Колеги, съгласни ли сте с предложенията?
Бизнесът с редица предложения за данък “уикенд”
Цитат
Нашите предложения са в две посоки. Първата е въвеждане на праг. Идеята е данък “уикенд” да не важи за всички активи, а за тези над 50 000 лв. Предлагаме и въвеждане на съотношение за служебно и лично ползване, фиксирано по видове активи, които да са еднакви за всички. Целта е да няма възможност за неравно третиране на предприятията”, обясни Васил Велев.

Аз лично не мога да се съглася с второто предложение. Би трябвало да има и някаква достоверност. Кой ще се съгласи да плати данък без да се докаже, че го дължи?
А в Правилника за РЗ на фирмата какво е записано?
Ако детето има 6 месеца може да прехвърли майчинството на бащата. :wink1:
Бизнесът иска данък „уикенд“ и за колите на държавните чиновници

Цитат
Шефът на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев е предложил въвеждането на праг на стойност на облагаемите активи в размер на 50 хил. лв и разпределение на ползването на активите за служебни и лични нужди в пропорция 80:20.
„Този данък удря коректния бизнес, който ще понесе допълнителна данъчно-осигурителна и административна тежест, достигаща до 60%, а некоректният бизнес ще продължи да укрива счетоводна информация и данъци“, отбеляза Катя Крънчева от Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия.
На срещата е била предоставена информация за европейския опит по отношение облагането на служебните активи с ДДС, когато те се ползват за лични нужди.
На 9 февруари предстои да се проведе среща с ръководството на НАП, както и с екипа, изготвил указанията за данък „уикенд“.
Съгласна съм, но когато не съм сигурна, че лицето няма други доходи и не ми се дава информация, смятам че е по-добре за първите 9 месеца от годината да му се удържа данък и после да си ги възстанови по реда на чл.23 от ЗДДФЛ. 
Осигуровки за пенсионер по граждански договор с група инвалидност
Цитат
От изложението става ясно, че възложителят и изпълнителят не дължат осигурителни вноски за ДОО и за здравно осигуряване, от възнаграждението на лицето се удържа единствено данък по ЗДДФЛ, и ако НАП признае приложените документи към данъчната декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ, може да му възстанови данъка по представена от изпълнителя банкова сметка.
А декларации по чл.55, ал.1 от ЗДДФЛ и чл.201, ал.1от ЗКПО за дължими данъци подавани ли са?
При изчисляване на паричното ми обезщетение за бременност и раждане, ще се вземе ли предвид доходът от осигуряването ми в чужбина или за времето, през което съм работила в друга държава, ще се вземе предвид минималната работна заплата?
Цитат
Съгласно чл. 41, ал. 2, т. 5 от КСО, за времето, през което лицето не е било осигурено по българското законодателство, вкл. и когато е било осигурено по законодателството на друга държава по условията на международен договор, по който Република България е страна, се взема предвид среднодневната минимална работна заплата.
Практиката на данък уикенд в другите европейски страни.
Бъркотията с ДДС за активи с двойна употреба расте
Цитат
Ирландският закон е интересен с това, че поставя като условие за приспадането на ДДС колите да имат ниски емисии на въглероден диоксид, както и поне 60% да се използват за бизнес нужди. Тоест не се налага да се води детайлна документация, ако е надминат този праг.
стр.12 от Указанието:
Скрит текст :
И докато се приложи т.5 как го доказваме?
В края на всеки месец всеки ползвал сл. автомобил декларира:
изминати км за служебни цели- ... км
за лични нужди - ... км.
А ако автомобилът се ползва от повече от едно лице, всеки автомобил с по няколко приложени декларации всеки месец. Голямо облекчение за малките фирми!  :blink:
За работниците-ясно. С една заповед - забрана за лични нужди.
Въпросът остава отворен за собственика. Кой и на какво основание ще му забрани? И в последствие кой ще го принуди да се отчита какъв личен живот води?
Който не е гледал Нова ТВ:
Данък „Уикенд” – повече въпроси, отколкото отговори
НАП освен да намерят повече работа на адвокатите с този данък, друг ефект не виждам.
И защо трябва да ограничават бизнеса с превоз с микробуси? Интервюто много ми допадна.В някои дейности като сервизите е неуместно да се ползват, защото трябва да си свършиш работата.
Офиси, хотели и коли са ключови за данък "Уикенд"
Цитат
Дружествата имат свободата да изберат сами механизма – дали ще е 50 на 50 или 70 на 30 е техен избор, но те трябва предварително да заявят пропорциите и да ги документират, защото при евентуална ревизия тези документи ще им бъдат поискани.
Има препоръка дружествата да изберат модела 50 на 50 или да изчакат 6 месеца като в този период задълженото лице се откаже от данъчен кредит, каза още Божана Илиева.
Цялото интервю с нея чуйте в прикачения файл
Колеги, а защо пренебрегвате думата "може" ?  :wink1:
Скрит текст :
В крайна сметка методиката не може да влезе със задна дата, нали?
Данък уикенд за возенето на шефа от работа до вкъщи
Цитат
Фирмите ще трябва да плащат ДДС за превоза на шефа от работа до вкъщи и обратно, освен ако той не реши да ползва работническия микробус или автобус. Когато обаче на шефа или на някой служител е предоставен лек автомобил по начин, който не изключва личното ползване, то за времето на това ползване фирмата трябва да плати ДДС. Това не важи за хората, работещи като търговски пътници.
По отношение на методика за разпределяне на разходите в зависимост от степента на използване на съответната стока и/или услуга за лични нужди, фирмите имат свобода да изберат критериите за прилагане на този механизъм. Това обаче трябва да стане предварително, като при ревизии на данъчните трябва да се предоставя методиката.
На мушката ще бъдат основно фирмени активи като джипове, леки коли, яхти и недвижими имоти, личи още от примерите в указанието на НАП. Още в края на миналата година шефът на НАП Бойко Атанасов каза, че акцентът на ревизиите ще са точно тези активи. За таблети, телефони и друга подобна техника с възможна „двойна“ употреба данъчните едва ли ще хабят сили.