Хартиени болнични ще могат да се подават до края на юни, така че лекарите, които все още не фигурират в онлайн регистъра, имат шестмесечен гратисен период. :wink1:
Ето статия с примери:
Изискуемост на ДДС при вътреобщностно придобиване
 в случаите на издадена фактура от доставчика преди датата на възникване на данъчното събитие

Ако транспорта е за Ваша сметка, може да издадете протокол от 18.11 до 03.12., както е обяснила колежката.
И да не забравите в протокола текста за основание за начисляване на ДДС.
Справка: чл.117 (2) т.7 ЗДДС.
Здравейте. Искам да попитам мога ли да получавам майчинство при положение, че не съм работила? На 24г. съм, завършила съм висше образование и нямам трудов стаж. В момента си търся работа и съм регистрирана в Бюрото по труда. Ако немога да получавам майчинство, то имам ли право на някакви помощи или нещо, с което да издържам това дете ?


На какви финансови помощи и обезщетения имат право майките у нас?

В Агенция социално подпомагане ще Ви насочат. Успех!
Според мен не може да му оформите отпуск по чл.158 от КТ, защото не е на активна служба в доброволния резерв.
Отпуск по чл.158, ал.2 от Кодекса на труда

http://www.swu.bg/media/313536/scan0001.pdf
marpan_64, от бланката за опростено деклариране стигам до извода, че касае търговците за рез. части на МПС-та и/или самолети.
http://www.asotrend.bg/images/stories/docs/iskane_oprosteno_deklarirane.pdf

Прагове за деклариране по система Интрастат за 2014 г.
Скрит текст :
Напускане - Въпроси и отговори
Цитат
Независимо на какво основание е прекратен трудовия Ви договор, съгласно чл. 224, ал. 1 от Кодекса на труда при прекратяване на трудовото правоотношение работникът или служителят има право на парично обезщетение за неизползвания платен годишен отпуск, правото за който не е погасено по давност.
Най-добре попитайте учебното заведение за студентските права. Лично се съмнявам да има такива след вземане на държавните изпити, както е посочила Наталка Малка на 4-та страница от тази тема.
Ако имате сп. "Счетоводство +" в бр.10/2014 г. на стр. 5 има отговор на подобен казус, който насочва към чл.6, ал.10 КСО.
Лицето няма да дължи осигурителни и здравноосигурителни вноски като СОЛ за периода на осигуряване върху макс. ОД.
Справка: чл.3 ал.9 от Нар. Н-8
В другата Д1 : код 12 в т.12 , в т.16.4 се отразяват дни в осигуряване без ОВ. Не се попълва ОД за ДОО и ЗО.   
МТСП - Въпроси и отговори

 Светла:-Достатъчно ли е да изтече отпуска по чл 164(1) КТ на титуляр по трудов договор за да се освободи от работа заместкичката (назначена по чл 68(1)т3 КТ), при положение, че титуляра не се връща фактически на работа а излиза в друг вид отпуск ? 
Дата на задаване на въпроса:06.1.2009 г. 16:00:52

Срочен трудов договор сключен на основание чл. 68, ал.1, т.3 от Кодекса на труда (КТ), за заместване на отсъстващ работник или служител се прекратява на основание чл. 325, т.5 КТ- без предизвестие със завръщане на замествания на работа.Завръщането трябва да бъде ефективно. Докато лицето ползва различни видове отпуски без прекъсване независимо от основанието им, не е налице ефективно явяване на работа. МВ/

Светлана:-Работя като учителка по чл.68 от КТ /до завръщане на титуляра/ на 08.03.2009 г. изтича отпуска за гледане на дете на титуляра, ако от 09.03.2009г лицето си вземе платен годишен отпуск моят договор продължава ли или се счита за прекратен /т.е платения годишен отпуск прекратя ли моя договор/
Дата на задаване на въпроса:09.2.2009 г. 23:33:58 .

Трудовият договор за заместване на отсъстващ работник или служител се прекратява когато „титуляра” се завърне реално на работа. СС

 роксана:-По чл.68,ал1,т.3 от КТ съм.Титулярката прекр.майчинството си и ще ползва плат.год.отпуск.Възразяв ат ми, че не можело 2 еднакви щата и 2 еднакви РЗ и искат ,затова време да съм на гражд.дог.Ние сме държв.учреждение.Как ще ми се зачете стажа по него и плащането на осигуровките.Юриск.съм там и не искат да чуят ,че имам всички правомощия на общо основ
Дата на задаване на въпроса:01.8.2008 г. 12:53:28

 "Уважаема госпожа Димитрова, Съгласно чл. 177 от Кодекса на труда за времето на платения годишен отпуск работодателят заплаща на работника или служителя възнаграждение, което се изчислява от полученото среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползването на отпуска, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни. Посоченото плащане е възнаграждение за ползване на платен годишен отпуск. То не е трудово възнаграждение за положен труд. Когато след прекъсването на платения отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст служителката веднага е започнала ползването на платения си годишен отпуск, на лицето с което е сключен трудов договор по чл. 68, т. 3 от КТ - за заместване на работник или служител, който отсъства от работа, работодателят следва да заплаща договорното между страните възнаграждение. В този смисъл е и писмо изх. № 94-Д-253 от 20.12.2000 г. относно ползването на платен отпуск след прекратяване на отпуск по майчинство на МТСП. ЕКБ"
Кога се издават нови трудови книжки
Цитат
Затова категорично може да се твърди, че когато вписванията в трудовата книжка са извършени по надлежния ред от съответните длъжностни лица и правилно отразяват фактите по развитието, промяната и прекратяването на трудовото правоотношение, те са действителни и произвеждат необходимите правни последици за работника или служителя. И читателят спокойно може да използва старите трудови книжки на своите работници.
Екземплярът на вносната бележка изпратете на клиента по пощата, за да няма "разминаване".