Адв. Владислав Янев трябва да се извини, че обижда и уронва името на счетоводителите.

Цитат
“счетоводители” и пенкилер “специалисти”
Счетоводното обслужване на фирмите в повечето случаи се извършва от “счетоводни къщи”, които са ООД или ЕООД, регистрирано най-много с 5000 лв. капитал, като носят ограничена отговорност за причинените вреди до размера на капитала. Нямат задължения за професионални застраховки, нито те, нито работещите в тях счетоводители!
Работещите в тях счетоводители могат да са с висше, но и със средно образование. Изисквания за професионален стаж и опит няма! Тези счетоводители работят на трудови договори по КТ и за тяхната отговорност важат всички ограничения като тези на юрисконсултите.

Колко много българи чрез кражби осъществени с изготвяни не от адвокати, а от счетоводители и други “специалисти” фирмени книжа, останаха без фирмите си!?
Аз включвам и обезщетението от работодателя, но в т.31 сумата е без обезщетението.
Всичко останало е данъчноуязвима фантазия с цел икономия на ДДС.
miro7874, ХХХХХ вече е отговорила. :wink1:
Иди обяснявай, че няма смисъл... :blush:
а между другото тези средства декларират ли се тази година в част 6 към декларацията? Ако има остатъци - да, но ако няма движението декларира ли се според вас?


Деклариране на взаимоотношенията със свързани лица в годишната декларация по чл.92 от ЗКПО за 2014 год.

Цитат
•Не се декларират в част VI за 2014 год. паричните потоци, породени от: погасяване и усвояване на кредитите; отпускане и възстановяване на допълнителни парични вноски; увеличения и намаления на капитала на дружеството; изплащането/получаването на дивиденти; плащания/постъпления от различни видове сделки с дълготрайни активи, материални запаси, услуги и други;
Най-добре попитайте управителят защо иска тези средства като физическо лице да минават през фирмата му. Има ли други неуредени вземания/ задължения между него като ФЛ и фирмата му?
Според мнението на Мая Митева излиза, че не трябва да се посочват:
Консултант: Деклариране на взаимоотношения със свързани лица
Цитат
Не се декларират в част VI за 2014 г. паричните потоци, породени от: погасяване и усвояване на кредитите; отпускане и възстановяване на допълнителни парични вноски; увеличения и намаления на капитала на дружеството; изплащането/получаването на дивиденти; плащания/постъпления от различни видове сделки с дълготрайни активи, материални запаси.
На практика се оказва, че при попълване на част VI "Деклариране на взаимоотношения със свързани лица" от годишната данъчна декларация следва да се направи обстоен преглед и анализ на всички разчетни сметки, използвани от дружеството.
Аз предлагам всички болнични да се издават по реда на чл.9, ал.3 от НМЕ. 
НАРЕДБА ЗА МЕДИЦИНСКАТА ЕКСПЕРТИЗА
Цитат
чл.9 (3) (Изм. - ДВ, бр. 67 от 2014 г., в сила от 01.01.2015 г.) В случаите, при които лекуващият лекар или ЛКК са констатирали състояние на неработоспособност, но осигуреният откаже да му се издаде болничен лист, последният задължително се издава и служебно се изпраща на работодателя/осигурителя, където работи осигуреният.


Така работодателят да няма съмнения за здравословното състояние на работника/ служителя.  :wink1:
Те и епикризите си изпипват, какво остана за болничните. :wink1:
И все пак...
http://lex.bg/news/news_print/16505
19.03. В присъствената форма това е първият работен ден за лицето.
НАРЕДБА ЗА РАБОТНОТО ВРЕМЕ, ПОЧИВКИТЕ И ОТПУСКИТЕ
Чл. 49. (8) (Нова - ДВ, бр. 10 от 2009 г., нова - ДВ, бр. 67 от 2009 г., предишна ал. 7 - ДВ, бр. 19 от 2012 г.) Отпускът се прекъсва по искане на майката или бащата - с писмено заявление до предприятието.
Отговорът на НОИ: :wink1:
Прекъсва ли се неплатения отпуск след представянето на болничния лист на работодателя? След като изтече болничния лист, продължава ли неплатения отпуск?
Цитат
Условията и редът за разрешаване, ползване и прекратяване на неплатения отпуск за отглеждане на малко дете са регламентирани в Кодекса на труда и Наредбата за работното време, почивките и отпуските. Този въпрос не е от компетентност на Националния осигурителен институт. По него може да се обърнете към Министерството на труда и социалната политика.
Ти не може да му издаваш нова ТК, след като не започва работа за първи път. В КТ е обяснен реда за издаване на нова трудова книжка от ИТ.
За да признаеш трудовия стаж и професионален опит би трябвало да изискваш УП 2 и УП3. Не бих се доверила на справка от регистъра на НОИ, разпечатана от личния компютър на работника.
В такива случаи искам от работника да попълни декларация, че не ми е представил ТК. Не е задължително, до да съм спокойна, че после няма да ме обвини, че аз съм я загубила.
Ако и при напускане не донесе ТК, издаваш приложение 2 /ако не бъркам/ съгласно Наредбата за трудовите книжки и трудовия стаж
Не бъркаш! Смятам, че ако се издаде Удостоверение, съгласно Приложение 2, работникът ще разбере, че друг начин няма.  :good:
Връчване на заповед за уволнение при неявяване на работа
Цитат
Проблемите възникват, когато лицето откаже да подпише връчената му заповед, или писмото с обратната разписка, или пък когато не може да бъде намерено на посочения адрес. За такива случаи няма релевантна правна уредба, поради което може да се ползва общата практика на съда. Защото ако лицето оспори законосъобразността на уволнението, възникналият трудов спор може да бъде решен само в съда.