Ако трябва да бъда по-ясна, въпросът ми бе за обезщетението при уволнение по чл.222 ал.1 от КТ.
Попаднах на тази тема да поразсъждаваме:
http://www.odit.info/?s=6&i=293718&f=3

 
niniv, каня Ви на кафе да обсъдим следната таблица:
http://www.tita.bg/page/314
http://www.nap.bg/page?id=466
От Указанията за Д6 за 2015 г.
6 - Допълнителни доходи от трудова дейност, начислени или изплатени след 25-о число на месеца, следващ месеца, попълнен в т. 9
(с изключение на декларираните с код 5).
Забележка.
Код 6 се попълва и за дължимите осигурителни вноски за лицата, на които за осигурителен стаж се зачита времето по чл. 9, ал. 3, т. 1, 2 и 5 от Кодекса за социално осигуряване;
.....
Когато в т. 8 е попълнен код 6 за дължимите осигурителни вноски за лицата, на които за осигурителен стаж се зачита времето по чл. 9, ал. 3, т. 5 от Кодекса за социално осигуряване, се посочва датата на последния календарен ден от месеца, в който са изплатени обезщетенията за оставане без работа.
Днес установих, че обезщетенията за безработица се подават в отделен код 6 на Декларация 6. А аз съм ги подала с една Д6 с код 5.
Съответно трябва да подам две декларации 6 за м.08.14 г.

1.С код корекция , вид плащане 5 , правилните намалени суми по ДОО и УПФ.В ЗО нямам разлика. Посочвам ли я или остава празно поле? 

2.С редовни данни, вид плащане 6, размерът по ДОО и УПФ. Сумата за данъка за обезщетението в тази декларация ли се подава или е сумарно с данъка за заплатите с вид плащане код 8?
Питането ми е по повод писмо 20/00/1 от 02.1.14 г. на НАП с примера на първата таблица на стр.7.

За сроковете съм наясно, че са минали. :blush:
Поне има изявено желание за реформи.
Калфин: Децата с увреждания са приоритет на държавата
Цитат
 "Готов съм да направим заедно целева работна група, която да приоритизира политиките за решаване на проблемите на децата с увреждания и техните семейства. Държавата трябва да обърне специално внимание на тези деца и особено на децата с тежки увреждания", каза Калфин.

Искрено се надявам само да не остане на думи...

Има идеи за спиране на течовете:
Протест в подкрепа на хората с увреждания
Цитат
Родителите искат да се създаде регистър на хората с увреждания и да има единна институция, която да се занимава с техните проблеми. Те настояват да се направят рехабилитационни центрове с екипи от специалисти, а Агенцията за хора с увреждания да заработи ефективно, а не да бездейства.

Ако се направи регистър успоредно с нуждата от лечение и терапии, веднага ще лъснат "инвалидите".
Цитат
Във връзка с обвиненията, че има много хора, които цял живот не работят и получават социални помощи, а после и пенсии, Калфин уточни: "Тези, които нямат стаж, ако нямат степен на инвалидност, могат да се пенсионират чак на 70 години – и то с ниска пенсия".

Аз каня Калфин довечера пред Президентството. Крайно време е да помисли как ще се пенсионират родителите на деца с аутизъм като мен. :(

Президентството грейва в синьо в подкрепа на деца аутисти
Нови моменти при подаване на справката по чл. 73 ЗДДФЛ за изплатените през 2013 г. доходи на физически лица
Цитат
Ако обобщим всичко казано до тук, то никога не подлежат на деклариране в справката по чл. 73 ЗДДФЛ, независимо от размера им, следните доходи, изплатени на физически лица през данъчната година:
всички останали необлагаеми доходи, които не са посочени в т. 4 на чл. 73, ал. 1 ЗДДФЛ, разгледана по-горе, и не са свързани с прехвърляне на права или имущество .5

5
стипендиите, получени от физически лица за обучението им в страната и в чужбина;
http://www.clubtrznormativi.bg/kodeks-na-truda/otpusk-po-chl157-al1-t2-ot-kt-1603.html
Цитат
Работникът подава заявление за ползване на отпуска по чл.157, ал.1, т.2 КТ, заедно с документа, удостоверяваш датата, на която е дал кръв. Работодателят е длъжен да издаде заповед или да откаже ползването с мотивирана заповед.

