Здравейте,
След като лицето е ангажирано в строителството и е регистрирано като самоосигуряващо се, можете да сключвате граждански договори за съответните видове дейност на различните етапи от изграждане на даден обект. Този специалист ще се яви нещо като индивидуален подизпълнител за фирмата. Приемането на работата от Вас като възложител ще оформяте с протоколи, а лицето, като изпълнител, ще издава към фирмата документ по чл. 6, ал. 1 от ЗСч. въз основа на тези протоколи. Ще му плащате по този документ и той ще си отчита приходите на тримесечие с декларация по чл. 55 от ЗДДФЛ. Ще изравнява осигуровки в края на годината като подаде ГДД по чл. 50 от ЗДДФЛ.
Това, което е важно при този тип взаимоотношения е, че биха се приели за прикрит трудов договор, ако лицето очевидно има конкретно работно време и работни място във фирмата.
Сега ми донесоха договора за продажба и се оказа, че е закупен на застрахователната стойност 500 лв.В такъв случай, след като е под прага на същественост, задбалансово ли го завеждам, без да го включвам в САП и да начислявам амортизации.
Защо задбалансово?
Аз, например, ползвам в 601 аналитична подсметка "Активи под прага на същественост".
Здравейте,
имаме закупен от физическо лице лек автомобил - 6+1 места /по свидетелство за регистрация/.Ще се използва само за основната дейност на фирмата - търговия със  стоки.Имаме ли право да приспадаме данъчния кредит за гориво, резервни части и др. разходи, при положение, че се води 6+1 места?
След като придобитият от Вас автомобил не отговаря на определението за "лек автомобил", дадено в §1, т. 18 от ДР на ЗДДС:
Скрит текст :
не се прилага и ограничението на чл. 70, ал 1, т. 5 от закона.
Скрит текст :
Това значи, че можене да ползвате данъчен кредит за гориво, резервни части, ремонт и др.
Здравейте,
Това касае паричните позиции. Подчертала съм в черно, че непаричните позиции във валута се оценяват по историческа цена.
Принципно, ДДС начислява и внася продавачът, а се плаща от крайния клиент.
Нищо не дължите при покупката на гарнитура от Сърбия.
3.1. Сделките в чуждестранна валута, с изключение на тези за покупка и продажба на валута, се вписват в левове при първоначалното счетоводно отразяване, като към сумата в чуждестранна валута се прилага централният курс към датата на сделката.
               3.2. Закупената валута се оценява по валутния курс на придобиване.
               3.3. Продадената валута се оценява по валутния курс на продажбата.
               3.4. В годишния финансов отчет и в междинните финансови отчети паричните и непаричните позиции в чуждестранна валута се отразяват, както следва:
                    а) паричните позиции в чуждестранна валута се оценяват по заключителен курс, а текущо през годината - по централния курс на Българската народна банка;
                    б) непаричните позиции, които се отчитат по историческа цена, изразена в чуждестранна валута, се оценяват, като се използва валутният курс към датата на сделката;
                    в) непаричните позиции, които се отчитат по справедлива стойност, изразена в чуждестранна валута, се оценяват, като се използва валутният курс към датата, към която е определена справедливата стойност.
               3.5. Периодичността на текущата оценка на позициите в чуждестранна валута се определя от предприятието. Тя задължително се извършва към датата на всяко съставяне на финансов отчет.

Това казва стандартът. Може да направите преоценка, данъчно ще е призната.
Моята практика е да формирам приходи и разходи от валутни разлики към момента на разплащане по сделката.
Първо отписваме оставащите финансовите разходи за бъдещи периоди:

Дт 159 / Кт 625

Отписваме напбраната амортизация на актива:

Дт 241 / Кт сметка от група 20 със стойността на набраните амортизации

Отписваме актива:

Дт 159 / Кт сметка от група 20 с остатъчната (балансова) стойност н актива

В този момент само сметка 159 трябва да има салдо.

В зависимост от вида на салдото на сметка 159 признаваме извънреден приход или извънреден разход.

Ако салдото на сметка 159 е дебитно, признаваме извънреден разход в размера на дебитното салдо:

Дт 669 Извънредни разходи / Кт 159 със стойността на салдото

Ако салдото на сметка 159 е кредитно, признаваме извънреден приход:

Дт 159 / Кт 769 Извънредни приходи.
В какъв смисъл "счетоводните така или иначе не играят роля"?
Чл. 54. (1) При определяне на данъчния финансов резултат се признават годишните данъчни амортизации, определени по реда на тази глава.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 110 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Счетоводните разходи за амортизации не се признават за данъчни цели. При определяне на данъчния финансов резултат счетоводният финансов резултат се увеличава със счетоводните амортизации, независимо от това дали отчитането им води до намаляване на счетоводния финансов резултат за годината на счетоводното им отчитане.

Грешките, ако са фундаментални, се отчитат по реда на НСС-8:
Препоръчителен подход
7.1.1. Фундаментална грешка, която е свързана с предходни периоди, се отчита през текущия период чрез увеличаване или намаляване на салдото на неразпределената печалба от минали години. сравнителната информация от предходния отчетен период следва да се преизчисли.
7.1.2. Когато намалението на неразпределената печалба е по-голямо от салдото на неразпределената печалба преди намалението, разликата се отчита като непокрита загуба от минали години.
7.1.3. Предприятието трябва да оповести:
а) естеството на фундаменталната грешка;
б) размера на корекцията (преизчислението) по позиции за текущия период и за предходния период;
в) размера на корекцията (преизчислението) по позиции, свързани с периоди, предходни на предходния период;
г) факта, че сравнителната информация е била преизчислена.
Чл. 138. (1) (Изм. - ДВ, бр. 99 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г.) Дата на възникване на данъчното събитие за доставката на обща туристическа услуга е датата, на която пътуващото лице се възползва за първи път от доставката.
(2) Данъкът за доставката на общата туристическа услуга става изискуем на датата на възникване на данъчното събитие по ал. 1.

Тъй като това е специална норма, изключение от правилото на чл. 25, ал. 7 от ЗДДС, то при аванс за обща туристическа услуга данъкът не е изискуем на датата на плащане на аванса.
Прегледайте НСС-22 Бизнескомбинации.
Обърнете внимание на подробностите по сделката.
Активите се оценяват по справедлива стойност:
Скрит текст :
Намерих старо мое резюме по въпроса. Може да Ви е полезно.

Не ми е ясно, как се уреждат взаимоотношенията между консорциума и фирмите участници. Ако консорциума трябва да префактурира на някоя от фирмите участници? Като сделка между две различни страни ли се третира?

И да, и не.
Основен разграничителен критерий е дали предоставените от съдружниците на консорциума стоки, услуги, ценни книжа, патенти, търговски марки  и др. са част от дължимата непарична вноска (тогава не се издават фактури и не се начислява данък) или са по повод стопанската дейност на консорциума, за която не е приложим режима спрямо внесеното имущество (когато участник в консорциума доставя стоки и услуги по повод общата задача, той се явява подизпълнител и се третира както отделен стопански субект).
Бихте ли ми отговорили  за колко време става регистрацията по ДДС - след подаване на документите. На 13.1. -подадохеме, а на 20 .11. предадохме  документите,които ни поискаха.До сега нямаме информация.
Днес може и да Ви се обадят. За около една седмица в София излиза регистрацията.
Добре,но грешно ли е,че в договора е записано еднократно плащане на лихва?Ако трябва да корегираме.
Не е грешно. Както е записано в договора, така го отразявате в счетоводните книги.
Сделката е извън териториалния обхват на българския ЗДДС и не се начислява никаква ставка.
Здравейте,
ЕООД не може само да се обяви в несъстоятелност.
Процедурата е следната:
ЕООД подава искане пред съда за обявяване в несъстоятелност. Фиксира се дата на неплатежоспособността, открива се процедура по обявяване в несъстоятелност.
Съдът назначава временен синдик, който изисква от дружеството списък с докуметни. Обикновено се представят в 14 дневен срок. Включват списък на кредиторите по счетоводни данни, извършени плащания за последните 6 месеца преди датата на неплатежоспособността (12 месеца назад за свързани лица), други документи.
В срок от един месец от откриване на процедурата е първото събрание на кредиторите и то е в съдебно заседание. Тогава се назначава постоянен сидик и се определя неговото възнаграждение. Кредиторите имат право да предлагат синдик. Те се представят пред съда с документи, които ги легитимират като кредитори. Съдът може да ги признае като такива или да ги отхвърли. На това събрание тежестта на гласовете при вземането на решения се определя пропорционално на тежестта на всеки кредитор в общата маса на задълженията каквато е по данни от търговските книги.
Следва допълнителен срок от два месеца за доказване на всички вземания, които имат да предявят кредитори, независимо дали са отразени или не в счетоводството на длъжника. В това верме могат да оспорват задължентието на други кредитори. Същото право има и длъжника. На следващото съдебно заседание се утвърждава окончателния списък на кредиторите и се взема решение дали има възможност да се премине към изпълнение на оздравителен план или ще се обяви несъстоятелност.
От момента на обявяване на несъстоятелност, синдика започва да продава имуществото и вземанията на кредиторите се удовлетворяват по ред, определен в ТЗ и пропорционално на дела на кредитора в общата маса на вземанията. След продажба на цялото ликвидно имущество, дружеството се ликвидира и кредиторите нямат повече правна възможност да претендират вземания от длъжника, независимо в каква степен са удовлетворени те. Ако след пълното удовлетворяване на кредиторите, остане сума от осребряване на имуществото, тя се разпределя на собствениците на дружеството, пропорционално на дяловото им участие.
Това, което нахвърлях е твърде общо. Може да прочетете Част четвърта от ТЗ, от чл. 607 до чл. 760.
Счетоводно фирмата работи като действащо предприятие до момента на обявяването в несъстоятелност. Тогава на сцената се появяват Стандарт 13 и Глава двадесет и първа от ЗКПО. Ако Вие сте счетоводителят, ще помагам  :smile1:
Не се притеснявайте.
Когато сте получили документите, тогава сте ги отразили.
Дори при ревизия никой не би обърнал внимание на този дребен пропуск.
Излезте от системата, влезте отново и опитайте.
Кое Ви кара да мислите, че данъчната основа на продаваната земя трябва да е 11000 лв.?
Чл. 26 (2) (Изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) Данъчната основа се определя на базата на всичко, което включва възнаграждението, получено от или дължимо на доставчика във връзка с доставката, от получателя или от друго лице, определено в левове и стотинки, без данъка по този закон.

Предполагам, не попадате в особените случаи на чл. 27  :smile1: