Здравейте. Един такъв казус ми завъртяха моите клиенти. Фирма, извършваща международен транспорт, зарежда гориво в България, през системата DKV. DKV България издават фактура за зареденото гориво с ддс, в което детайлно фигурира, рег. номер на автомобила, кога, къде и колко гориво е заредил. И гледам, че на един VW Sharan, зареденото количество е 1900 л. Питам собственика, обяснява ми, че горивото е заредено на камиони на наш турски клиент, обаче е ползвана DKV картата на българската фирма, по какви причини, не знам. Сега това гориво аз трябва да го продам на турците. Обаче за него ще ползвам данъчен кредит, пък ще го продам без ДДС на трета страна. Според Вас, ще има ли някакъв проблем с НАП за това, защото си мисля да го разпределя между другите камиони с някакъв протокол, станало грешка и толкоз. Благодаря.
При мен имаше такава фирма, без задължения и отговаряща на новите критерии, но мина с проверка както обичайно.
Начислява на общо основание 20% ДДС.
И аз искам да имам този избор, ама няма да се види. Поне скоро.
Сега Ви разбрах. Благодаря.
Само че, това -16,80 влиза в Декл. 1 за нетното възнаграждение, а така с отрицателна сума, въпросната декларация не се приема.
Не е до софтуера, а до кое е правилно. Защото ако пише 0.00, се получава една сумарна сума за получаване, а когато пише -16.80, тази сума ще се промени. В това е цялата работа.
Здравейте. Имам един такъв казус. Лице, което е в непрекъснат неплатен отпуск, без стаж и т.н. и осигуровките са за негова сметка. Как е правилно това да се отрази във ведомостта, в колоната "сума за получаване"? В тази колона да пише 0.00 или -16.80?
Водете го болнични, защото ТЕЛК най-вероятно ще му пуснат такива за този период. Иначе после ще правите корекции на Д1. Тук водихме един такъв на работа, те му пуснаха болнични и сега трябва да коригираме.
Аз едно нещо не мога да разбера,тези собственици ще работят ли или ще се занимават само с бумащина? Това за изпращане на документи от собственика до счетоводната кантора с електронен подпис е просто смехотворно.Смехотворно е също аз да нося отговорност за достоверността на документите - аз бюро на интерпол ли съм, ДАНС ли съм или какво съм? За пореден път господа адвокати показвате,че нищо не разбирате от нашата професия. А какво тълкователно решение ще дадете за адвокатите ,които изготвят договори за продажба на търговски дружества с огромни задължения,това не е ли участие в престъпление?А какво да направя в случаите,когато собственика ми казва,че той си носи отговорността?Също така да питам,счетоводните кантори,които обслужват примерно 20 ТД,с 20 електронни подписа ли трябва да работят?И като работя с електронния подпис на фирмата или собственика,дали не мога пак да направя нещо недобросъвестно ако реша?Собственика няма да стои да ме надзирава.Оставете фирмите и собствениците да  правят бизнес и икономика.
Новият ЗС за счетоводството беше приет поради европейска директива,чиято цел е да се облекчи бумащината на малките фирми,а ние отново побългаряваме всичко.
Явно господа адвокати счетоводна професия ви е голям трън в очите.
Уверявам Ви ,че е къртовска и не толкова платена / примерно както вашия материален интерес / и вашата наредба за минималните адвокатски възнаграждения,която е в абсолютно противоречие с принципите на свободната пазарна икономика и конкуренцията.

Амин.
Срока е 3 дни от отказа, но няма да имате такъв. Декларирате управителя като търговец и се готови.
Питах, защото при друг аналогичен случай, от НОИ отказаха заверка на осигурителна книжка, защото не била подадена ГДД пол ч.50 с Таблица 1 и 2.
Добре. А СОЛ, собственик на ЕООД, който през 2015 се самоосигурява до юли 2015 и не получава доходи от дружеството, като след юли става управител по договор за управление и контрол, трябва ли изобщо да подава ГДД по чл.50 и ако да, евентуално да изравнява с Таблица 1 и 2? Самоосигуряването е прекратено през юли 2015, след това следва осигуряване като управител с код 10 в Декл.1, осигуровки на минималния праг за дейността и длъжността + данък.
Ако имате ПИК, пробвайте и пишете за резултата. Аз лично ще съм ви благодарен.
Освен да подадете празна ГДД с попълнена таблица 1 и 2 кол. 4  - 300 лв., върху който са внасяни вноски, не знам какво друго. Ще излязат надвнесени, но пък ще ви признаят осигурителен стаж при заверка. Само не знам възможно ли е да подадете декларацията в този вид.
Здравейте. Търсих подобен казус, но не намерих нищо подобно. Става въпрос за физическо лице, регистриран като ЗП, което има и ЕТ. Като ЗП няма приходи в 2015, няма и субсидии. Осигурява се в ЕТ-то и цялата дейност е там. Като ЕТ произвежда и продава непреработена земеделска продукция, няма други доходи. Въпроса ми е, като ЕТ изравнява ли осигурителни вноски в този случай.  Питам заради факта, че продава непреработена земеделска продукция, но пък няма регистрация като земеделски производител ЕТ-то.
За да работите като счетоводител, не е задължително за отговаряте на изискванията на ЗС за съставител на ГФО. Счетоводител, не е равно на съставител на ГФО. Изисквания за счетоводна длъжност и работа няма нормативни, те са изцяло в прерогативите на евентуалния работодател. Може да сте и счетоводител и съставител на ГФО, ако отговаряте на изискванията на ЗС за такъв, но може да сте и счетоводител, без да сте съставител на ГФО.
Това не е задължително. Ако е регистриран ЗП и има само доходи от продажба на непреработена земеделска продукция, не изравнява осигурителни вноски.

КСО, чл.6, ал.10
(10) (Изм. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г. (*), изм. - ДВ, бр. 12 от 2015 г., предишна ал. 9 - ДВ, бр. 61 от 2015 г., в сила от 01.01.2016 г.) Регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители, произвеждащи непреработена растителна и/или животинска продукция, не определят окончателен размер на осигурителния доход за тази дейност. Осигурителните вноски за тези лица могат да се изплащат от фондове за подпомагане на земеделските стопани по ред, определен от Министерският съвет.
Писах нещо, но си отговорих на въпроса.