Намерих това в сайта им:
http://www.nssi.bg/benefits/benefits/100-nerabotosposobnost/1860-ma13
Цитат
42. Ред за уведомяване на осигурителите и самоосигуряващите се лица за приети нередовни документи и за отстраняване на пропуски, грешки и непълноти
...
Ако в срок 7 работни дни от датата на уведомяването нередностите не бъдат отстранени и/или не бъдат представени в териториалното поделение на Националния осигурителен институт липсващите документи, преценката на правото и определянето на размера на обезщетенията и/или помощите се прави въз основа на наличните редовни документи и на данните, свързани с осигуряването на лицата, които осигурителите представят в териториалните поделения на Националната агенция за приходите за всеки месец с декларация образец № 1.
(чл. 15 от НИИПОПДОО)

И какво е виновен работника ?

НАРЕДБА ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ И ИЗПЛАЩАНЕ НА ПАРИЧНИТЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ И ПОМОЩИ ОТ ДЪРЖАВНОТО ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ
Цитат
чл. 15 (4) (Изм. - ДВ, бр. 26 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 16 от 2012 г., в сила от 01.01.2012 г.) Ако в срок 7 работни дни от датата на уведомяването нередностите не бъдат отстранени и/или не бъдат представени в ТП на НОИ липсващите документи, преценката на правото и определянето на размера на обезщетенията и/или помощите се прави въз основа на наличните редовни документи и на данните по чл. 5, ал. 4, т. 1 КСО и от другите регистри.
Тук има калкулатор за лихвата:
http://www.kik-info.com/calculators/nap_interest.php

http://www.kik-info.com/calculators/law_interest.php
Цитат
Законна лихва за задължения се определя както следва:
Основния лихвен процент (ОЛП) на БНБ плюс 10 пункта, а за периодите след 01.07.2012 e основния лихвен процент на БНБ, в сила от 1 януари, съответно от 1 юли, на текущата година плюс 10 процента.
Как трябва да се отрази отсъствието на самоосигуряващо се лице когато то е в болничен и не се осигурява за ОЗМ,/т.е няма право на болничен/?

Цитат
 ако няма подадена декларация за прекъсване/възобновяване на дейността, лицето дължи осигуровки за цял месец като самоосиг. се лице. Ако има подадена такава декларация- дните на прекъсване на дейността се записват в перо 37 Нераб.дни намалено раб.време.


Аз го разбирам, че в т.16.1 на Д1 трябва да се напишат само отработените дни, когато е подадена декларация за прекъсване/възобновяване на дейността.
Така е. Няма отделен дневник за документите по чл.5 от НИИПОПДДО.
Справка:
НАРЕДБА ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ И ИЗПЛАЩАНЕ НА ПАРИЧНИТЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ И ПОМОЩИ ОТ ДЪРЖАВНОТО ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ
Цитат
чл.9 (2) Осигурените лица и лицата по чл. 4, ал. 9 КСО представят документите по чл. 3, ал. 1 и 4 и чл. 4 - 5, 8 и 14 на осигурителя, който ги завежда в отделен дневник.

Чл. 5. (Доп. - ДВ, бр. 26 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 13 от 2009 г., в сила от 01.01.2009 г., изм. - ДВ, бр. 67 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 17 от 2014 г., в сила от 01.01.2014 г.) Паричните обезщетения за отглеждане на малко дете по чл. 53 и 54 КСО се изплащат въз основа на заявление-декларация от осигуреното лице по образец съгласно приложение № 3 и приложение № 4 със задължително попълнени данни от осигурителя (самоосигуряващия се) относно правото на паричните обезщетения.
Въпросът Ви беше "в Д6 да посоча данъка на редовните служители + данъка за обезщетението". Данъците са в колона 2. :)
Адв. Владислав Янев трябва да се извини, че обижда и уронва името на счетоводителите.

Цитат
“счетоводители” и пенкилер “специалисти”
Счетоводното обслужване на фирмите в повечето случаи се извършва от “счетоводни къщи”, които са ООД или ЕООД, регистрирано най-много с 5000 лв. капитал, като носят ограничена отговорност за причинените вреди до размера на капитала. Нямат задължения за професионални застраховки, нито те, нито работещите в тях счетоводители!
Работещите в тях счетоводители могат да са с висше, но и със средно образование. Изисквания за професионален стаж и опит няма! Тези счетоводители работят на трудови договори по КТ и за тяхната отговорност важат всички ограничения като тези на юрисконсултите.

Колко много българи чрез кражби осъществени с изготвяни не от адвокати, а от счетоводители и други “специалисти” фирмени книжа, останаха без фирмите си!?