Здравейте!
Дружество рег. по ДДС продава преотстъпено право на строеж на фирма също рег. по ДДС  срещу обезщетение. Има нот. акт за преотстъпеното право на строеж. Земята върху която ще се строи не е продадена. Има издадена фактура за преотстъпено право на строеж и съответно получена фактура на същата стойност. Строителството започва сега и е със срок до април 2019 г. Въпросът ми е продажбата на преотстъпеното право като чиста печалба ли да го посочим или може и като приходи за бъдещи периоди.
Приходът трябва да се признае в тази година. Срещу него можете да отпишете само разходите по сделката и евентуално стойността му, ако е било закурено от друг собственик.
Одиторът сам ще Ви даде всички документи за избора му, договор за одита, представително писмо, протокол от одита, фактура.
Кметът има правомощия да извършва заверка на жител на населеното място. Трябва да го знаят в НАП :smile1:
Може. И е въпрос на данъчно планиране. Само обърнете внимание, че ако продава продукция по Приложение 2, никога няма да е на внасяне, защото фактурите по чл. 163а са с обратно начисляване.
Здравейте,
Чл. 13 от ЗДДФЛ определя като необлагаеми продажба или замяна на недвижимо имущество, но не и предоставянето на ОПС. От тази гледна точка би следвало доходът да е облагаем.
При електронен  подпис на физическото лице на ЕООД необходимо ли е някакво нотариално заверено пълномощно за пълен достъп :blush:
Ако упълномощителят подава заявлението лично, не е необходима нотариална заверка.
Доставката е облагаема и правилно сте се насочили към начисляване на ДДС.
Здравейте, трети месец ще бъдем на възстановяване на ДДС. Така ще е и занапред, защото фирмата започна да изнася продукция. Имаме задължения към НАП. Трябва ли сега да изчакам данъчните да направят акт за прихващане, след евентуална проверка на документа или аз трябва да подам някакъв документ?
Здравейте,
След като сте трети месец на възстановяване, трябва да поискате възстановяване с подаване на декларацията по чл. 125 като отбележите натрупаната от трите месеца сума в клетка 80.
Ако не попълните тази клетка, задълженията Ви към НАП няма да бъдат прихванати, а данъчният кредит няма да бъде възстановен, докато не подадете искане по чл. 129 от ДОПК.
След като сте износител, ако оборотът от износ е 30 и повече процента от общия оборот за последните 12 месеца, ще може да искате данъчен кредит всеки месец на основание чл. 92 ал. 3, т. 1 от ЗДДС. Така ще може да използвате данъчния кредит за прихващане на текущи задължения към НАП, спестявайки оборотни средства, което е и идеята на законодателя за стимулиране на износа.
Здравейте,
Придобиването на недвижим имот не се явява изобщо доход, независимо дали за него  е платено или е придобит по друг начин. В случая - по давност.
Дарението не се разглежда от ЗДДФЛ, а от ЗМДТ и там е регламентирано, че даренията в полза на роднини по права линия не се облагат с данък.
За тези обстоятелства нито бащата, нито синът следва да подават декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ.
Здравей, алфичке!  :smile1:
За много години!
Разбира се, че смело можеш да ги отпишеш. Законът казва, че това е най-рано в годината, в която настъпва давността. Което значи, че не пречи да стане и по-късно. Още повече, че вече не могат да се търсят и по съдебен път. А несъбираемите вземания, ако не се отпишат, ще изкривят финансовите показатели - коефициенти за ликвидност, финансова автономност, задлъжнялост....
Кредитното известие трябва да е със същите стойности като фактурата.
Валутната разлика ще се осчетоводи към деня на връщане на сумата.
Да ,съгласих се със задълженията и активите!
"С приемане на предприятието, започвате да следите оборота му и, ако за 12 месеца назад той надвишава 50 000" --МОЕТО ВЕЧЕ ЕТ СЛЕДЯ, така ли?
Не се интересувам от оборота на починалото ЕТ?
Интересувате се  :smile1:
чл. 96. (4) (Доп. - ДВ, бр. 97 от 2016 г., в сила от 01.01.2017 г., доп. - ДВ, бр. 97 от 2017 г., в сила от 01.01.2018 г.) В облагаемия оборот се включват и получените авансови плащания по доставки по ал. 2, с изключение на получените авансови плащания преди възникване на данъчното събитие по чл. 51, ал. 1. В облагаемия оборот се включва и оборотът, реализиран от преобразуващия се или от отчуждителя, когато същият е регистрирано лице на основание, различно от този член или чл. 100, ал. 1, или е нерегистрирано по този закон лице, за период не по-дълъг от последните 12 последователни месеца преди преобразуването или прехвърлянето в случаите по чл. 10, ал. 1, т. 1 и 2, както и по т. 3 само при непарична вноска на предприятие или обособена част от него. При отделяне или разделяне, както и при непарична вноска на обособена част от предприятие се взема предвид оборотът, реализиран при осъществяване на прехвърлените дейности от преобразуващия се или отчуждителя, а при невъзможност същият да бъде определен в зависимост от дейностите - пропорционално на прехвърлените активи

