!"..... Защото в последно време повече фирми се закриват, отколкото започват да работят.
Е Свои направо ме утепА :swoon:
Не, Пепилотка. Той ви е издал фактура, ти си си я осчетоводила като разход за външна услуга и това е всичко.
Според мен, "извършвам дейност" не значи "регистрирала съм фирма" и "пазарувам". "Извършвам дейност" е когато продавам нещо - услуги, стоки - и получавам кинти. :P
Някакво вътрешно усещане ме кара да мисля, че Мама Божка споделя моите интуитивни виждания по въпроса ::)
Пепилотка, НЕ ТРЯБВА субсидиите за 2011 да влизат в отчета за 2011, щом са изплатени през февруари 2012. :smile1: