При смърт на ЕТ настъпва основание за задължителна дерегистрация:
Чл. 107. Основание за задължителна дерегистрация е:
....................
2. смъртта на физическото лице - едноличен търговец, със или без заличаване от търговския регистър;

Наследилият ЕТ може да се регистрира по ЗДДС по избор и само след подаване на съответната декларация, освен, ако не е налице основание за задължителна регистрация по чл. 96:
Чл. 132а. (Нов - ДВ, бр. 97 от 2016 г., в сила от 01.01.2017 г.) (1) При смърт на регистрирано по този закон физическо лице или физическо лице - едноличен търговец, чието предприятие е поето по наследство или по завет, когато независимата икономическа дейност на починалото лице бъде продължена от лице, което не е регистрирано по този закон и за което не са налице условията за задължителна регистрация по чл. 96, ал. 1, лицето има право да се регистрира по този закон.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 97 от 2017 г., в сила от 01.01.2018 г.) Регистрацията по ал. 1 се извършва с подаване на заявление за регистрация в 7-дневен срок от приемане на наследството по чл. 49 и 51 от Закона за наследството, но не по-късно от 14-о число включително на месеца, следващ 6-ия месец от датата на смъртта на наследодателя.
Би трябвало да е достатъчно :smile1:
Биткойните са анонимни и няма как да се представят като акции, например.
Чл. 80. (1) (Доп. - ДВ, бр. 108 от 2007 г., в сила от 19.12.2007 г., изм. - ДВ, бр. 97 от 2016 г., в сила от 01.01.2017 г.) Корекции по чл. 79, 79а и 79б не се извършват:
.....................
4. за различни от недвижими имоти стоки или услуги, ако са изминали 5 години, считано от:
а) началото на годината, в която е упражнено правото на данъчен кредит
Съгласно чл. 45, ал. 5, т. 1, прехвърлянето на собственост върху УПИ не е освободена доставка.
Следва да издадете фактура с начислен данък.
Чл.65. (13) (Нова - ДВ, бр. 105 от 2014 г., в сила от 01.01.2015 г., изм. - ДВ, бр. 95 от 2015 г., в сила от 01.01.2016 г.) Не се удържа и внася авансов данък по чл. 43, ал. 4, чл. 44, ал. 4 и чл. 44а, ал. 1 за доходи, придобити през четвъртото тримесечие на данъчната година, освен когато лицето, придобиващо дохода, писмено декларира пред предприятието или самоосигуряващото се лице - платец на дохода, че желае удържане на данък. В тези случаи удържаният данък се внася от платеца на дохода в срок до 31 януари на следващата година.
Единствено в ЗДДС е дадено определение за "независима икономическа дейност"

Чл. 3. (1) Данъчно задължено лице е всяко лице, което извършва независима икономическа дейност, без значение от целите и резултатите от нея.
(2) (Обявена за противоконституционна в частта относно думите "както и упражняването на свободна професия, включително на частен съдебен изпълнител и нотариус" с РКС № 7 от 2007 г. - ДВ, бр. 37 от 2007 г., доп. - ДВ, бр. 108 от 2007 г., в сила от 19.12.2007 г.) Независима икономическа дейност е дейността на производители, търговци и лица, предоставящи услуги, включително в областта на минното дело и селското стопанство, както и упражняването на свободна професия, включително на частен съдебен изпълнител и нотариус. Независима икономическа дейност е и всяка дейност, осъществявана редовно или по занятие срещу възнаграждение, включително експлоатацията на материално и нематериално имущество с цел получаване на редовен доход от него.

Според мен, продажбата на повече от два имота в една година не може автоматично да означава "независима икономическа дейност". Във Вашия случай има обстоятелства, които говорят, че продажбата е инцидентна, а именно тя не е с цел получаване на редовен доход, а, по-скоро, ликвидиране на активи, които не можете да поддържате и управлявате от разстояние. Практиката на СЕС, цитирана от delphine, също е в този смисъл.
Плащане няма. А сделка има ли?
Чл. 13. (1) Не са облагаеми:
1. доходите, придобити през данъчната година от продажба или замяна на:
а) (изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) един недвижим жилищен имот, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от три години;
б) до два недвижими имота, както и селскостопански и горски имоти независимо от броя им, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от 5 години;

Третият имот - във Вашия случай складовото помещение - ще е облагаем. Първите два - не.

Данъкът се изчислява при спазване на следните текстове:
Чл. 33. (1) Облагаемият доход от продажба или замяна на недвижимо имущество, включително на ограничени вещни права върху такова имущество, се определя, като положителната разлика между продажната цена и цената на придобиване на имуществото се намалява с 10 на сто разходи.

(5) Продажната цена включва всичко придобито от лицето във връзка с продажбата/замяната, включително възнаграждение, различно от пари.
(6) Цената на придобиване по ал. 1, 2 и 4 е:
1. документално доказаната цена на придобиване на имуществото;
.................
3. (доп. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) нула - когато няма документално доказана цена на придобиване, ..............

Ако освен продажбата на предприятието на ЕТ, сте поискали заличаването му от ТР, то подлежите и на задължителна дерегистрация по ЗДДС. Вие сами сте открили основанието в чл. 107, т. 3 от ЗДДС. Дерегистрацията се извършва на основание чл. 109 и за дата на дерегистрацията се приема датата на заличаването на ЕТ от ТР.
Ако, обаче, ЕТ е регистрирано по желание на основание чл. 100 от ЗДДС, тогава се изчакват 24 фмесеца от датата на регистрацията в случай, че не са изтекли към момента на заличаването.
Не се прави дерегистрация и ако физическото лице има задължение да се регистрира по ЗДДС на основание чл. 96, защото в качеството си на физическо лице извършва облагаеми доставки над 50 000 лв. за последните 12 месеца. Например - отдава под наем магазин на "Витоша"  :smile1:
Не може. ЕТ и физическото лице са едно и също лице. Физическото лице е регистрирано като имащо право да извършва търговска дейност.
ЕТ са в по-неизгодна позиция от собствениците и съдружници в ЕООД и ООД. Ето една статия по темата:
https://www.tita.bg/page/451
Не е толкова прост този въпрос.
НАП са отговорили с едно дълго изложение, което прилагам.
Месец 12 е последен от процедурата.
Ако сте на внасяне за м.12, има две възможности:
1. След приспадане на сумата за внасяне, която отразявате в кл.70, има остатък за възстановяване и тогава попълвате кл.80;
2. След приспадане на сумата за внасяне, която отразявате в кл.70, има остатък за внасяне.
Ако сте на възстановяване за м.12, добавяте сумата към остатъка от м.11 и попълвате кл.80
Предполагам, че няма, защото фирмата няма да сключва договор за изпълнение сама със себе си. :smile1:
Логиката е, че всички задължения се трупат по ЕГН, т.е. по постоянен адрес. Няма ли цитирана сметка в този фиш?
Значи Вие завеждате актива по фактурата, а плащането е извършено от собственика и на него дължите съответната сума. Съставете си съответния Договор за заем от собственика. А той вече като физическо лице обслужва стоковия кредит и това не е обект на счетоводството на фирмата.
Д-т 20 / К-т 401
Д-т 401 / К-т 50
Д-т 50 / К-т 493 (разчети със собственика)
Като фактура със знак минус. КИ се издава при намаляване на данъчната основа по сделката, а тук такова няма.
Следвало е да бъде отписан от ДАПл в момента, в който е бил напълно амортизиран.
Чл. 60. (1) Активът се отписва от данъчния амортизационен план, когато е напълно амортизиран за данъчни цели.
Не може да има отрицателна балансова стойност, защото активът е материален и това означава, че водите антиматерия  :smile1:
Здравейте, aniviara,
Командировъчните не са обвързани с размера на трудовото възнаграждение. В този смисъл не може да се говори за ограничение на размера им, в зависимост от размера на заплатата.
Те се изплащат по реда на съответната Наредба и тя трябва да се спази.
Здравейте,
След като и занапред ще ползва услуги, подлежащи на облагане и начисляване на данъка от получателя, по-добре да се регистрира, макар и със закъснение.
Иначе можеше да изчака давност на административното нарушение.
А ЕИК има ли във фактурата и с колко цифри е?