Добре, че във фирмите нямаме стари самолети да им замерваме разходите  :rofl: :laugh:
delphine, не ми напомняй! Работих във фирма с вертолети Ка-26.
Но принципът бе същия.  :wink1:
Запознайте се с Разяснение 24-31-91 от 28.08.2009 в тази тема:
Разходни норми на автомобили
В допълнение за Удостоверението:
http://www.mlsp.government.bg/bg/faq/faq.asp?qid=55578
Цитат
Според ал. 2 на чл. 49 от наредбата, отпускът по ал. 1 се заявява и ползва в календарни дни.
Тълкувателно решение  № 3/2011 г.  гр.София, 16 януари 2012 г.
Цитат
При съкращаване на една или няколко от съществуващите в щата няколко на брой еднородни длъжности / трудови функции / и при намаляване обема на работа, прекратяването на трудовите договори с работниците и служителите, заемащи съкращаваната длъжност, съответно работници и служители на длъжности в намаления обем работа задължително се предпоставя от подбор, който става част от правото на уволнение.
При задължителност на подбора, работодателят преценява какъв да бъде обсега на същия - между работниците и служителите, чиито длъжности се съкращават, съответно се намират в звено с намален обем на работата или в по –широк кръг, чрез включването и на работници и служители, заемащи близки или сходни длъжности.
НАРЕДБА ЗА СТРУКТУРАТА И ОРГАНИЗАЦИЯТА НА РАБОТНАТА ЗАПЛАТА
Цитат
Чл. 12. (1) За придобит трудов стаж и професионален опит на работниците и служителите се заплаща допълнително месечно възнаграждение в процент върху основната работна заплата, определена с индивидуалния трудов договор.
(5) (Доп. - ДВ, бр. 56 от 2007 г., в сила от 01.07.2007 г.) Условията, при които се зачита сходният характер на работата, длъжността или професията по ал. 4, се определят с колективен трудов договор на браншово равнище или с вътрешните правила за работната заплата в предприятието.
УП-3
Цитат
Осигурителят е длъжен да издава удостоверение обр. УП-3 в случаите, когато осигурителният стаж на лицето не е равен на трудовия (служебен) стаж, както и когато има положен извънреден труд.
Продължавам да си разсъждавам сама........
Ако лице е изчерпало 30-те дни със стаж, след това ползва неплатен по чл.171, вероятно той ще е "СЪС трудов, БЕЗ осигурителен"
Като чета чл.9 (2) КСО и чл.171 (3) от КТ  и мен ме навяват такива мисли., т.е. неплатен отпуск на учащи се.
НАРЕДБА ЗА КОМАНДИРОВКИТЕ В СТРАНАТА
Скрит текст :
Може да прочетете повече и в Решенията от съдебната практика: :wink1:
http://osvratsa.eu/acts/2011/GD/03/0063d811_07331811.htm
Скрит текст :
Да не пускам нова тема за родителите на деца с ТЕЛК и трудовия стаж.

ЗАКОН за защита, рехабилитация и социална интеграция на инвалидите
Цитат
Чл. 41.  (1) Зачита се за трудов стаж при пенсиониране времето, през което родител или осиновител на дете инвалид не е работил по трудово правоотношение и не е бил осигурен.
(2) Правото по ал. 1 се ползва от родител или осиновител на дете, чието увреждане, установено от органите на медико-социалната експертиза, налага постоянни грижи.
Не.
НАРЕДБА ЗА ТРУДОВАТА КНИЖКА И ТРУДОВИЯ СТАЖ
Цитат
Чл. 9. (1) Трудовият стаж се изчислява в дни, месеци и години.
(2) За един ден трудов стаж се зачита времето, през което работниците или служителите са изработили най-малко половината от максимално установената с Кодекса на труда нормална дневна продължителност на работното време или установеното за тях с решение на Министерския съвет намалено работно време.
(3) При подневно изчисляване на работното време, когато са изработени всички работни дни за съответния месец, той се признава за пълен.
(4) При изработени през отделни месеци на годината по-малко от работните дни трудовият стаж се признава за толкова месеца, колкото се получават, като общият брой на изработените дни през тези месеци се раздели на 21 при петдневна работна седмица и на 25 при шестдневна работна седмица. Към изчисления по този начин трудов стаж се прибавят и изработените през годината пълни месеци по реда на ал. 3.
(5) Трудовият стаж на работниците и служителите, работещи при сумирано изчисляване на работното време, се определя, като изработените часове по графика за периода на сумирането, след превръщане на нощните часове в дневни за смените с повече от 4 нощни часа, се разделят на установената за тях нормална продължителност на дневното работно време. Определеният по този начин трудов стаж не може да бъде по-голям от броя на работните дни за периода на сумирането.


