Вие сте собственикът, който трябва да префактурира каква такса на строителя? За какво е таксата и как е обвързана с договора за ОПС? Има ли НА за ОПС?
Ако предположим, че е "получил" цялата сума за годината през последното тримесечие, може и с ГДД да внесе данъка  :smile1:
да, регистрирани сме. За приход става въпрос
Ако не е отразена в дневниците, то прилагате чл. 126 и я отразявате в периода, в който сте открили пропуска, т.е. сега.
Ако сумата е значителна, може да подадете нова ГДД по чл. 92 до 30.09.2017.
Регистрирани ли се по ЗДДС?
За приходна фактура става дума, нали?
ГД е договор за предоставяне на услуга по извънтрудово правоотношение.
Що за услуга е "разходи за транспорт"?
ЕТ и физическото лице са едно и също лице.
За да има свързани лица, трябва да има поне два субекта на връзката.
Да ,благодаря!Но се изравнява върху всички останали доходи нали,вкл. и като ЗП?
Да. Защото тези ходи, когато не са само като ЗП, са доходи като ЕТ.
Относно осигуряването - ще трябва да се осигурява в Англия. Съгласно разпоредбите на дял ІІ от Р1408/71 „Приложимо законодателство“ основният принцип за определяне на правилата, съгласно които се провежда осигуряването е, че лицето може да бъде осигурено само по едно национално законодателство и това е законодателството на държавата, където работи.
Зависи какво пише в договора.
Ако е записано, че всички такси са за сметка на клиента, то те са част от данъчната основа на доставката и трябва да се префактурират с начислен ДДС.
Ако таксите са за Ваша сметка, но са платени от клиента, то няма прехвърляне на собственост върху стока, нито извършване на услуга и съответно не е необходимо издаването на документ по смисъла на ЗДДС. Т.е. може да си уредите плащането с друг документ по Ваш избор - квитанция, разписка или друг.
Най-малкото, ако е СОЛ, извършва управленска дейност, освен, че е собственик. Като замине, би следвало да назначи действащ управител и да прекъсне самоосигуряването. Или изобщо да прекъсне дейността на ЕООД и пак да прекъсне самоосигуряването.
Каква земя?
Земеделска или УПИ?
Ако собственици на УПИ го предоставят на строителна фирма за построяване на жилищна сграда срещу обезщетение с апартаменти, имате бартерна сделка.
При бартера съгласно чл. 130 от ЗДДС, доставката с по-ранна дата на данъчно събитие (тази на прехвърляне собствеността на парцела) се счита за авансово плащане по втората доставка (тази на апартаментите). Размерът на данъчната основа е равен на размера на данъчната основа на по-ранната доставка, т. е. на цената на парцела.
Собствениците, ако са физически лица, нямат задължението да издадат фактура на строителната фирма. Тя, обаче, трябва да издаде фактура за полученото авансово плащане с начислен ДДС. Зависи много какво точно е записано в НА, оформящ сделката. Ако не е изрично упоменато, че цената на парцела е без ДДС, то се приема, че ДДС е включен в цената.
Това е най-общо.
Дайте конкретна информация за условията на сделката и характеристиките на страните по отношение на регистрация по ЗДДС, за да  получите по-точен отговор.
Вижте това мнение на юрист. Има цитирано и разяснение а НАП по въпроса:

Данъчно третиране на извършването на дентални услуги

Публикувано на 31.07.2012

Отговаря Милена КИРИЛОВА - юрист


    Стоматолог ще отдава под наем помещение, следва ли да се рeгистрира по ЗДДС, тъй като оборотът му от извършваните здравни услуги и отдаването под наем на помещение ще надхвърли 50 000 лв.?

   
Въпросът е свързан с това дали лекарите по дентална медицина, упражняващи дейността си на територията на Република България, подлежат на задължителна регистрация по ЗДДС, като се има предвид, че дейността им се осъществява като свободни професии, еднолични търговци и юридически лица съгласно Закона за лечебните заведения.
В глава четвърта от ЗДДС законодателят е регламентирал освободените доставки.
Съгласно чл. 38, ал. 1 от ЗДДС във връзка с чл. 39, т. 1 от закона освободена доставка е извършването на здравни (медицински) услуги, каквито са и денталните (стоматологичните) услуги и пряко свързаните с тях услуги, оказвани от здравни заведения по Закона за здравето и от лечебни заведения по Закона за лечебните заведения.
Видно от цитираната разпоредба, за да се третира дадена доставка като освободена, е необходимо да са изпълнени едновременно следните условия:
- лицата, които осъществяват доставките, да са здравни (лечебни) заведения по смисъла на Закона за здравето и лечебни заведения по смисъла ЗЛЗ и
- доставяните услуги да са здравни (медицински), както и пряко свързаните с тях други услуги.
Съгласно чл. 2, ал. 1 от ЗЛЗ лечебни заведения са организационно обособени структури на функционален принцип, в които лекари или лекари по дентална медицина самостоятелно или с помощта на други медицински и немедицински специалисти осъществяват всички или някои от дейностите, посочени в т. 1 - т. 6. Самите лечебни заведения са квалифицирани в разпоредбата на чл. 10 от ЗЛЗ.
Съгласно чл. 8, ал. 2, т. “а” от ЗЛЗ лечебно заведение за извънболнична помощ е и индивидуалната практика за специализирана медицинска помощ, каквато се явява практиката на стоматолог, упражняващ дейност като свободна професия.
Ако оборотът на данъчно задължено лице е реализиран само от такива медицински услуги и пряко свързаните с тях услуги, за същите не възниква задължение за задължителна регистрация по ЗДДС.
Следователно за извършването на дентални услуги лекарят по дентална медицина не е задължен да се регистрира по ДДС, тъй като същите са освободени доставки.
Следва да имате предвид обаче, че ако лицето извършва и друг вид услуги, като например услуги с козметичен характер, отдаване под наем и др., то тогава същите не попадат в определените като освободени доставки в глава четвърта на ЗДДС. Предвид горепосоченото и на основание чл. 12, ал.1 от ЗДДС тези доставки са облагаеми на общо основание.
С други думи, стоматологът ще подлежи на регистрация по ДДС, когато достигне облагаем оборот 50 000 лв. или повече за период не по-дълъг от последните 12 последователни месеца преди текущия месец за доставките на услуги по отдаване под наем. Освободените доставки не участват при формирането на облагаемия му оборот и не могат да се сумират към облагаемия му оборот за целите на регистрация по ДДС.
В този смисъл е и индивидуално писмо изх. № 62-00-8/14.06.2010 г. на изпълнителния директор на НАП до председателя на УС на БЗС.
И аз така бих го тълкувала. Особено ако аз съм продавача :)
Да разширя малко въпроса Ви: ако сумата от двете продажби надвишава 50000, трябва ли регистрация по ДДС?
Присъединявам се към мнението :smile1:
И добавям, че не е задължено да се регистрира по ЗДДС независимо от оборота по сделките, защото не са независима икономическа дейност, осъществявана редовно и с цел получаване на възнаграждение, според определението в чл. 3 на ЗДДС.
В случая лицето е ЕТ, регистрирано по ТЗ, макар и да не отдава под наем в това си качество.
Качеството на ЕТ и физическото лице са неотделими. В този смисъл, наемодателят трябва да следи дали ще достигне оборот за задължителна регистрация от получения доход от наем, тъй като наемателят е фирма и доставката не е освободена. Ако това се случи, той ще трябва не само да издава фактури с фискални бонове, но и да начислява ддс.
При условие, че предприятието изплаща доход на самоосигуряващо се лице по смисъла на КСО, изрично потвърдило това обстоятелство писмено с декларация по реда на чл. 43, ал. 5 ЗДДФЛ, предприятието - платец на дохода:
- не изготвя Сметка за изплатени суми по реда на чл. 45, ал. 4 ЗДДФЛ;
- не удържа авансов данък, а изплаща брутния доход на лицето (чл. 43, ал. 5 ЗДДФЛ).

Съгласно чл.9, ал. 2 на ЗДДФЛ  "Данъчно задължените лица, които не са длъжни да издават фискална касова бележка от фискално устройство или касова бележка от интегрирана автоматизирана система за управление на търговската дейност съгласно ал. 1, издават документ за придобитите от тях доходи от източници по чл. 10, ал. 1, т. 3 и 4, съдържащ реквизитите по чл. 6, ал. 1 от Закона за счетоводството."

Чл. 6. (1) Първичният счетоводен документ, адресиран до външен получател, съдържа най-малко следната информация:
1. наименование и номер на документа, съдържащ само арабски цифри;
2. дата на издаване;
3. наименование или име, адрес и единен идентификационен код от Търговския регистър или единен идентификационен код по Булстат или единен граждански номер или личен номер на чужденец на издателя и получателя;
4. предмет, натурално и стойностно изражение на стопанската операция.

С други думи, ако физическото лице е дикларирало пред фирмата платец на наема, че е СОЛ, фирмата не му идсава СИС за неговата част от наема, а той издава разписка, квитанция от ПКО или друг подобен документ, но не е длъжен да издава фискален бон.
Чл. 4. (Доп. - ДВ, бр. 40 от 2013 г., в сила от 30.04.2013 г.) Не е задължено да регистрира извършваните от него продажби в търговски обект чрез ФУ/ИАСУТД лице, което извършва следните дейности:
......
6. дейност на наемодатели - физически лица, които не са търговци по смисъла на Търговския закон, включително отдаващите под наем складови помещения;
Зададохте ли и на нея, че е материална?
Чл. 39. Освободена доставка е:
1. (доп., ДВ, бр. 94 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) извършването на здравни (медицински) услуги и пряко свързаните с тях услуги, оказвани от здравни заведения и детски ясли по Закона за здравето и от лечебни заведения по Закона за лечебните заведения;
....................
5. (предишна т. 4, ДВ, бр. 108 от 2007 г., в сила от 19.12.2007 г., доп., ДВ, бр. 94 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., изм., ДВ, бр. 101 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г.) доставката на зъбни протези от лекари по дентална медицина или зъботехници

Задължителна регистрация
Чл. 96. (1) Всяко данъчно задължено лице с облагаем оборот 50 000 лв. или повече за период не по-дълъг от последните 12 последователни месеца преди текущия месец е длъжно в 14-дневен срок от изтичането на данъчния период, през който е достигнало този оборот, да подаде заявление за регистрация по този закон.
(2) Облагаемият оборот е сумата от данъчните основи на извършените от лицето:
1. облагаеми доставки, включително облагаемите с нулева ставка;
2. доставки на финансови услуги по чл. 46;
3. доставки на застрахователни услуги по чл. 47.
(3) (изм., ДВ, бр. 108 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм., ДВ, бр. 97 от 2016 г., в сила от 01.01.2017 г.) В облагаемия оборот не се включват доставките по ал. 2, т. 2 и 3, когато не са свързани с основната дейност на лицето, доставките на дълготрайни активи, използвани в дейността на лицето, както и доставките за които данъкът е изискуем от получателя по чл. 82, ал. 2 и 3.

Доколкото медицинските услуги са освободена доставка, те не участват при формирането на облагаемия оборот за задължителна регистрация.
Реално полученият брутен доход.
И тъй като от социалните искат в бележката да пише доход, посочвам осигурителния, но бележката има следния текст:

Настоящото се издава на ИВАН ИВАНОВ,  ЕГН 9999999999, живущ на адрес: гр. София, ул. СОФИЯ 1 в уверение на това, че същият не е получавала възнаграждение от фирмата, а се е осигурявала като самоосигуряващо се лице върху следния осигурителен доход :
.................. (таблица за 12 месеца)..................
заглавието на колоната - "осигурителен доход"

Мартин,
Текстът на алинея 3 Ви задължава да подадете декларация, но текстът на ал. 6 Ви освобождава от задължението да представяте удостоверение за платения в Германия данък.
Задължение за подаване на годишна данъчна декларация
Чл. 50. (1) (изм., ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Местните физически лица подават годишна данъчна декларация по образец за:
1. придобитите през годината доходи, подлежащи на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа и с данък върху годишната данъчна основа по чл. 28;
2. (изм., ДВ, бр. 99 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г., доп., ДВ, бр. 32 от 2016 г., в сила от 01.01.2017 г., изм., ДВ, бр. 97 от 2016 г., в сила от 01.01.2017 г.) доходите, подлежащи на облагане с патентен данък и/или данък върху таксиметров превоз на пътници по реда на Закона за местните данъци и такси, както и за доходите по чл. 13, ал. 1, т. 29;
3. (изм., ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г., изм., ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г., доп., ДВ, бр. 97 от 2016 г., в сила от 01.01.2017 г.) дължимия данък по чл. 67, ал. 4 за придобитите през годината от източник в чужбина доходи от:
а) дивиденти;
б) ликвидационни дялове;
в) доходи по чл. 38, ал. 5, т. 2, ал. 8 и ал. 13;
4. притежаваните акции и дялови участия в дружества, място на стопанска дейност, определена база и недвижима собственост в чужбина.
5. (нова, ДВ, бр. 99 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) предоставените/получените парични заеми, както следва:
а) непогасената част от предоставените парични заеми през данъчната година, ако размерът им общо надхвърля 10 000 лв.;
б) непогасените към края на данъчната година остатъци от предоставени през същата и през предходните пет данъчни години парични заеми, ако размерът на тези остатъци общо надхвърля 40 000 лв.;
в) непогасената част от получените парични заеми през данъчната година, ако размерът им общо надхвърля 10 000 лв., с изключение на получените кредити, предоставени от кредитни институции по смисъла на Закона за кредитните институции;
г) непогасените към края на данъчната година остатъци от получени през същата и през предходните пет данъчни години парични заеми, с изключение на получените кредити, предоставени от кредитни институции по смисъла на Закона за кредитните институции, ако размерът на тези остатъци общо надхвърля 40 000 лв.
(2) (изм., ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., доп., ДВ, бр. 99 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Чуждестранните физически лица подават годишна данъчна декларация по ал. 1 за доходите, по ал. 1, т. 1 и 2 и в случаите по чл. 37а.
(3) (изм., ДВ, бр. 99 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Местните и чуждестранните физически лица, придобили доходи от трудови правоотношения по § 1, т. 26, букви "е" и "и" от допълнителната разпоредба, подават годишна данъчна декларация по ал. 1 за тези доходи.
е) (изм., ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) правоотношенията, свързани с наемане на работна сила от чуждестранно лице, когато трудът се полага на територията на страната, както и правоотношенията по наемане на работна сила на местно физическо лице от чуждестранно лице, когато трудът се полага извън територията на страната;
(4) (изм., ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Към годишната данъчна декларация по ал. 1 се прилагат служебните бележки по чл. 45.
(5) (изм., ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Местните физически лица прилагат към годишната данъчна декларация по ал. 1 удостоверения за размера на внесените в чужбина данък и задължителни осигурителни вноски, издадени от компетентните власти на другата държава.
(6) (нова, ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) За доходи от източник в чужбина, при облагането на които съгласно действаща данъчна спогодба се прилага метод за избягване на двойното данъчно облагане "освобождаване с прогресия", местните физически лица могат да не представят удостоверение за размера на внесения данък по ал. 5.