Дали трябва да отиде на ТЕЛК преценява лекаря.  :wink1:
След като това време се признава за трудов стаж се дължи платен отпуск.
Аз също съм на мнение, че ако имате съмнения, че БЛ е сгрешен е редно да се върне за корекция.
А защо 703 е осчетоводена 2015 г.?
Би трябвало във втората фактура да се посочи цялата сума на услугата по 703 и на втори ред със знак минус приспаднатия аванс.Така сумата по втората фактура ще е разликата.
Безвъзмездни доставки по смисъла на ЗДДС
Цитат
ЗДДС не дава точна дефиниция за това каква трябва да е разликата между реалната стойност на сделката и стойността, по която е осъществена, което означава, че при ревизия може да се приложи по-свободно тълкуване. Въпреки това понятието многократно би трябвало да означава поне 5-6 пъти разлика.
Например, ако реалната стойност на моя компютър е 2 000 лева в момента и аз го продам за 200 лева, вероятно това трябва да се третира като безвъзмездна доставка по смисъла на ЗДДС и от това да произтекат съответните данъчни процеси.
Интервю с Цветан Симеонов, председател на БТПП, и Николай Попов, председател на СДБ, Бизнес старт, 14.03.2016
Всяко увеличаване на данъците може да бъде вредно за позициите на България
Мисля, че няма две мнения по въпроса. :wink1:
Горанов не се спира, иска нов данък за бизнеса по линията "ДДС"
Цитат
Предложената ставка от 17% е пазарлък на фона на купищата пробойни в законодателството, коментираха експерти, пожелали анонимност. Веднага след приемането на промените от счетоводните предприятия предупредиха, че облагането с ДДС на личното ползване влече промени и в други закони и връзките с тях изобщо не са направени. Именно при коментарите по тези пробойни се появи идеята личното ползване да се третира като останалите фирмени разходи - като представителните, социалните и разходите, свързани с ползването на коли за управленска дейност. "Въвеждането на този данък е алтернатива на облагането по линия с данък общ доход и осигуровки. Неприемливо е да се ползват тези пропуски и да се правят пазарлъци за максимален приход в бюджета. Подобен висок налог ще демотивира съвсем фирмите да декларират личното ползване", смятат експерти.



17% данък за колата на шефа
Цитат
Разходите на фирмите за поддържане на служебни коли, които се използват и за лични нужди от собственика, шефа или служителите, може би ще се облагат с данък от 17%. Поне това показват изчисленията на експертите от Министерството на финансите, които подготвят промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, свързани с данък "уикенд". До края на месеца или в началото на април се очаква промените да бъдат пуснати за обществено обсъждане, като те се правят по настояване от страна на бизнеса.
Да.В случая гледате датата на термина.
814 в полза на ФЛ.  :good:
Няма значение.Лично аз предпочитам да изписвам името както е по фактурата.
Данък „Уикенд” съществуваше и преди, но нямаше ясни критерии
Цитат
„Данък „Уикенд” не ми е сред любимите теми, но трябва да уточним нещо много важно. Този закон съществуваше и преди като правен механизъм, но липсваха ясни критерии за неговото прилагане. Сега тези критерии вече са факт и злоупотребите рязко намаляха”, каза на национлена среща на ГЕРБ „Предприемачи” в Хасково председателят на енергийната комисия в НС и областен координатор на ГЕРБ Делян Добрев.




Как ще гарантирате на фирмите, че данъчните няма да злоупотребяват с данък "уикенд". Че няма да ги карат да отчитат всеки кламер например?

Когато внесохме закона, бяхме предвидили неща дори извън директивата, които обаче да са благоприятни за режима, който предлагаме. Имаше праг за някои видове активи. Но парламентът го отмени. Те отмениха облекчаването на режима, а запазиха самия режим. Това, което можем да направим сега и което е направено в много европейски държави, е свързано с моторните превозни средства – да има възможност за ползване на 50% на данъчния кредит, след което да не се изследва личното ползване. Не може да има праг на същественост, защото евродирективата не го позволява. Това, което трябва да се направи при нас, което също е свързано с облекчаване на режима на отчетност, е въвеждането на данък при източника по отношение на личното ползване, който обаче няма как да е 10%, защото трябва да компенсира осигуровките. Защото, ако собственик преотстъпи на служителя фирмен актив, който той да използва за лични цели, той трябва да се третира като доход. С 10% данък при източника ще се реши казусът с корпоративното облагане. Обаче казусът с осигуровката ще остане. Все още правим сметки, но излиза, че алтернативният данък при източника трябва да е около 17%.
Източник: Владислав Горанов: Десетина души са овладели големия строителен бизнес
Прегледайте чл.21 от ЗДДС и уточнете къде е мястото на изпълнение при доставка на услугата.
Срок за извършване на ревизията
Чл. 114. (1) (Доп. - ДВ, бр. 14 от 2011 г., в сила от 15.02.2011 г., изм. - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) Срокът за извършване на ревизията е до три месеца и започва да тече от датата на връчването на заповедта за възлагане. Когато заповедта за възлагане на ревизията е връчена по реда на чл. 143м, ал. 1, срокът за извършване на ревизията започва да тече от датата на получаване на уведомлението за извършено връчване от компетентния орган на другата държава - членка на Европейския съюз.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 99 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г.) Ако срокът по ал. 1 се окаже недостатъчен, той може да бъде продължен до два месеца със заповед за удължаване на срока от органа, възложил ревизията.
(3) (Нова - ДВ, бр. 108 от 2007 г., в сила от 19.12.2007 г., отм. - ДВ, бр. 99 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г.)
(4) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., предишна ал. 3 - ДВ, бр. 108 от 2007 г., в сила от 19.12.2007 г.) Когато сроковете по ал. 1 и 2 се окажат недостатъчни поради особена фактическа сложност на конкретния случай, срокът може да бъде продължен общо до не повече от три години със заповед за удължаване на срока на изпълнителния директор, издадена въз основа на мотивирано предложение на териториалния директор.

Източник: http://www.lex.bg/laws/ldoc/2135514513