Как да определим места за трудоустрояване
Не. В Регионалната картотека на медицинската експертиза (РКМЕ) по постоянен адрес на лицето.
http://rkme.org/v15/index.php?option=com_jumi&fileid=3&Itemid=93
Регионалната картотека на медицинската експертиза (РКМЕ) по постоянен адрес на лицето.
3. Необходими документи
Заявление за получаване на заверено копие на ЕР при неговото изгубване или физическо унищожение – Приложение №1;
http://www.riokoz-vt.com/au13.htm
   При заявено писмено желание за получаване на заверено копие на Експертно решение или друг документ, намиращ се в МЕД (напр. поради загубване или унищожаване на ЕР), на лицето или от законните му представители се предоставя заверено копие. За целта лицето/законните му представители вписват в бланката-заявление вида на получения документ, дата на получаване и поставят подпис.
НАРЕДБА ЗА ПЕНСИИТЕ И ОСИГУРИТЕЛНИЯ СТАЖ (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 19 ОТ 2003 Г., В СИЛА ОТ 01.01.2003 Г.)
Пенсии за инвалидност
Цитат
Чл. 22. (Доп. - ДВ, бр. 81 от 2000 г., доп. - ДВ, бр. 19 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2004 г.) Правото на пенсия за инвалидност се поражда от датата на инвалидизиране, а за слепите по рождение и за ослепелите преди постъпване на работа, както и за инвалидите по рождение или с придобита инвалидност до постъпване на работа - от датата на заявлението по чл. 94 КСО. При пенсия за инвалидност поради общо заболяване към тази дата лицето трябва да има изискващия се осигурителен стаж по чл. 74 КСО.


Право на пенсия за инвалидност поради общо заболяване
Чл. 74. (1) КСО
Цитат
(Доп. - ДВ, бр. 64 от 2000 г., предишен текст на чл. 74 - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) Осигурените придобиват право на пенсия за инвалидност поради общо заболяване, ако са загубили работоспособността си и имат осигурителен стаж, придобит до датата на инвалидизирането, а за слепите по рождение и за ослепелите преди постъпване на работа - до датата на заявлението по чл. 94, както следва:
1. до 20-годишна възраст и за слепите по рождение и на ослепелите преди постъпването им на работа - независимо от продължителността на осигурителния стаж;
2. до 25-годишна възраст - една година;
3. до 30-годишна възраст - 3 години;
4. (изм. - ДВ, бр. 64 от 2000 г.) над 30-годишна възраст - 5 години;
5. (обявена за несъответстваща с разпоредбите на чл. 5, ал. 2 от Конвенции № 37 и 38 на Международната организация на труда - РКС, ДВ, бр. 55 от 2000 г., отм. - ДВ, бр. 64 от 2000 г.)
(2) (Нова - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) Инвалидите по рождение и инвалидите с придобита инвалидност до постъпване на работа придобиват право на пенсия за инвалидност поради общо заболяване при една година осигурителен стаж.
(3) (Нова - ДВ, бр. 112 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., доп. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Пенсия за инвалидност поради общо заболяване не се отпуска, възобновява или възстановява на лица, на които е отпусната лична пенсия за осигурителен стаж и възраст.
Скрит текст :
Eмил Мирославов - Директор Дирекция "Индустриални отношения" Отговор




 Уважаема г-жо Стамболийска,
Обезщетението за оставане без работа по чл. 222, ал. 1 от КТ се изплаща в резултат на прекратяване на трудов договор на посочените в разпоредбата правни основания, на работник или служител, който е останал без работа или е постъпил на работа след уволнението с по-ниско трудово възнаграждение. Кодексът на труда не предвижда периодът, за който е изплатено обезщетението да се зачита за трудов стаж.
Ако работникът или служителят има право на обезщетение по чл. 222, ал. 1 КТ, но работодателят не му го изплати доброволно, то може да се търси по съдебен ред в 3-годишен давностен срок.
При условие, че работодателят изплати обезщетение по чл. 222, ал. 1 КТ, то той вписва в трудовата книжка на лицето, че такова обезщетение му е изплатено, без да оформя трудов стаж за този период.
Времето, през което лицето е получавало обезщетение по чл. 222, ал. 1 КТ, обаче се зачита за осигурителен стаж съгласно чл. 9, ал. 3, т. 5 от Кодекса за социално осигуряване (КСО). В случай, че работодателят изплати това обезщетение, той е длъжен да внесе осигурителни вноски за своя сметка.
От запитването може за се предположи, че лицето е получавало обезщетение за безработица, като съгласно чл. 54в, ал. 3 КСО в периода, за който то се изплаща не се включва срокът на обезщетението по чл.222, ал. 1 КТ. Периодът, през който лицето е получавало обезщетение за безработица, се зачита за осигурителен стаж, без да се правят осигурителни вноски (чл. 9, ал. 2, т. 4 КСО). ЛТ/