Здравейте,
Дали трябва да се подава декларация, зависи от това дали лицето е продало дела си на печалба, което представлява облагаем доход по чл. 33 от ЗДДФЛ.
Скрит текст :

Ако дялът е продаден по номинал или със загуба, няма приход и респективно няма облагане.

Продажбата на дялове се отразява в таблица ІІ на приложение 5 с код 508
но явно този има и ЕТ защото има и булстат различен от ДДс номера
Това не са наши проблеми.
Аз имам ЗП с булстат ЕГН и ДДС-номер на ЕТ :smile1:
Земеделските производители, които са се регистрирали по ЗДДС като физически лица и не са имали преди това регистрация като ЕТ и, съответно регистрация на ЕТ-то по ЗДДС, имат ДДС номер BG с ЕГН. Вкарваш го с този ДДС номер. Той е валиден.
Мисля, че приложимата норма е:

ЗДДС:
Доставка, свързана с международния стоков трафик
Чл. 32. (1) (изм., ДВ, бр. 108 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Облагаема доставка с нулева ставка е доставката на необщностни стоки, с изключение на посочените в приложение № 1, за които са налице обстоятелствата по чл. 16, ал. 5.
(2) (изм., ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Облагаема доставка с нулева ставка е доставката на услуги по разтоварване, натоварване, претоварване, подреждане, укрепване на стока и/или митническо оформяне, когато те са оказани във връзка с доставката на стоки, облагаема с нулева ставка по ал. 1, с изключение на освободените по смисъла на закона.

ППЗДДС:
Доставка, свързана с международния стоков трафик
Чл. 32. (1) За доказване на доставка по чл. 32, ал. 1 от закона с място на изпълнение на територията на страната доставчикът следва да разполага със следните документи:
1. (изм., ДВ, бр. 24 от 2017 г., в сила от 21.03.2017 г.) митнически документи, удостоверяващи, че стоката е несъюзна;
2. (изм., ДВ, бр. 24 от 2017 г., в сила от 21.03.2017 г.) митнически документи, от които е видно, че към датата, на която данъкът за доставката става изискуем, стоките са със статут на временно складирани стоки или са поставени в свободна зона или под митнически режими - митническо складиране, активно усъвършенстване, временен внос с пълно освобождаване от вносни мита, външен транзит;
3. фактура за доставката.
(2) За доказване на доставка по чл. 32, ал. 2 от закона с място на изпълнение на територията на страната доставчикът следва да разполага със следните документи:
1. писмена декларация от лицето - титуляр на направлението/режима по ал. 1, в която е декларирано, че към датата, на която данъкът за доставката на услугата става изискуем за стоките, са налице обстоятелствата по ал. 1.
2. фактура за доставката.
Ако е придобила право на пенсия в рамките на ТЕЛК решението, има право на данъчно облекчение. И най-вероятно е така, съдейки по високия процент.
Регистрацията по ЗДДС на ЗП-ФЛ вече не е обвързана с облагането на доходите.
Ако лицето не е приложило чл.29а за избор за облагане по чл. 26, то се облага по чл. 29 и съответно се вземат нетните приходи от продажби за отчетния период и от тях се приспадат НПР. Покупките имат отношение само към правото на ДК по ЗДДС.
Ние имаме строителни работници и правим допълнително споразумение за всяко командироване за срока на командировката.
А1 вадим за годината.
Примерно споразумение мога да приложа утре.
Доходът от субсидия не се включва в облагаемия оборот за задължителна регистрация по ЗДДС. За него не се издава фактура и след регистрацията по ЗДДС.
Какъв е смисълът да се прилага недействаща вече норма?
Здравейте,
Въпросът е интересен.
От ПЗР:
§ 44. За стоки и услуги, които не са дълготрайни активи по смисъла на § 1, т. 83 от Закона за данък върху добавената стойност, налични към 31 декември 2016 г. включително, не се прилагат чл. 79, ал. 3 и 5, чл. 79а и 79б от същия закон.

По-просто казано, като гледах семинара на НАП, имаше въпрос за мобилните телефони и лаптопите, които са активи по смисъла на ЗКПО, как НАП ще следи ползването на ДК. Отговорът беше, че няма да следи друго, освен съответствието на тези активи на персонала. Т.е. ако едно ЕООД с 4 човека персонал има 10 лаптопа, това вече значи, че са ползвали ДК и за съпрузи, че и за тъщи  :smile1: Нали при проверка по ДДС попълваме съответните Сд-41:45 и там се виждат активите по ЗКПО.
Здравейте , бих искала да попитам следното : Лице ,което е на граждански договор и възнаграждение под МРЗ за месец , неосигурено на друго основание (не е и СОЛ) следва ли да попълва справка  за определяне на окончателен размер за дохода - частта за здравни осигуровки?
От указанията за попълване на таблица 2:
Тази таблица се попълва от самоосигуряващите се лица, получаващи доходи от дейност като: упражняващи свободна професия; занаятчийска дейност; еднолични търговци; собственици на ЕООД; съдружници в търговски дружества; физическите лица, членове на неперсонифицирани дружества; регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители, които определят годишен осигурителен доход; лица, упражняващи дейности, подлежащи на облагане с патентен данък и не са еднолични търговци. Тази таблица се попълва и в случаите, в които тези лица получават доходи от работа без трудово правоотношение, независимо от дейността, за която са регистрирани. Тя се попълва и от самоосигуряващите се лица по чл. 40, ал. 5, т. 1 от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО) и през годината са получили доходи, подлежащи на данъчно облагане, съгласно данните от данъчната декларация.
В колона 5 се вписва облагаемия доход от упражняване на дейностите по т. 1 от тези указания. Колона 5 се попълва и от осигурените на основание чл. 40, ал. 5 от ЗЗО лица, получили доходи, подлежащи на данъчно облагане съгласно данните от годишната данъчна декларация. На ред 13 се попълва облагаемия доход от дейността като самоосигуряващо се лице по следния начин:
......................
лицата, които не са осигурени на друго основание и са внасяли здравноосигурителни вноски на основание чл. 40, ал. 5, т. 1 от ЗЗО върху осигурителен доход не по-малък от половината от минималния размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, определен със ЗБДОО за съответната година и същевременно имат получени доходи, подлежащи на данъчно облагане съгласно данните от данъчната декларация, попълват облагаемия доход, деклариран в Приложение 3, част І, ред 6, Приложение 4, част І, ред 7, Приложение 5, част ІІ, ред 1 и Приложение 6, част І, ред 3;

Чл.40, ал. 5 от ЗЗО:
Скрит текст :
Здравейте,
Тези 1/3 и 1/4 се изчисляват върху остатъка от несеквестируемия минимум.
Т.е. от нетното възнаграждение се изважда МРЗ и върху остатъка се прилагат пропорциите по чл. 446.
Ето статия от адвокат.
http://irinakonstantinova.com/2016/12/zapor-koga-kolko-kak/
Ако брутото е 600 лв. и удръжките 100, нетото е 500 и от него се вади МРЗ. Така остава 40 лв. за запориране и 1/4 от тях са 10 лв.
тоест процедурата по закриване на ЕТ е доста по-опростена, по-бърза и по-евтина отколкото закриване на ЕООД?
Да. Винаги има плюсове и минуси. ЕТ е неограничено отговорен с цялото си имущество и в крайна сметка го дължи на себе си :smile1:
В приложение 10 в началото се отбелязва кои облекчения се ползват от работодателя, а останалите са през подаване на декларацията.
И наистина с баркод не ви позволява да сбъркате :smile1:
Здравейте,
В чл. 60а от Търговския закон (ТЗ) са предвидени четири основания за заличаване на ЕТ от търговския регистър:
- при прекратяване на дейността му;
- при установяване на местожителството му в чужбина;
- при смъртта му;
- при поставянето му под запрещение
И при четирите основания по чл. 60а ТЗ заличаването от регистъра се извършва по заявление на ЕТ,  писмено и се отправя до съответния съд по вписването.
Със заличаването ЕТ престава да съществува и повече физическото лице не може да извършва търговска дейност по занятие. Характерно е това, че за разлика от заличаването на капиталовите дружества при него не се извършва ликвидация по публичен ред. Притежаваното от фирмата остава като имущество на физическото лице.
Здравейте,
Ако правилно Ви разбирам, получавате фактура с начислен ДДС от наемодател за нает апартамент за управител на фирмата, чието счетоводство водите.
Ако не ползвате ддс, няма защо да издавате протокол.
Наистина е задължително. :(
Не ви заниждам. Бях в такава извадка дълги години и отърваване няма. При мен отпадна с началото на процедура по несъстоятелност на дружеството.
И какво Ви притеснява?
Ако разходите за актива са двойно по-високи от финансирането е логично да имате резултат в загуба.
Тъй като в случая Управителят на ЕООД е представляващ юридическото лице, няма пречка да сключи такъв договор със себе си като ФЛ. В практиката се е наложило мнението, че не може да сключва със себе си единствено трудов договор.
След като става дума за товарен автомобил, дружеството ще има право на данъчен кредит за всички разходи, свързани с неговата експлоатация. И то не защото е нает актив, а защото автомобилът не е лек.
Дружеството, обаче, като платец на доход на ФЛ ще има задължение да удържа и внася авансов данък върху дохода от наем на собственика и да му издава сметка за изплатени суми и служебна бележка. Собственикът е СОЛ, но това обстоятелство има значение само за доходите от друга стопанска дейност, а не и от наем.
По този повод и, тъй като няма да може да ползвате амортизационни начисления за актива, може да помислите за допълнителна непарична вноска от страна на собственика в капитала на дружеството, например.