Чл. 10. (1) Не е доставка на стока или услуга доставката към приобретателя от преобразуващия се, от отчуждителя или от апортиращия в резултат на:
1. преобразуване на търговско дружество по реда на глава шестнадесета от Търговския закон;
2. прехвърляне на предприятие по реда на чл. 15 или 60 от Търговския закон;
3. извършване на непарична вноска в търговско дружество;
4. (нова - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) преобразуване на бюджетни организации, държавни или общински предприятия, в резултат на което новообразуваните организации или предприятия са универсални правоприемници на преобразуваните;
5. (нова - ДВ, бр. 101 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г., изм. - ДВ, бр. 97 от 2016 г., в сила от 01.01.2017 г.) предоставяне за ползване на имоти от държавата и общините на заявителите за нуждите на частни детски градини и училища по Закона за предучилищното и училищното образование и последващото им преминаване към държавата и общините от заявителите при закриване на детските градини и училищата.
(2) В случаите по ал. 1 лицето, което получава стоките или услугите, е правоприемник и на всички права и задължения по този закон във връзка с тях, включително на правото на приспадане на данъчен кредит и на задълженията за извършване на корекция на ползвания данъчен кредит.
(3) Алинея 2 се прилага и в случаите, когато стоките или услугите са придобити по наследство или по завет от данъчно задължено по този закон лице.
Принципното положение при наследяване на ЕТ е, че наследилият не може да подава декларации от името на починалия наследодател, но с приемане на наследството приема и вече декларирани от починалия задължения, без тези за лични осигуровки на починалия.
С приемане на предприятието, започвате да следите оборота му и, ако за 12 месеца назад той надвишава 50 000, подлежите на задължителна регистрация по чл. 96 от ЗДДС.
Ето едно становище за данъка върху печалбата:
Скрит текст :
Т.е. Вие фактурирате извършена услуга на фирма, регистрирана по ЗДДС в ЕС.
Мястото на изпълнение се определя на основание чл. 21, ал. 2:
Скрит текст :
Следва да издадете фактура без ДДС с основание "обратно начисляване". Фактурата се включва във VIES декларацията.
И още нещо, как стои въпросът със закупуване на сено от физически лица, които не са ЗП?
Този въпрос е дискутиран преди време във форума и е приложено становище на НАП:
https://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,1595.msg4582.html#msg4582
Договорът с европейската фирма като договор с възложител ли е? Вие фактура като подизпълнител ли издавате към нея?
Здравейте,
1. При първоначално признаване готовата продукция се оценява по справедлива стойност. Съгласно СС-41 това е цената на свободен пазар без разходите за последваща продажба. Вижте как е вървяла цената на бала сено в района и съставете статия:

Д-т 303 / К-т 6111 (растениевъдство)

След това отразявате извършените разоди за производството по сметка 6111 и получавате действителната себестойност на фуража. Тук включвате горивото, маслото, резервни части (ако има) за трактора, амортизацията..., наема на общината и каквото друго е използвано като материали и външни услуги.
Статиите са от вида:

Д-т 6111 / К-т с-ки от група 60

В края на годината се прави преоценка съгласно СС-2
Ако продукцията е заведена на по-висока цена от себестойността и се обезценява, се съставя статията:
Д-т 608 / К-т 303
Д-т 6111, аналитична подсметка "Ценови разлики от формиране и промяна на справедливата стойност" / к-т 608
В края на годината тази аналитична подсметка се приключва със статия:
Д-т 709 Други приходи от дейността / К-т 6111, аналитична подсметка "Ценови разлики от формиране и промяна на справедливата стойност"

2. След като притежавате документи за пожара, изписвате изгорелите бали като извънреден разход:

Д-т 691 / К-т 303

Здравейте,
1. След като съставите протокола, не го предавате в НАП, а го съхранявате във Вашето счетоводство както всички останали фактури поне 5 години. Протоколът е предназначен за издателя.
2. В дневниците по ЗДДС не се въвежда фактурата, а протоколът. Задължително е да го отразите в дневник продажби. Ако с получената услуга извършвате облагаеми доставки и това Ви дава право на ползване на данъчен кредит, имате възможност да го ползвате като отразите протокола в дневника за покупки в същия или в един от следващите 12 месеца. Това е смисълът на отразяването на протокола и в двата дневника - веднъж самоначислявате ДДС и втори път го приспадате.
3. Отговорът по втора точка е и отговор по тази точка.
 
От текста е ясно, че лицето има право, но не и задължение:
"когато независимата икономическа дейност на починалото лице бъде продължена от лице, което не е регистрирано по този закон и за което не са налице условията за задължителна регистрация по чл. 96, ал. 1, лицето има право да се регистрира по този закон."
Познат одитор е разговарял със служител от ТР и му е отговорено, че още няма яснота с Г2 ли ще се подава тази декларация и как ще изглежда.
Ще чакаме  :smile1: