Здраве желаем. Значи един такъв казус ме мъчи. Помолиха ме за една жена работи в Гърция, гледа разни болни и стари хора, обаче иска да започне да се осигурява в България и то не на какво да е, а на максималния осигурителен доход. Предполагам, заради по-висока пенсия. И ще си плаща, колкото, толкова.  Въпроса е как да стартирам това осигуряване. Мисля си, за трудов договор в една фирма, ама тази сума от 2400 лв. направо ме плаши. Ако е СОЛ, нали пък трябва да започне дейност, а такава няма да има. И не знам какво да правя.
Код 16 се подава, ако периодът на сумирано отчитане, е повече от един месец.
Да, тази я свършихме вече донякъде, говорихме по телефона с инспектора, който прави предишната проверка, понеже е запознат със случая. Той не се ангажираха с нищо, подайте документите, пък после ще решим. То на всичкото отгоре, седалището на фирмата е в друга област, друго НОИ .... мътна и кървава.
Аз видях разпореждане от НОИ да връща 1000 и кусур лева. И той да не ги връща, сега носи болничните. Болен бил, лекувал се, а те го водили на работа. Явно и на предишните колеги не е дадена информация, човек сам си каза, че не е знаел. А кой в НОИ е разрешил изплащане, не знам.
Здравейте. Не знам откъде и как да започна. Преди два три месеца от НОИ правиха проверка на едно лице, на което е изплатено обезщетение за временна неработоспособност. Лицето има основен работодател, а при нас е с втори трудов договор. Въпросната фирма, в която работи на 2 часа, дойде при нас юни месец тази година. От НОИ поискаха информация за 10, 11 и 12. 2012 . Бяха ни предоставили архив от документи от предишното счетоводство, изровихме ведомости едно друго и пратихме в НОИ каквото имаше налично. Проверката мина и замина, докато днес не ни поляха със студен душ. Миналата година, господинът обект на проверката, е воден на работа през проверяваният период. А днес същия се появи при нас и мъкне  2 болнични листа за тези периоди. А ние сме дали вече инфото в НОИ, че е бил на работа. И декл. 1 е също с работни дни подадена. Той нашият, не знаел че трябва да представи болнични листове и при вторият си работодател и разбрал кой знае кога, днес ги донесе. Аман заман, входирайте ги, понеже от НОИ пуснали разпореждане да върне парите по обезщетението, които е взел, на база представените от основният работодател болнични, но не представени от вторият работодател. И ние отде да знаем, че миналата година този човек е бил болнични, а по ведомост воден на работа. Дадохме тази ведомост, наистина, не разписана, ама документ все пак. Сега ако ги входираме, ще стане една....не е за разправяне. Каза, жена му била експерт-счетоводител. Да не го беше казвал.
И някой аванс да дадете също става.
Здравейте. Какво се получи при нас. Един работодател миналата година , юли месец започва дейност сутринта и следобяд иска да подаде декларация за спиране на дейността. Майтап няма, така беше. Обаче в НАП, не мина, не можело то така. Трябва да мине един ден. Хубаво, денят мина, дейността биде спряна на следващия. За един ден, има няма 5 лв. осигуровки платени, декл. 1 подадена, обаче забравихме годишната 6 за 2012. И хоп, днес го разбрали от НАП и ще пишат акт. Няма фирма, няма нищо, ще има акт и се чудя на каква сума ще се спрат, 50 или 500 лв. Да се намират тук такива дето да хвърлят боб?
E, разход ама в 2013. Как да е. Значи нулеви Баланс и ОПР. Нали трябва да се вземат едни пари, то е ясно. Публиката....
Фирми без дейност през 2012, подали само декларация за това пред НСИ, ще декларират ли нещо пред ТР и как?
И аз съм в това положение, че и по-зле. Фирмата е създадена декември 2012, рег. по ДДС, обаче всичко което имам е 200 лв. за канцеларски материали и това е. В НСИ абсурд да я пусна, ГДД ясно. Ама с НСИ какво да правя, моля за помощ.